Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Cinquecento 900 nie odpala, świecą się światła caly czas.

entermen 28 Maj 2011 19:08 6310 7
  • #1 28 Maj 2011 19:08
    entermen
    Poziom 31  

    Witam.
    W cinquecento 900 (benzyna, rocznik 1998) nie można odpalić silnika. usterka wystąpiła dziś rano. Wczoraj normalnie pracował. Dziś wyjechano z garażu, zagaszono silnik i nie mógł już odpalić. Wcześniej włączona była dmuchawa dająca ciepłe powietrze Po przekręceniu kluczyka nic się nie dzieje, nie świecą się żadne kontrolki, za wyjątkiem kontrolki od świateł postojowych. Światła te świecą się (przód i tył) cały czas pomimo tego, że są wyłączone. Wyłącznik zmieniany, nawet jak jest wypięty z kostki to światła także świecą. Zdjęcie klemy od akumulatora dopiero gasi światła.
    Działa klakson i lampka na suficie, i nic więcej nie działa co potrzebuje prądu. Do stacyjki na (górze) dochodzi przewód czarny i pod deską rozdzielczą jest puszka wielkości paczki papierosów (symbol 157 M c160) to chyba będzie immobiliser. Fotki umieszczę jutro rano.
    Pod stacyjką umieszczone są dwie kostki. Dopiero wypięcie jednej z nich powoduje zgaszenie świateł.

    Sprawdziłem:
    1) Akumulator (napięcie 12,23V), klemy sprawdzone
    2) Rozrusznik przeczyszczony, sprawdziłem szczotki, kreci,
    3) Na stacyjkę nie dochodzi prąd,
    4) Bezpieczniki w porządku wszystkie sprawdzone,
    5) Do rozrusznika dochodzi prąd,
    6) Kable od akumulatora do rozrusznika sprawdzone, styki przeczyszczone,
    7) Wyłącznik bezwładnościowy też sprawdzony,
    8) Na gniazdo zapalniczki dochodzi napięcie,

    Autko spisywało się bez zarzutu do tej pory.
    Jak może być przyczyna?
    Pozdrawiam.

    1 7
  • #2 28 Maj 2011 19:12
    emeryt2
    Poziom 42  

    Na stacyjkę nie dochodzi prąd! Znalazłeś powód bólu głowy. Jak myślisz skąd on "dochodzi"?

    0
  • #3 28 Maj 2011 20:02
    entermen
    Poziom 31  

    Cytat:
    Na stacyjkę nie dochodzi prąd! Znalazłeś powód bólu głowy. Jak myślisz skąd on "dochodzi"?

    Od tablicy z bezpiecznikami?

    0
  • #4 29 Maj 2011 07:09
    emeryt2
    Poziom 42  

    Byłeś blisko! Na stacyjkę czerpany jest prąd z elektrowni samochodowej - na postoju z akumulatora w czasie pracy silnika z alternatora!
    Czy specjalizacja "komputery" , to reklamujesz je banerami , piszesz na klawiaturze posty na elektrodę , czy je zestawiasz?

    0
  • #5 29 Maj 2011 08:41
    duży
    Poziom 13  

    Sprawdź lub usuń (tylko nie fizycznie, a z układu) kolego ten immobilizer, bo z opisu objawów, aż "cuchnie" usterką zabezpieczenia.

    0
  • #6 29 Maj 2011 09:45
    entermen
    Poziom 31  

    Cytat:

    Byłeś blisko! Na stacyjkę czerpany jest prąd z elektrowni samochodowej - na postoju z akumulatora w czasie pracy silnika z alternatora!
    Czy specjalizacja "komputery" , to reklamujesz je banerami , piszesz na klawiaturze posty na elektrodę , czy je zestawiasz?


    Kolega chyba nie zrozumiał. Nie mam samochodu, nigdy się też nie zajmowałem samochodami. To auto nie jest moje.
    To, że prąd idzie z akumulatora to wiadomo i to jest oczywiste! Tylko nie wiem czy przewody są prowadzone bezpośrednio od akumulatora pod stacyjkę, czy po drodze są jakieś bezpieczniki , przekaźniki itd. Jeśli dobrze kolegę rozumiem prąd od akumulatora na stacyjkę nie przechodzi przez tablicę bezpieczników (pod kierownicą)?Chodzi mi o obszar tablicy rozdzielczej.
    Po maską z przodu są 2 przekaźniki koło złącza diagnostycznego. Jest bezpiecznik, ale sprawny. Nie wiem jak sprawdzić czy te 2 przekaźniki są dobre.
    Które przewody sprawdzić (jakie kolory) i gdzie one się znajdują?
    P.S.
    Posty pisze jak nie mogę znaleźć rozwiązania.

    Poniżej zamieściłem klika fotek min. tej czarnej puszki o której wcześniej wspomniałem.

    Cinquecento 900 nie odpala, świecą się światła caly czas.
    Cinquecento 900 nie odpala, świecą się światła caly czas. Cinquecento 900 nie odpala, świecą się światła caly czas. Cinquecento 900 nie odpala, świecą się światła caly czas. Cinquecento 900 nie odpala, świecą się światła caly czas. Cinquecento 900 nie odpala, świecą się światła caly czas. Cinquecento 900 nie odpala, świecą się światła caly czas.

    0
  • #7 30 Maj 2011 12:12
    duży
    Poziom 13  

    Kolego, napięcie na stacyjke idzie z alternatora. Objaw zapalonych swiatel postojowych może wystąpić przy uszkodzeniu stacyjki i zablokowaniu jej wylacznika w pozycji cofnietego kluczyka z wcisnietym przyciskiem. Ale wtedy miał bys napiecie na stacyjce. Tam normalnie nie ma bezpieczników po drodze (za wyjatkiem zabezpieczenia akumulatora przed zwarciem), są dopiero dalej. Dlatego jezeli masz ok przewód przy alternatorze, to na bank masz włączone po drodze coś co ci odcina napięcie - czytaj ten czarny "box" (to nie jest Fiatowskie urzadzenie). Idź po kablach od tych białych wtyczek z fotki i na nich najpierw przywroc pierwotne (z przed zalozenia tego urzadzenia) polaczenia (najlepiej wstepnie zworkujac wtyczke), i wszystko powinno być OK.
    Inna droga to zabawa z tym "boxem" i dochodzenie jak powinien zalaczac i dlaczego nie dziala. W wiekszosci przypadkow w takich urzadzeniach szwankuja przekazniki.
    Owocnej pracy!
    PS W CC900 w tym wieku zawsze trzeba sprawdzic stan przewody masowania silnika (pod zbiornikiem wyrownawczym), jego ukruszenie powoduje bardzo szybko uszkodzenie obwodu zasilania wewnatrz centralki, ale zawsze pali sie wtedy kontrolka wtrysku (o ile jest sprawna).

    Moderowany przez Pawel wawa:

    Za pisanie bredni ostrzeżenie. Drugie powinno być za pisownię.
    Proszę powstrzymać się od udzielania porad w dziale samochody. Brakuje ci wiedzy.

    0
  • #8 30 Maj 2011 12:38
    Pawel wawa
    Moderator Samochody

    Dosyć, pojęcia nie macie a grzebiecie. Zlecić fachowcom albo nieco mniej początkującym. Zamykam.

    0