Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amatorska spawarka AVT-837

Jaduda 24 Apr 2006 20:12 65457 117
Computer Controls
    Tomasz.W
    Level 35  
    Witam .
    Mam tą spawareczkę na sumieniu . Ale troszkę przerobioną . Cały układ dirvera do mosfetów wywaliłem , a na to miejsce wstawiłem dwa układy IR2110 . W jednej strukturze znajdują się drivery do tranzystora z dolnej i górnej gałęzi mostka . Dlatego są dwa . Układy są ogólnie dostępne i tanie . Transformatory lubią się wzbudzać co kończy się wymianą tranzystorów w mostku . Tutaj nie ma takiej mozliwości . A do tego układy przełączają o niebo szybciej , co w przypadku mosfetów pracujących w dużych mocach jest bardzo istotne . Następna przeróbka to tranzystory , dałem IRFP360 , po dwa na gałąź . Czyli razem osiem sztuk . Ostatnia zmiana to układ pomiaru prądu kluczy . Zastąpiłem go takim pseudo przekładnikiem prądowym , ale to wymaga jeszcze poprawienia . W takim układzie urządzenie sprawuje się poprawnie .
    Zamiast układów IR2110 można pobawić się z układami HCPL3120 , ale tych nie wypróbowałem , po prostu nie miałem ich pod ręka . A tak poza tym to HCPL3120 muszą być cztery i są o 30% droższe na sztuce . Do zastosowań domowo-garażowych spawareczka warta jest "grzechu" .

Pozdrowienia z Gdańska .
  • Computer Controls
    lechoo
    Level 39  
    Też tak myślałem, aby wywalić ten podejrzany transformator sterujący i zastąpić go scalonymi driverami. Z transoptorami HCPL3120 więże się dodatkowy kłopot jakim jest konieczność ich niezależnego zasilania napięciem symetrycznym, więc IR2110 będzie bardziej odpowiedni. Używałem już tych układów w przetwornicach i nie miałem z nimi problemów. Tylko się zastanawiam nad tym pseudo przekładnikiem prądowym, chyba najlepiej będzie nawinąć go na pierścieniowym rdzeniu ferrytowym. Jeśli możesz to napisz coś więcej jak go wykonałeś...
    Tomasz.W
    Level 35  
    lechoo wrote:
    Tylko się zastanawiam nad tym pseudo przekładnikiem prądowym, chyba najlepiej będzie nawinąć go na pierścieniowym rdzeniu ferrytowym. Jeśli możesz to napisz coś więcej jak go wykonałeś...

Trafiłeś dokładnie . Jest właśnie zrobiony z ferrytowego toroida . Następnie jest układ na ICM7555 (to taka odmiana LM555) . Nie będę go dokładnie opisywał ani zamieszczał schematu . Jest jeszcze nie wykończony . Po prostu nie chcę żeby ktoś zrobił i miał z nim problemy . Jak go skończę to zamieszczę schemacik , bo opisywać to właściwie nie ma czego . W chwili obecnej kończę płytkę do tej już poprawionej wersji czyli z driverami na IR2110 i tym pseudo przekładnikiem . Jak ktoś byłby chętny to mogę wrzucić schemat tego drivera na IR'ach . Tylko czy to ma sens ? Zrobić to można tylko w jeden sposób , zgodnie z notą aplikacyjną . Problem mogą stanowić tylko diody zastosowane w oryginale (10KF6 , 11DF4 itp.) Ja dobrałem coś innego , musi być na minimum 400 V i MUSI być szybka , tak około 40 ns .
    lechoo
    Level 39  
    Ja do IR2110 dawałem diody FR107 i działały bardzo dobrze przy częstotliwości 50kHz i napięciu zasilającym 350-400V. Tak więc parametry tej diody nie są aż tak bardzo krytyczne - napięcie zasilające 'high side' układu było stabilne.
