Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toshiba 42RV685D nie działa przetwornica.

Golkowis 26 May 2011 23:40 23324 42
Computer Controls
    Golkowis
    Level 20  
    Witam
    Poszukuję schematu do w.w. tv lub do przetwornicy DPS 219DP. Problem - nie startuje przetwornica na +5V. Uszkodzony układ STR-A6096H. Zwarte piny 3 i 4.
    Po podstawieniu nowego dalej cisza. Wymiana kondensatorów elektr.po stronie pierwotnej. Napięcie zasilania po mostku +320V. Reszta elementów po zmierzeniu OK.
    TV prawdopodobnie po przepięciu / burza / tak mówi klient ale nie jest pewny.
    Proszę o pomoc, może ktoś przerabiał taką przetwornicę.
    Dziękuję.
  • Computer Controls
  • Computer Controls
    Golkowis
    Level 20  
    Tak masz rację " czeski błąd" ale aplikację tą już widziałem i gdyby tylko taka była w tym telewizorze to bułka z masłem. Niestety układ przetwornicy jest bardziej rozbudowany z elementami smd / wchodzą w to tranzystory polowe i transoptory oraz przekaznik z termistorem na zasilaniu po mostku prostowniczym 320V /.
    Na pewno jest brak zasilania układu A6069H na nóżkę 5 ale wszystkie elementy są sprawdzone i dalej nie podejmuje pracy.
    lamer.
    Level 33  
    Quote:
    gdyby tylko taka była w tym telewizorze to bułka z masłem. Niestety układ przetwornicy jest bardziej rozbudowany z elementami smd / wchodzą w to tranzystory polowe i transoptory oraz przekaznik z termistorem na zasilaniu po mostku prostowniczym 320V /.
    Wszystko się zgadza, tyle ze Ty piszesz o przetwornicy czuwania, a ta jest prosta. Nie masz napięcia na 5 bo przetwornica nie rusza, sprawdzałeś czy nie ma zwarcia na wyjściu.
    Golkowis
    Level 20  
    Tak sprawdziłem nie ma zwarcia, cały zasilacz jest wyjęty z tv i odłączony od innych modułów. Sprawdzałem diodę prostowniczą, kondensatory, TL431, będę musiał podstawić nowe elementy / PC123 - transoptor albo układ A6069H od innego sprzedawcy- ten kupiłem u Lewandowskich /
    lamer.
    Level 33  
    Quote:
    będę musiał podstawić nowe elementy / PC123 - transoptor albo układ A6069H od innego sprzedawcy- ten kupiłem u Lewandowskich /

Oczywiście że tak, ale może najpierw podłącz jakieś zewnętrzne 5V i sprawdź czy cała reszta działa.
    Golkowis
    Level 20  
    Też tak myślałem na początku a uparłem się na naprawę tej 5V przetwornicy.
    Spróbuję tak zrobić i podam 5v z zasilacza, zobaczymy co będzie.

Dodano po 2 [godziny] 12 [minuty]:

Podpiąłem napięcie +5V z innego zasilacza i niestety widzę to czarno. Nie świeci żadna dioda STby. Napięcie wyjściowe STby jest na poziomie 3,2v i nie zmienia się przy próbach włączenia lub wyłączenia z pilota i klawiatury. Znalazłem układ, który stabilizuje napięcie z +5V na 3,3V i tyle. Nic się nie grzeje, nie pobiera dużego prądu/ w okolicach 20mA jest teraz na module MB /
    lisek
    Service technician RTV
    W tym zasilaczu St-by na +5V i tym scalaku jest parę rzeczy do sprawdzenia

Reszta tego lcd jest albo w bazie Elektrody lub na elektrotanya.com
    Golkowis
    Level 20  
    Tak, ale czy jest sens w tym momencie naprawiać zasilacz skoro reszta / moduł MB /może być uszkodzony? Niestety nie mam takiego na podstawienie. A ta reszta LCD to z którego tv będzie pasować?
    lisek
    Service technician RTV
    To jest własnie cała Toshiba.
    W ich chassis nap. St-by owe +5V szło przez przetwornicę DC-DC (robiła 3,3V dla procka i scalera) na układ kontrolera (jak pisza spece od T. "St-by procesor" zazwyczaj ... scalak LPS924F (smd 20pin.)
    Z niego wychodzi sterowanie na Main (po i2c pin.9,10 ,(SDA,SCL) idzie komunikacja z prockiem np. TDA15xxxx i scalerem.) i sterowanie Led .

