Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Carpower 1/1000d - wskaznik Power swieci sie + schemat

kastej 29 May 2011 18:33 1884 2
    kastej
    Level 2  
    witam
    jestem posiadaczem tego wzmacniacza od 2 lat i do tej pory chodził bez zarzutów do wczoraj. dzis wsiadłem do auta wlaczyłem radio pioneera i juz sub carpower sonic 12 nie zagrał. Na wzmacniaczu pali sie wskaznik Power na jasno czerwony kolor a zawsze był zielony jak głosnik grał . Przeczysciłem połaczenie miedzy kablem masowym a miejscem jego montazu, przetarłem papierem sciernym w celu polepszenia masy i nic..
    Dodam ze nie jest to moj pierwszy wzmacniacz i głosnik w aucie wiec nawet jak cos sie działo to dawałem sobie rade - od czego sa fora;) ale z takim przypadkiem jaki mnie spotkał nie miałem jeszcze do czynienia..... kontynuujac... zresetowałem radio , od nowa podłaczyłem innym kablem mase, zasilanie oraz sterowanie wzmacniaczem i to tez nie pomogło .. jest tak.. wlaczam radio .. na chwile zapala sie sie dioda Prof po czym przełacza sie na Power na czerwono i słychac w wzmaku jakby cykniecie , ktore albo cos wlacza albo wyłacza... w instrukcji ze wzmaka nie doszukałem sie zadnej informacji ktora by wskazywała zjendozncznie co jest nie tak .. skoro grało dzien wczesniej to i dzis tez powinno grac , co nie ?...cytujac instrukcje

"Wskaźnik zasilania POWER świeci się
    1) Należy sprawdzić kable połączeniowe między
    źródłem sygnału a wzmacniaczem: upewnić
    się, czy wtyki są prawidłowo podłączone oraz
    czy kable nie są uszkodzone.
    2) Należy sprawdzić źródło sygnału: upewnić się,
    czy źródło sygnału zostało włączone, czy kable
    są podłączone do odpowiednich gniazd wyjściowych
    oraz czy źródło sygnału jest sprawne.
    3) Należy sprawdzić, czy nie nastąpiło przerwanie
    przewodów.
    4) Należy sprawdzić podłączone głośniki."

szkoda ze nie ma słowa o kolorze diód i co jaki znaczy ;)

Licze na jakas wskazowke , dodam ze nie ma u kogo sprawdzic tego wzmaka :( jutro zadzwonie do Monocaru na serwis moze mi cos podpowiedza co jest nie tak .. w innym przypadku dowiem sie ile kosztuje wstepnie diagonoza wzmaka po gwarancji bo kupic nowy to nie bardzo mi sie widzi z powodow finansowych

dzieki za zrozumienie i sorry za tak długi wykład:)

ps.. dodaje filmik obrazujacy problem, sorry za jakosc :).. wlaczam radio .. i wyłaczam po chwili :)

powalla
    Moderator of CarAudio
    Odłącz głośnik i jeśli dalej będzie świecił to wzmacniacz masz zepsuty . Jeśli natomiast po odłączeniu Protect zgaśnie to głośnik lub kable głośnikowe mają zwarcie.
    kastej
    Level 2  
    Odłaczyłem głosniki i efekt jest taki sam , zapomniałem o tym dopisac ...
    czyli serwis mnie czeka jednym słowem ?

Rozmawialem z dobrym elektronikiem , chciałbym mu ułatwic serwis tego wzmacniacz i dlatego poszukuje do niego schematu.. ma ktos moze takowy?