    Tomasz.W
    Level 35  
    No tak , FR107 ze swoim 500 ns do demonów szybkości nie należy . Ale należy wziąść też pod uwagę z jaką szybkością układy mają się przełączać . W przypadku tej spawarki 40ns faktycznie potrzebne nie jest . Ja wstawiłem MUR460 ( 600 V , 50 ns ) po prostu takie diody leżały sobie w szufladzie . Część osób pyta gdzie dostać takie duże rdzenie ferrytowe . Najlepiej kupić w tej firmie : http://www.feryster.com.pl/ . Mają baaardzo duży wybór rdzeni , oraz koniecznego wyposażenia , karkasy , klamerki mocujące , kleje czyli wszystko o czym można zamarzyć . I co najważniejsze , nie robią problemów ze sprzedażą nawet pojedynczych sztuk . Zaopatruję się u nich dość regularnie .
  • Computer Controls
    lechoo
    Level 39  
    @Tomasz.W
    Czy możesz napisać jakich rdzeni użyłeś w swojej spawareczce i jakie prądy spawania z niej uzyskujesz? Jaką konkretnie funkcję pełni LM555 w Twoim układzie ograniczania prądu kluczy?

Rozważam przebudowanie całego układu po swojemu i m.in. zmianę tranzystorów kluczujących na IGBT (np. IRG4PC50UD) - chociaż nie jestem pewien czy będzie to dobre posunięcie. Trafo główne chcę zrobić na rdzeniu Ferroxcube E71/33/32, a dławik na E65/32/27.
    Chciałbym uzyskać prąd spawania min. 120A, aby wygodnie dało się spawać elektrodami 3,25mm.
    Tomasz.W
    Level 35  
    Witam .
    Na transformator użyłem rdzenia E80 . Ma on przekrój środkowej kolumny mniejszy niż E71 ale wzamian za to ma znacznie większe okno . Dławik nawinięty na rdzeniu toroidalnym TX50-30-19 . Mogłem co prawda zastosować rdzeń z grupy TN tyle tylko te rdzenie są powlekane poliamidem . Natomiast rdzenie TX powlekane są lakierem epoksydowym , a grubość warstwy lakieru to 0,12mm . A że nie wiem jak poliamid będzie się zachowywał w podwyższonych temperaturach więc wybrałem opoksyd . Klucze są taktowane z większą częstotliwościa niż w oryginale i to wymusiło nawijanie kilkoma drutami jednocześnie (pierwotne czterema , na wtórne poszła taśma w bawełnie x 2 ) . Jaki prąd ? Prawdę mówiąc to nie wiem , elektroda 2,5 szła bez najmniejszego problemu , co prawda konieczne było stosowanie wentylatora lecz to nie problem . Nad zastosowaniem tranzystorów IGBT też się zastanawiałem ale dałem sobie spokój . Natomiast ICM7555 pracuje w roli generatora PWM , gdzie wypełnienie zależne jest od napięcia które indukuje sie w przekładniku .

Pozdrowienia z Gdańska

P.S.
    Niedawno spawarka dorobiła się przystawki do spawania metodą impuls-tig . Od kilku miesięcy jest w użytkowaniu mojego kolegi który robi elementy i armaturę z nierdzewki i innych kwasówek . I od tamej pory spawarki już praktycznie nie mam , dopchać się do niej nie mogę . Więc chciał nie chciał , muszę zrobić sobię drugą .
    guciofilucio
    Level 17  
    padło wczesniej pytanie na ktore nikt jeszcze nieodpowiedział
    ja je powturze "ile kosztowała cie ta spawarka AVT 837 ? " ale tak ze wszystkim ja tez bym chciał sobie taką zrobic ale niewiem czy mnie na nią stac
    lechoo
    Level 39  
    Koszt budowy na pewno będzie zależał od rodzaju użytych i miejsca zakupu elementów. Najdroższe elementy to:
    - tranzystory mosfet
    - szybkie diody prostownicze
    - rdzenie dla transformatora i dławika
    W wersji przedstawionej w EP (której nie polecam odwzororywać ze względu na wyżej opisane błędy) o prądzie wyjściowym 45-50A koszt elementów wyniesie około 150-200zł. Przede wszystkim problemy sprawia transformator sterujący który warto zastąpić specjalizowanymi układami scalonymi. Nie podniesie to znacznie kosztów budowy i uchroni nas przed spaleniem mosfetów.