W czasie burzy (Tv włączony na St-by) lub przepięć w sieci leci on ZAWSZE pierwszy.

Quote:
    A babcia zawsze mówiła : Idzie burza wyłącz wszystko z gniazdek i nie podchodz do okna .
    Trzeba szanować rady starszych ludzi

W nim masz problem!
    Jego dokładna nazwa to P89LPC924/925 8-bit uPC(wyrób PH)
    http://www.nxp.com/documents/data_sheet/P89LPC924_925.pdf

podobny problem jest z TMP86FS49AUG (też taki mądry St-by procek) np. Toshiba 32WL65RS

Dużo info. na kilkunastu stronach bułgarskiego opracowania o nowych Toshibach
    Link_ Toshiba LCD /Faq -на първа страница, обсъждане , мнения

Tutaj masz jego układ pracy

lamer.
    Level 33  
    lisek wrote:
    W tym zasilaczu St-by na +5V i tym scalaku jest parę rzeczy do sprawdzenia

Reszta tego lcd jest albo w bazie Elektrody lub na elektrotanya.com

lisek czy ty się nigdy nie opamiętasz, kolega ma 5V na STR-A6069 a ty mu podsyłasz STR-A6169. Piszesz żeby pisać.....

Quote:
    o jest własnie cała Toshiba.
    W ich chassis nap. St-by owe +5V szło przez przetwornicę DC-DC
    Jakim chassis, jakie to chassis, podeślij schemat jeśli masz, a wtedy porównamy czy ty i autor, mówicie o tym samym. Takie fragmenciki schematów to w buty możesz sobie wsadzicć.
    Golkowis
    Level 20  
    Coś musi być na rzeczy bo nie mam takiego scalaka w tv.
    lamer.
    Level 33  
    Golkowis wrote:
    Coś musi być na rzeczy bo nie mam takiego scalaka w tv.

Nie "musi" a jest, lisek chlapie, żeby chlapać, jesteśmy już do tego przyzwyczajeni.
    lisek
    Service technician RTV
    Napisz mi jakie masz scalaki ....... to może podpowiem .
    Seria STR-A6xxx różni się mocą i częstotl. pracy i Rds polowego na wyjsciu.

Ten model Toshiby jest robiony w Pl , ma zazwyczaj matrycę AUO
    Poznasz po napisie na tylnej sciance lcd"ka. Inne matryce
    'S''---> Sharp matryca
    ''К'' ---> SAMSUNG matryca S-PVA
    ''L'' --->LG matryca SIPS
    ''А'' ---> AUO ...naj"gorsza

Tutaj masz literkę K (prawy dolny róg)

Co do chassis to podpowiem
    1. http://forums.digitalspy.co.uk/showthread.php?p=37015380
    masz krótkie Guide jak zrobić upgrade po USB

2.
    Quote:
    Firmware V 2.1.69.1 Oktober 30 2009
    http://www.toshiba-italia.com/Portals/0/Aggiornamento%202.1.69.1.zip
    http://toshiba.testweb.exclamo.net/LinkClick.aspx?fileticket=pN-mFZVF2fY%3d&tabid=36
    For these models
    32RV685D 37RV685D 42RV685D
    32RV665D 37RV665D 42RV665D
    32LV685D 40LV685D
    32LV665D 40LV665D
    32AV636D
    32AV633D 37AV633D 42AV633D
    32AV635D 37AV635D 42AV635D
    32RV633D 37RV633D 42RV633D
    32RV635D
    37RV635D 42RV635D
    32XV635D 37XV635D 42XV635D 46XV635D
    37XV633D 42XV633D
    37XV636D 42XV636D
    42XV632D
    37ZV635D 42ZV635D 47ZV635D 55ZV635D
    http://go.avforums.com/?id=223X354&url=http%3...FPortals%2F0%2FAggiornamento%25202.1.69.1.zip

Co do schematu to najtaniej Link
    Ja zapłaciłem troszkę więcej (bo za CD-rom z schematami Toshiba)

