Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Widoczny serwer na wewnetrznym IP?

newnowynew 29 May 2011 11:00 1316 4
    newnowynew
    Level 12  
    Mam wewnetrzne IP od dostawcy i router TP-LINK TL-WR340G Ver. 3.1 . Modem podpiety przez USB do komputera, a router do modemu. Chicalbym zalozyc serwer w grze, lecz gdy go postawie to nie jest widoczny dla innych. Wiec jest jakas opcja zeby on byl widoczny?
    baczek007
    Level 23  
    Musisz załatwić sobie u dostawcy zewnętrzne IP. Albo zrobi tobie przekierowanie, albo przydzieli - zależy od polityki firmy. Czasem za takie zewnętrzne IP każą sobie płacić. Ewentualnie może przekierować tobie kilka portów.
    aragoth
    Level 14  
    Możesz też zainstalować Hamachi - na wszystkich komputerach, które mają korzystać z serwera. Robisz sieć, dołączasz do niej komputery, po tej operacji każdy z nich widzi pozostałe tak, jakby były w jednej sieci.
    newnowynew
    Level 12  
    No mozna hamachi, ale ja chce zeby wszyscy gracze tej gry widzieli moj serwer na liscie. A slyszalem tez cos o DynDNS, ze mozna na wewnetrznym IP zalozyc serwer. To jest platne? Moze ktos mi to wytlumaczyc?
    salmon
    Moderator of Networks, Internet
    newnowynew wrote:
    A slyszalem tez cos o DynDNS, ze mozna na wewnetrznym IP zalozyc serwer.

DynDNS i podobne jemu serwisy pozwalają na przypisanie stałej nazwy domenowej hostowi w sytuacji, gdy jest on podłączony z internetem poprzez usługę z dynamicznie zmieniającym się IP, ale publicznym... W Twoim wypadku zastosowanie samego DynDNS nie rozwiąże problemu, ale być może będziesz musiał dodatkowo też z niego skorzystać (zależy od usługi, jaką jest podłączony Twój dostawca).