    Przy wykonywaniu dławika należy trochę się wykazać i drogą odpowiednich obliczeń sprawdzić czy rdzeń nie będzie się nasycał przy maksymalnym prądzie wyjściowym, w przeciwnym razie dławik będzie tak działał jakby go nie wcale było...
    Tomasz.W
    Level 35  
    guciofilucio wrote:
    padło wczesniej pytanie na ktore nikt jeszcze nieodpowiedział
    ja je powturze "ile kosztowała cie ta spawarka AVT 837 ? " ale tak ze wszystkim ja tez bym chciał sobie taką zrobic ale niewiem czy mnie na nią stac
    Jasny gwint , no nie wiem . Robiłem ją dla siebie więc nie zbierałem paragonów ze sklepu . Nie sądziłem że ktokolwiek mnie zapyta o cenę finalnego urządzenia . Elementy elektroniczne są dostępne np. w TME więc można policzyć , skąd wziąść rdzenie też napisałem , można wysłać meila z zapytaniem o ich o cenę . Na pewno odpiszą . Ale na pewno wychodzi to o wiele mniej niż sklepowe inwertery .
    Sierra11
    Level 11  
    CZEŚĆ JESTEM NOWY NA FORUM I PRZYZNAM SIĘ ŻE TEŻ MAM PROBLEM Z TĄ SPAWARKĄ WYDAJE MI SIĘ ŻE TO TRAFO STERUJĄCE CZY KOL. TOMASZ MÓGŁBY PRZEDSTAWIĆ SWOJĄ WERSJĘ PRZERÓBKI BO PRZYZNAM SIĘ ŻĘ JA NIEMAM JUŻ POMYSŁU CO DALEJ A TRANZYSTORY TROCHĘ KOSZTUJĄ
    Tomasz.W
    Level 35  
    Tak , ten transformator sterujący to nieporozumienie . Ale cóż , jak powstawała ta spawareczka to nie było jeszcze takiego dostępu do sterowników jak obecnie . Do uruchomienia falownika bardzo przydatny jest oscyloskop ( najlepiej dwukanałowy ) . Ale może też być jakiś analizator stanów logicznych , choćby najprostszy podłączany do PC'ta i też dwukanałowy . Dlaczego ? Trzeba sprawdzić jak wygląda sygnał na wyjściu układu SG i po przejściu przez transformator impulsowy . Impulsy sterujące bramkami muszą mieć kształt prostokąta i NIE MOGĄ NA SIEBIE ZACHODZIĆ . Czyli między zboczem opadającym na pinie 14 układu SG3525 a zboczem rosnącym na pinie 11 musi być przerwa . Te dwa zbocza sygnału nie mogą się stykać . Ta przerwa nazywa jest "czasem martwym " . Jest to po to żeby tranzystor który jest w danej chwili załączony zdążył się wyłączyć . W spawarce mamy falownik pełno mostkowy składający się z czterech ( w oryginale ) tranzystorów . Tranzystory pracują w parach po przekątnej . Zgodnie ze schematem będą to pary T1<>T4 oraz T2<>T3 . Jeżeli teraz nie będzie tego "martwego czasu" to nastąpi jednoczesne załączenie T1<>T3 lub T2<>T4 , albo i nawet całego mostka jednocześnie . Nie ma dwóch identycznych tranzystorów . W katalogach podawana jest pojemność bramki w mosfetach . Nigdy nie ma że pojemność = tyle a tyle . Podawana jest pojemność średnia . A co z tego wynika ? Jeżeli jeden z tranzystorów będzie miał nieco dłuższy czas wyłączania ( czyli rozładowania bramki) to przy zbyt krótkiej przerwie między impulsami nastąpi zwarcie . To samo dotyczy sytuacji gdy impulsy podawane na bramki tranzystorów nie są prostokątem . Pomimo że czas przerwy jest teoretycznie właściwy to też będą leciały tranzystory . Przy zniekształconych impulsach na bramce na 90 % będą one na siebie zachodzić . I dopóki nie wywołamy zwarcia przez potarcie elektrodą o spawany metal to wszystko będzie wyglądało na OK. Dlatego właściwe nawinięcie trafa sterującego to punkt krytyczny całego falownika . Zastosowanie scalonych sterowników typu IR2110 sprawia że problem ze sterowaniem tranzystorów mamy z głowy . Układ pompuje w bramkę tranzystora impuls 2 amper w czasie około 100 ns . I w podobnym czasie bramkę rozładowuje . Oczywiście przy sterowaniu sygnałem prostokątnym . I rzecz bardzo istotna , nie dopuści do załączenia drugiego tranzystora dopóki nie zaniknie impuls sterujący pierwszym tranzystorem . Drugi tranzystor załączony zostanie po 10 ns od wyłączenia pierwszego . I tak w kółko . Układy IR2110 można podłączyć tylko w jeden sposób , zgodnie z kartą katalogową . Innej możliwości podłączenia nie ma . Ale pomimo zastosowania układów IR i tak należało by sprawdzić oscyloskopem co się dzieje z sygnałem i ewentualnie powiększyć czas przerwy między impulsami wychodzącymi z SG3525 .
