Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Obroty drgają w Audi A4 1,6 101

30 Maj 2011 18:56 5821 25
  • Poziom 15  
    Witam.
    Mam problem z moim Audi 1,6 101 PS 1998r benzyna.
    Na Vag wskazuje:
    537 Regulacja Lambda
    poza specyfikacją - wartość górna - BŁĄD SPORADYCZNY
    Obroty drgają na wolnych.
    Wymieniłem sondę i nadal to samo.
    Co ciekawsze, gdy na vag kasuje błędy na 3 sekundy wszystko ok. jest a potem pracuje znów jakby na 3 cylindrach i szarpie.
    Ma ktoś pomysł co może być?
  • Poziom 40  
    Może warto wymienić świece,przewody?
  • Poziom 15  
    Przewody oraz świece podmienione nadal to samo
  • Poziom 40  
    Może w takim razie silnik krokowy?
  • Poziom 15  
    tu takiego czegoś nie ma chyba.
  • Poziom 10  
    Najlepiej podmień cała przepustnice, sprawdź szczelność wszystkich podciśnień. PS. auto ma inst. gazową?
  • Poziom 15  
    Ma sekwencje i wszystko pięknie działało. Usterka nastąpiła w trasie.
    Podciśnienie sprawdzone- węże znaczy się.

    Przepustnice ?? czy może Przepływomierz?
  • Poziom 10  
    Najlepiej to i to.
  • Poziom 15  
    Zaobserwowałem jeszcze: pomiędzy przepustnica, a przepływomierzem jest rura mniej więcej fi 60 i odchodzi od niej podciśnienie do kolektora ssącego do tzw króćca i gdy ten króciec zatkam palcem chodzi płynnie. Sprawdziłam oczywiście czy może ta rurka lewe powietrze ssie ale niestety nie.
  • Poziom 15  
    Witam
    Chyba trafilem w czym jest problem, a mianowicie cewka ma peknieta obudowe.
  • Poziom 10  
    To nie będzie wina cewki, polej ją wodą i sprawdź.
  • Poziom 15  
    Słychać jak w wewnątrz cewki coś przeskakuje.
    To co może być innego?
    Na VAG wyskakuje błąd sady cały czas.
  • Poziom 9  
    to cewka dochodzaca do komputera. też tak miałem. tylko, że mi gasł. wymieniłem na starą kupioną na szrocie i kilka lat jeździ jak trzeba.
  • Poziom 12  
    Na samej benzynie po skasowaniu błędów problem też występuje ?? Może to wina źle wyregulowanej instalacji lpg.
  • Poziom 15  
    instalacja lpg 0d 2007
    na razie zależy mi na Benzynie, żeby stabilnie chodziło a nie drgał
  • Poziom 15  
    Wymieniłem
    Przewody zapłonowe
    cewkę podmieniłem
    Niestety wynik negatywny nadal drga co gorsze z rury wydechowej śmierdzi jakby siarką, a przepustnica sama strzela.

    Czy kto ma pomysł?
  • Poziom 15  
    Przepustnica wyczyszczona
    Styki kontaktem przepłukane.

    Na benzynie na wolnych obrotach 700obr/ min i poszarpuje
    Na gazie 3 tys i sam trzyma?

    Ma ktoś pomysł?
  • Poziom 15  
    Wildze że nie bardzo jest wiadomo jaka usterka.

    Dziś poszedł w ruch oscyloskop i badałem przebiegi Sondy Lambda i zaskoczenie sam komp wskazuje dla sady 1,5v po po podłączeniu wtyczki z sondy napięcie spada do zera.

    Taki sam test przeprowadziłem na moim drugim aucie silnik 2.0 sonda taka sama jest i napięcie trzyma czy podpięta czy rozpięta i reaguje na prace silnika
  • Poziom 2  
    Witam serdecznie. Widzę że kolega ma ten sam problem co właśnie w mojej Audi 1,6 AHL. Właśńie dziś w drodze powrotnej do domku autko zaczęło fiksować. Chodzi na jakby na trzy gary, strzela i z wydechu samą siarą leci. Dziś sprawdeziłem świece, jutro zmieniam przewody. Jak to nie pomoże to przepustnica...może. Przepływka jest ok. Na kompie wyskakuje również błąd sondy lambda.
    Czy Tobie sq5hw udało się ogarnąć usterkę?
  • Poziom 15  
    Witam
    Ja walczę nadal.
    nic nie pomoże zadne swiece przewody przepustnica
    Proponuje abyś wzioł miernik i zmierzył napięcie na sondzie na rozgrzanym silniku jak odczyt będzie 0 na rozgrzanym wywal ja i kup sondę bosch
  • Poziom 2  
    No i po sprawie... Po wymianie przewodów W/N wszystkie problemy z szarpaniem, brakiem mocy itd. jak ręką odjął. Pozdrawiam
  • Poziom 15  
    U mnie klapa już sam nie wiem co robić, sonda wymieniona na nowego Boscha i dalej faluje prycha i wyskakuje na VAG sonda.
    537 Regulacja Lambda
    poza specyfikacją - wartość górna
  • Poziom 2  
    A czy przeprowadziłeś adaptacje przepustnicy po czyszczeniu? Spróbuj podmienić od kogoś przepływomierz.
  • Poziom 15  
    No własnie jak to się robi tą adaptacje?
  • Poziom 15  
    dziś sprawdziłem na trasie spalanie 14l LPG /100km masakra.
  • Poziom 11  
    i wie ktoś jak to rozwiązać?
    ja też już nie mam nerwów. przewodów nie mieniałem, ale za to sondę na nową bosha i ciągle wyskakuje mi 525 przerwa w obwodzie.o dziwo świeżo po założeniu lambdy przez dłuższy czas było dobrze dłuższy to znaczy 2 dni gazowania na podwórku i znów lipa. może się spaliła? skąd ta przerwa w obwodzie? błąd vagiem wykasuję - po chwili pojawia się na na nowo. przepustnica czyściutka, jako taką adaptację zrobiłem, przepływomierz czyściutki ale dla pewności w alkoholu pływał, nie wiem. na vagu napięcie lambdy mam 1,5V więc to chyba za sporo nieco hm?? ale jeszcze to sprawdzę dzisiaj miernikiem bezpośrednio.