Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PHILIPS FS261 problem z zasilaniem

uncle__saddam 12 Lis 2004 07:54 1041 7
  • #1 12 Lis 2004 07:54
    uncle__saddam
    Poziom 13  

    Witam
    zgodnie z tematem mam problem z wieżą segmentowa PHILIPS FS261 a ściślej z jej częścią bo deck cd i radio są sprawne sprawa jednak zamyka sie w zasilaniu amplifiera (który jest zarazem centrum tej całej imprezy).
    Problem jest następujacy:
    wieża ni z tego niz z owego sama sie wyłaczyła a przy próbie załaczenia czy z pilota czy z przycisku nie chciała gadać w sęsie przekaźnik na chwilke sie przełaczał diody sie zapalały a następnie gasły trwa to ok 1s.
    Wynika z tego ze nie ma podtrzymania przekaźnika bo stanby działa normalnie a w tym trybie podawane jest zasilanie na płytke z odzielnego transformatora po wciśnieciu przycisku przekaźnik przełacza zasilanie z tego małego transformatora na duży i wraca z powrotem..jakby nie miał podtrzymania....
    zwracam sie z tym problemem do mądrzejszych głów na forum czyli co jest odpowiedzialne za podtrzymanie lub czy to wogóle o ten problem chodzi bo moze jest inna przyczyna..
    za odpowiedź z góry dzienx
    pozdrawiam

    0 7
  • Relpol
  • #2 12 Lis 2004 20:55
    tik_tak
    Poziom 36  

    Problem nie tkwi w podtrzymaniu przekaźnika-to że się wyłącza świadczy o wykryciu uszkodzenia(brak napięć,zwarta końcówka mocy itp).Szukaj bezpieczników,rezystorów bezpiecznikowych ,sprawdź końcówę.To stary model więc o schemat trudno-musisz dochodzić intuicyjnie.

    0
  • Relpol
  • #3 13 Lis 2004 07:24
    uncle__saddam
    Poziom 13  

    ano czyli mogłem sie mylić...no ale własnie poto napisałem na forum...bezpiecznniki są w jak najlepszym stanie...moze faktycznie ta końcówka mocy sie pojarała i z tąd te problemy ale...mam pytanie....bo z tego co zaobserwowałem przekaźnik przełącza wysokie napiecie miedzy 2 transformatorami małym jednouzojeniowym i duzym wielo...na stanby dziąła ten mał a duzy jest odciety poprez przkaźnik od sieci po przycisnieciu czegoś z napiecia tego małego przekaźnik przeskakuje zeby podać 230 na ten duzy Tr a mały znowusz jest wtedy odcinany od napiecioa czyli z tego wynika duzy Tr powinien w tej sekundzie przezutu dac takie napicie zeby podtrzymać przekaźnik....i czy układ moze bbyć tak szprytny ze wykrywa w ukladzie błąd i nie pozwala na dojście zasilania? aha i jak mozna radę jak najprosciej sprawdzić te końcówkę mocy to jedna kość w razioe co symbole bez problemu odczytam...
    pozdrawiam

    0
  • #4 13 Lis 2004 17:26
    tik_tak
    Poziom 36  

    Zrób tak by po podłączeniu do sieci główne trafo było już pod napięciem-zewrzyj drucikiem na stałe te wyprowadzenia przekaźnika które załączają to duże trafo.Oceń co się dzieje po uruchomieniu.Podłącz głośniki ,sprawdź czy jest dźwięk.

    0
  • #5 14 Lis 2004 07:17
    uncle__saddam
    Poziom 13  

    ha jasne że już wcześniej op tym pomyslalem i tak zrobiłem ;) tylko ze to jakby nie zmienia sytuacji w sęsie przekaźnik przełacza Tr (oczywiscie bez znaczenia bo jest zwarty na stałe) ale objaw ten sam pyknie na sekunde i wraca. Na podłaczonym przez skobe Tr duzym pojawia sie napiecie ma on 3 wyprowadzennia jest to napiecie ok 24V zmiennego oczywiscie....przypomniałem sobie jednak jeden niuans w sesie taki ze do uzwojennia przekaźnika idzie taśma z płytki ze wzmacniaczem i innymi duperelami (bo zasilacz jest oddzielnnie) 2 żyły tej taśmy idą na przekaźnik powododujac jego przełączannie i 2 idą na te płytke z transformatorem duzym..i z tego co mioezylem na tych dwuch pozostałych było jakieś psie napięcioe przy przełączanniu moze gdzieś tu lezy pies pogrzebany...jednagrze przyjzyj sie mojemu opisowi a ja czekam na ewentualne sugestie
    pozdrawiam

    0
  • #6 15 Lis 2004 22:11
    uncle__saddam
    Poziom 13  

    no i oczywiście pytał Pan a zrobił sam....jezeli kogoś interesuje udało mi sie przywrócić dorzycia tego PHILIPS-A mam nadzieje ze to była jedyna usterka i przyczyna a nie skutek a mianowicie poszyły 2 diody w mniejszym z dwóch obeznych w układzie mostków Greatza. Czemu pojecia nie mam ale wiem ze wydzielały sporo ciepła bo płytka pod nimi była równomiernie brązowa. W karzdym badź razie usterka lezała tak jak pisałem w potrzymaniu z zasilaniem (poniewasz duzy Tr jest wielo uzojeniowy) naszczęwsic eobesżło sie bze schematu ale i usterka była dość wyraźna i nie skomplikowana. Licze, że to ostatni taki wybryk ;) i co teraz mam sobe sam dac "pomógł" ;)
    pozdrawiam wszytkich głowiących sie nad problemem i oczysicie urzytkownika który napisał próbując pomóc
    trzymanko

    0
  • #7 15 Lis 2004 22:23
    tik_tak
    Poziom 36  

    No widzisz -dałeś radę i masz tą satysfakcję że dokonałeś tego sam .

    0
  • #8 16 Lis 2004 12:42
    uncle__saddam
    Poziom 13  

    ano sam jestem rad a Tobie dziękuję za szczere chęci pomocy
    pozdrawiam
    do napisania przy następnej okazji ;)

    0