    Czeslaw10
    Level 15  
    Witam
    Piękny opis,jestem pod wrażeniem.
    Tamaszu.W czy możesz zamieścić schemat tego sterownika na IR2110.
    Widzę że steruje on dwoma mosfetami,a spawarka ma ich cztery.
    I jak wysterować sam IR2110?
    Tomasz.W
    Level 35  
    Czeslaw10 wrote:
    ...czy możesz zamieścić schemat tego sterownika na IR2110.
    Ze schematem nie ma problemu , tylko muszę wymyśleć jak przerobić plik z protela na jakiegoś jpeg'a . A dzisiaj myślenie jakoś wybitnie mi nie wychodzi . No cóż , nazywa się to chyba "syndrom dnia następnego" :? .
    Czeslaw10 wrote:
    Widzę że steruje on dwoma mosfetami,a spawarka ma ich cztery. I jak wysterować sam IR2110?
    Tak , IR2110 steruje dwoma tranzystorami . I dlatego potrzebne są dwa takie układy . Żeby to zadziałało należy połączyć wejście HIN (pin10) pierwszego układu z wejściem LIN (pin12) drugiego układu , wejście LIN pierwszego układu z wejściem HIN drugiego układu . Na tak połączone wejścia HIN <> LIN podajemy sygnały sterujące . Sygnały sterujące mogą pochodzić z układu SG , mogą być generowane programowo przez jakiś mikroprocesor itp. Wejścia SD układów należy połączyć z masą . Przez takie podłączenie otrzymamy to o co nam chodzi czyli pracę w układzie pełno mostkowym .
    Czeslaw10
    Level 15  
    Z tego wnioskuje że wystarczy w miejsce tranzystorów T6-t9 wstawić 2x IR2110 i po sprawie.
    Teoretycznie oczywiście,ponieważ płytka będzie wymagała małej przeróbki.
    Sierra11
    Level 11  
    Cześć, co trzeba zrobić po przeróbce z ograniczeniem prądu? .Myślę że zostaje taki sam.I nie będzie to miało większego wpływu na poprawność działania całego układu.No chyba że można zrobić powiedzmy,płynną .regulację w zakresie 50-120A. Byłoby super.
    Tomasz.W
    Level 35  
    Załącznik to fragment obecnie testowanego falownika do spawarki . Te transoptory można sobie darować . Są one tylko dlatego że falownik jest sterowany mikroprocesorem ATtiny26 i chciałem go odizolować od sterowników i tranzystorów mocy. Należy tylko pamiętać o podłączeniu wejść SD ukłdów IR2110 do masy . Jeżeli tego nie zrobimy to układ nie wystartuje . Rezystory bramkowe mają po 33 Ohm . Jeżeli w mostku wstawimy tylko cztery tranzystory , czyli po jednym na gałąź to można zrezygnować z rezystorów bramkowych .
    lechoo
    Level 39  
    @Tomasz.W
    Te transoptory się nie nadają do tego układu, są zbyt wolne, zresztą możesz sobie sprawdzić to sam oglądając przebiegi na oscyloskopie...
    Tomasz.W
    Level 35  
    lechoo wrote:
    ...Te transoptory się nie nadają do tego układu, są zbyt wolne....
    Tak masz rację , teraz już też o tym wiem . Zostały po prostu na schemacie , nie chciało mi się ich zmieniać .
