Posiadam Ford Mondeo MKIII z 2004 roku.
Jak podłączam radio CB to słyszę w nim wysoki dźwięk zależny od obrotów silnika. Fabryczne radio Sonego działa ładnie (choć ostatnio zabezpieczenie odcięło mi jeden kanał i głośnik nie grał – ponowne podpięcie kabli do głośnika uruchomiło go), bez żadnych zakłóceń (radio i cd).
Podobny efekt do głośnika w radiu CB mam gdy podepnę iPhona do zasilania 12V i AUXem do radia (na słuchawkach też słyszalne) – im wyższe obroty tym głośniejszy i wyższy dźwięk zakłócający muzykę.
Wina leży po stronie zasilania – tylko gdzie dokładnie?
Przy gnieździe 12V? Źle uziemianie?
Dlaczego radio nie ma zakłóceń? Ma dobry filtr?
Może alternator?
Jak to zdiagnozować?
Czy ktoś ma jakieś propozycje?
Zastanawiam się na ile szkodliwe są dla mojej elektroniki samochodowej te zakłócenia.
PS
Ostatnio mam trochę problemów z elektryką.
Błąd na drugiej sądzie lambda (za wysokie napięcie).
Przepalona świeca i kabel do świecy.
Jak podłączam radio CB to słyszę w nim wysoki dźwięk zależny od obrotów silnika. Fabryczne radio Sonego działa ładnie (choć ostatnio zabezpieczenie odcięło mi jeden kanał i głośnik nie grał – ponowne podpięcie kabli do głośnika uruchomiło go), bez żadnych zakłóceń (radio i cd).
Podobny efekt do głośnika w radiu CB mam gdy podepnę iPhona do zasilania 12V i AUXem do radia (na słuchawkach też słyszalne) – im wyższe obroty tym głośniejszy i wyższy dźwięk zakłócający muzykę.
Wina leży po stronie zasilania – tylko gdzie dokładnie?
Przy gnieździe 12V? Źle uziemianie?
Dlaczego radio nie ma zakłóceń? Ma dobry filtr?
Może alternator?
Jak to zdiagnozować?
Czy ktoś ma jakieś propozycje?
Zastanawiam się na ile szkodliwe są dla mojej elektroniki samochodowej te zakłócenia.
PS
Ostatnio mam trochę problemów z elektryką.
Błąd na drugiej sądzie lambda (za wysokie napięcie).
Przepalona świeca i kabel do świecy.