Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakłócenia w głośnikach przy dodawaniu gazu na AUX (iPhone + zasilanie) i w CB

moskitos 29 May 2011 17:17 3737 2
    moskitos
    Level 11  
    Posiadam Ford Mondeo MKIII z 2004 roku.

Jak podłączam radio CB to słyszę w nim wysoki dźwięk zależny od obrotów silnika. Fabryczne radio Sonego działa ładnie (choć ostatnio zabezpieczenie odcięło mi jeden kanał i głośnik nie grał – ponowne podpięcie kabli do głośnika uruchomiło go), bez żadnych zakłóceń (radio i cd).
    Podobny efekt do głośnika w radiu CB mam gdy podepnę iPhona do zasilania 12V i AUXem do radia (na słuchawkach też słyszalne) – im wyższe obroty tym głośniejszy i wyższy dźwięk zakłócający muzykę.

Wina leży po stronie zasilania – tylko gdzie dokładnie?
    Przy gnieździe 12V? Źle uziemianie?
    Dlaczego radio nie ma zakłóceń? Ma dobry filtr?
    Może alternator?

Jak to zdiagnozować?

Czy ktoś ma jakieś propozycje?
    Zastanawiam się na ile szkodliwe są dla mojej elektroniki samochodowej te zakłócenia.

PS
    Ostatnio mam trochę problemów z elektryką.
    Błąd na drugiej sądzie lambda (za wysokie napięcie).
    Przepalona świeca i kabel do świecy.
    glosny83
    Level 28  
    Spróbuj podłączyć zapalniczkę bezpośrednio pod akumulator i sprawdż efekt.
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Brudne klemy akumulatora, lub jego połączenie z masą - stale napięcie pulsujące (!!) z alternatora przenika do instalacji. Radio samochodowe ma filtr na wejściu. Co do diagnozy, to podłącz kondensator elektrolityczny 4700µF/25V równolegle przy samym gnieździe zapalniczki, z którego zasilasz dodatkowe urządzenia. Jeżeli efekt zakłuceń zniknie, wyczyść połączenia akumulatota do instalacji - klemy, połączenia do skrzynki bezpieczników itp.