    Sierra11
    Level 11  
    Tomaszu czy mógłbyś napisać jakie są kondensatory na płytce IR:ów .I co trzeba zrobić z ograniczeniem prądowym .Chodzi oto czy może zostać taki jak z EP.
    Tomasz.W
    Level 35  
    Kondensatory to (zgodnie z notą katalogową) 100n . Ale wstawiałem i 2,2mikro , pracowało tak samo . Kondensator pomiędzy pinami 2 i 3 nie jest konieczny , to po prostu tak mini filtracja napięcia zasilającego . Załącznik już zmieniłem i dopisałem na schemacie wartości elementów .
    Sierra11
    Level 11  
    Jestem na etapie robienia prób nowej wersji sterownika wg.twoich zaleceń.Spróbuje wykonać i uruchomić sterownik na IR:ach .Zastanawia mnie jeszcze jedno ile dać tranzystorów na gałąż.Z moich obliczeń wychodzi że po dwa.Myślę żę dwa razy IRFP450 na gałąż wystarczy przy prądzie 100A. Tylko co z tym ograniczeniem prądu. Zostawić narazie taki jaki był w EP.Chociaż nie bardzo mi się podoba.I następna rzecz dławik.Z wyliczeń i prób wychodzi 30-40uH.Chcę dać dwa jeden w minusie a drugi w plusie.Co ty na to?.
    lechoo
    Level 39  
    Sorry, że się wcinam...
    Zrób przekładnik prądowy na rdzeniu ferrytowym pierścieiowym, tak robią to w zasilaczach do PC. Uzwojenie pierwotne to 1 zwój przewodu, zaś wtórne nawinięte bifilarnie kilkadziesiąt zwoi + prostownik pełnookresowy na 2 diodach. Wartości elementów trzeba będzie dobrać eksperymentalnie stopniowo obciążając wyjście spawarki coraz większym prądem i obserwując przebiegi na oscyloskopie.
    Dławik wyjściowy wystarczy jak będzie jeden, w fabrycznej spawarce o prądzie max 85A widziałem dławik o indukcyjności 10uH. Przy obliczaniu dławika zwróć uwagę, aby jego rdzeń się nie nasycał przy maksymalnym prądzie.
    Tomasz.W
    Level 35  
    lechoo wrote:
    Sorry, że się wcinam....
    Jak mówi stare przysłowie pszczół "co dwie głowy to nie jedna" . A druga strona medalu to niestety nie mam czasu żeby jakoś tak regularnie odwiedzać forum . Dodam tylko że te diody powinny być z takich troszkę lepszych , zwykłe prostownicze mogą się lekko nie wyrabiać .
    Spider1
    Level 13  
    Ma ktos z was ten artykul EP 12/2003, spawarka TIG. Mam problem ze sciagnieciem tego ,nie jestem prenumeratorem pisma. Moglby to ktos zamiescic na forum bez punkcikow bo nie posiadam. Pozdrawiam.
    Tomasz.W
    Level 35  
    Mogę zeskanować i wysłać Ci na meila . Może tak być ?
    Spider1
    Level 13  
    Oczywiscie, wielkie dzieki. Adres: Spider1@poczta. onet.pl . A przy okazji czym otworzyc plik PCB, Protela nie mam.
    Tomasz.W
    Level 35  
    Spider1 wrote:
    ...Oczywiscie...
    Pliki poszły na skrzynkę . Jak będziesz oglądał to się nie ździw , bo dwa są ze skanera a reszta jest zrobiona...hmmm no...aparatem cyfrowym . Skaner po drugiej kartce był sie wziął zbuntował i odmówił dalszej współpracy . Ale to nie problem , jeszcze na gwarancji . A jak mną by tak tyrali to bym się już dawno zbuntował . A ten plik z Protela to chyba niczym innym nie pójdzie . Prześlij mi go na skrzynkę to przerobię na PDF'a .

P.S.
    Nie masz punktów ? E tam , przetrzyj monitor , bo pewnie zakurzony :D
    Spider1
    Level 13  
    Chyba zeczywiscie byl zakurzony, dzieki za te punkciki. Niestety pliki spawarki nie doszly, powinny byc jakies zalaczniki. Pozdrawiam.