3.
    Quote:
    Model: **RV6*5D, **LV6*5D, **AV63*D, **RV63*D,
    **XV6**D, **ZV6**D
    Note; ** and * are corresponding to the model variation.
    Symptom: Abnormal Echo sounds with HDMI connection viewing
    Corrective action:
    For **RV6*5D, **LV6*5D, **AV63*D and **RV63*D series are just
    Software upgrading.
    For **XV6**D and **ZV6**D series is blow.
    Replace main board with new one congaing X-Tal part and then,
    Software updating.
    Refer to updating software detail described below.
    Required part:
    Main PC Board; Part # is 75016930 , 75016195.
    Software; Version is 2.1.73.1

* najnowsze firmware na Link
    zbyszekskibinski
    Level 33  
    Nie zgodziłbym się z przedmówcą do końca w sprawie podawania napiecia stby z osobnych zasilaczy z nadzieją, że zastąpią ona źródło 5V i doprowadzą do sukcesywnego uruchomienia odbiornika. Np. na płycie BEKO BW1.194R miałem uszk standby 5V zan.do 4V. W takich 'kiepskich' warunkach pracy procesor wyrywkowo uruchamiał zasialcz główny, przekaźnik klapał a dioda czerw. na panelu przednim zamieniała się okresowo w ziel. i tak w 'koło Macieja'. Natomiast gdy w tym stanie wypiąłem uszk zas. 5V i podałem z innego, to main był zasilany, poprawnie, świeciła się czerw. kontrolka z przodu ale telewizor (Tosumi, plazma 42') już w ogóle się nie uruchamiał...
    arturb77
    Level 17  
    Witam,
    Powiem szczerze że to forum zaczyna mnie troszkę zadziwiać... Kolega konkretnie pyta o problem z Toshiba 42RV685D (zasilacz). Czy w końcu się skończy podawanie bezsensownych podpowiedzi typu: tu masz link, tu masz kawałek schematu itp. A do końca nikt kur... nie miał takiej usterki i szczerze mówiąc nic nie wie na ten temat. Wszyscy coś podają,, proponują, ....KONKRETY CHYBA SĄ NAJWAŻNIEJSZE JAK POMÓC ROZWIĄZAĆ PROBLEM. I dalej się męczcie na tym forum a problem sprawdzenia tego zasilacza w kilku prostych krokach przekażę koledze na PW. I będę bardzo zadowolony jak zamknie ten temat słowami: problem rozwiązany (bez podania co było faktyczną przyczyną rozwiązania usterki).
    mirex
    Level 43  
    Kolego Arturze, pełna zgoda, konkrety są najważniejsze! Ale ...

Inni, choć trochę plotą, starają się przynajmniej coś podpowiedzieć. I jeśli nawet autor tematu nie wykorzysta tych informacji, to kiedyś komuś innemu mogą się przydać.

Ty podobno wiesz, ale podzielić się tą wiedzą ze wszystkimi nie zamierzasz. Twój wybór. Twoja wola.
    Tylko czy masz wtedy moralne prawo krytykowania innych?

Z dwojga złego wolę, mimo wszystko, postawę kolegi liska.

Wszystko staje się proste jeśli choć raz się coś zrobi ze zrozumieniem. Gdyby usterki tego zasilacza były popularne u nas, gdyby była do niego dokumentacja, to i rozmowa byłaby inna pewno.

Nie wiem czy ktokolwiek z wyżej piszących widział ten zasilacz na oczy. Nie mówiąc już o jego naprawie. (Ale naprawili dziesiątki czy setki innych!) To jeszcze nie oznacza, że takie osoby nie powinny nic pisać, a temat ma umrzeć, bo przecież nikt nie ma prawa napisać o czymś czego nie widział.
    A tak temat się toczy, czytających czegoś uczy. I bardzo prawdopodobne, że i bez Twojej "pomocy" autor by ten zasilacz uruchomił, a z tematu w przyszłości inni mieliby pożytek.
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    KONKRETY CHYBA SĄ NAJWAŻNIEJSZE JAK POMÓC ROZWIĄZAĆ PROBLEM. I dalej się męczcie na tym forum a problem sprawdzenia tego zasilacza w kilku prostych krokach przekażę koledze na PW

Zgoda co do konkretów i rozwiązania problemu.

Quote:
    Ty podobno wiesz, ale podzielić się tą wiedzą ze wszystkimi nie zamierzasz. Twój wybór. Twoja wola. Tylko czy masz wtedy moralne prawo krytykowania innych?

Pozostawię to bez komentarza.

Tylko jak kiedyś napisali mi Mod. coś w tym sensie :
    "Nie odbieraj chleba innym ,... też mamy/ ..inni serwisanci mają rodziny i chcemy zarabiać naprawą"

Dlatego np. w Toshibach Regzach będe taki konsekwentny i udzielał porad na miarę ,aby pomóc. Tak jak i czyni serwis T.
    Dużo się "naparacowałem -czytaj intelektualnie i finansowo " nad zdobyciem małego vademecum serwisu T. i pozwólcie ,że na razie wiedzę w większośći pozostawię Sobie. Mała pomoc będzie udzielana
    Ci co znają temat i min.Forum Elektrody "przeczytają pomiędzy wierszami" i znajda pomocne wskazówki.

p.s
    Do kol. Golkowis sprawdz dokładnie gdzie idzie owe +5v St-by ...
    i pomyś dlaczego masz 3,2V po włączeniu?!
    Golkowis
    Level 20  
    Napięciem 3.3v najczęściej są zasilane układy procesora, pamięci innych układów C-MOS, dlatego nie dziwię się że takie napięcie w ogóle jest. A że występuje na jednym z wyprowadzeń układu IC711 / P8Q- element smd 6pin /, na który wchodzi napięcie 5V, mogę wnioskować że jest to stabilizator napięcia. Żeby być pewnym czy tak ma być i gdzie dalej idzie, i co zasila potrzebny jest schemat. Więc to nie jest tak,że włączam STby 5V i napięcie spada do 3,2V / bo tak rozumiem twoje pytanie/.
    Co do układów jakie znajdują się na MB:
    TMP91FW27UG
    BU9409FV
    TAS5705
    CT244
    TPS54310
    Silicon Image 9287ACNU
    procesor pod radiatorem Toshiba numer nie do odczytania.

Nr płyty Toshiba
    PE0719 V28A000938A1

Matryca T420HW04 AU Optronics
    lamer.
    Level 33  
    zbyszekskibinski wrote:
    Nie zgodziłbym się z przedmówcą do końca w sprawie podawania napiecia stby z osobnych zasilaczy z nadzieją, że zastąpią ona źródło 5V i doprowadzą do sukcesywnego uruchomienia odbiornika.

Bo co? bo napięcie 5V z innej przetwornicy jest inne niż z tej w telewizorze? A czym ono się różni.
    lisek, popatrz sobie na VCC serii 60xx oraz 61xx.

Dodano po 3 [godziny] 5 [minuty]:

arturb77 wrote:
    Witam,
    P A do końca nikt kur... nie miał takiej usterki i szczerze mówiąc nic nie wie na ten temat. Wszyscy coś podają,, proponują, .....

Uważasz, że nikt nie miał uszkodzonej przetwornicy 5V, zapewniam Cie, ze to jest bardzo pospolita usterka w wielu telewizorach, zarówno starych jak i nowych.

Quote:
    I będę bardzo zadowolony jak zamknie ten temat słowami: problem rozwiązany (bez podania co było faktyczną przyczyną rozwiązania usterki).

A mnie to nie zadowoli

Dodano po 13 [minuty]:

mirex wrote:
    Gdyby usterki tego zasilacza były popularne u nas, gdyby była do niego dokumentacja, to i rozmowa byłaby inna pewno.

Myślisz , że tego typu usterki są popularne "u nich", myślisz, ze maja więcej dokumentacji, nie sądzę...... w końcu to oni u nas szukają pomocy...
    Quote:
    Nie wiem czy ktokolwiek z wyżej piszących widział ten zasilacz na oczy.
    jekie znaczenie ma to czy ktoś go widział, w tym temacie problemem jest przetwornica 5V, zbudowana na konkretnym układzie (STR-A6069H) i tylko to nas interesuje.
    mirex
    Level 43  
    Lamer, akurat odnośnie Toshiby jest to możliwe, choć nie wiem czy prawdziwe. Trochę płatnych materiałów jest. Co niektórzy mogą mieć więcej wiedzy.

Drugiego całkiem nie rozumiem. Wyrwałeś jedno zdanie i chcesz polemizować ze mną? Przecież nie mamy o czym. Przeczytaj dokładniej.
    lamer.
    Level 33  
    Quote:
    Drugiego całkiem nie rozumiem.
    A dokładniej czego nie rozumiesz?
    mirex
    Level 43  
    lamer. wrote:

mirex wrote:
    Nie wiem czy ktokolwiek z wyżej piszących widział ten zasilacz na oczy.

jekie znaczenie ma to czy ktoś go widział, w tym temacie problemem jest przetwornica 5V, zbudowana na konkretnym układzie (STR-A6069H) i tylko to nas interesuje.

Przepraszam, trochę poprawiłem formę cytatów, aby było czytelne.

Ja w rzeczywistości napisałem:
    Quote:
    Nie wiem czy ktokolwiek z wyżej piszących widział ten zasilacz na oczy. Nie mówiąc już o jego naprawie. (Ale naprawili dziesiątki czy setki innych!) To jeszcze nie oznacza, że takie osoby nie powinny nic pisać, a temat ma umrzeć, bo przecież nikt nie ma prawa napisać o czymś czego nie widział.

Również pogrubiłem teraz abyś widział. ;) Może powodem jest brak znaku zapytania na końcu cytatu? Lub może inne, bardziej poprawne sformułowanie - Czy to oznacza, że takie osoby nie powinny nic pisać, a temat ma umrzeć, bo przecież nikt nie ma prawa napisać o czymś czego nie widział? Czasem i najlepszym się zdarza niefortunne ułożenie słów. ;)
    Czymś się różnimy w opiniach czy wolno nam pisać, czy nie?
    lamer.
    Level 33  
    Mirek ja to rozumiem, mnie chodziło o to, ze nie ma znaczenia czy ktoś go widział albo czy naprawiał. W tym temacie autor poprosił o pomoc a naprawie fragmentu zasilacza. Konkretnie o fragment zbudowany na STR-A6069, i tylko to nas interesuje. Nie ma znaczenia jak cały zasilacz wygląda i czy ktoś go naprawiał, mamy skupić sie na wąskim jego fragmencie.
    lisek
    Service technician RTV
    STR-A6000 - www.sanken-ele.co.jp/en/prod/semicon/pdf/data_str-a6000e.pdf (STR-A6069 zamienia się na STR-A6159 z dołożeniem kondka na pin.2)

W schemacie Toshiba 32AV607PR STR-A6069(ukł. też St-by) zamienia się 1:1 na STR-A6259Н
    jako pomoc załączam schemat PSU na str-A6259
    Seria STR-A62xx Link_ /str-a62xx e
    -jest schemat ideowy zasilacza

mirex
    Level 43  
    Lisek, znowu mącisz!
    1. Pin 2 i 5 w obu układach mają zupełnie inna funkcję! I trzeba to wziąć pod uwagę przy ewentualnej zamianie jednego na drugi.
    2. Ciekawe jak zachowa się STR-A6259, włożony zamiast STR-A6059 z pozostawieniem rezystorów startowych na pin 2?
    3. Kolejny schemat nie tu gdzie trzeba.
    Może trzeba było odpocząć do rana po tych emocjach? ;)
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:

W schemacie Toshiba 32AV607PR STR-A6069(ukł. też St-by) zamienia się 1:1 na STR-A6259Н

Zapomniałem tylko napisać ,że należy "przerwać ścieżkę " idącą na pin.2 przez R
    z + mostka diodowego.
    Pracuje bez zakłoceń .Sprawdzone (popatrz datasheety oby scalaków)

Pomocne :
    www.dianyuan.com/bbs/u/75/507681236444129.pdf
    mirex
    Level 43  
    No widzisz jak to dobrze, że są tacy co czuwają i nie narażą innych na Twoje "zmęczeniowe" pomysły!?
    Mnie każesz coś porównywać? Gdybym nie wiedział, to nie zwróciłbym Ci na to uwagi. Prawda?

Bądź tak dobry i szczegółowo wyjaśnij jeszcze kolegom pomysł zamiany STR-A6059 na STR-A6159, skoro o takiej możliwości wspomniałeś.
    lisek
    Service technician RTV
    Odnośnie STR-A6151 i 6159 Link

oraz zasilacz Thomson 26LB049S5 na chassis EFC031E/ SonyBravia KLV-Vna zasilaczu 1-863-575-12

mirex
    Level 43  
    Lisku, przestań w końcu p... bez sensu. A co nas nagle ma obchodzić STR-A6151, który zresztą jest tą samą serią 61xx i od 6159 różni się tylko mocą i rezystancją w drenie, związaną z ograniczeniem prądu i wewnętrznymi zabezpieczeniami!
    Jeszcze Cię wczorajsze trzyma? ;)

Proponowałem Ci chyba zupełnie co innego powyżej!