Młyn kulowy powstał na potrzeby innego hobby, jakim jest pirotechnika. W wielu mieszankach składniki muszą być bardzo dokładnie rozdrobnione, a to urządzenie to umożliwia.
Konstrukcja wykonana jest głównie z drewna. płyta górna i dolna to deska o grubości 2cm, a ścianki boczne to panele podłogowe odpowiednio wycięte.
Całość jest napędzana silnikiem o mocy 150W, co w zupełności wystarcza. Silnik poprzez pas klinowy napędza duże koło pasowe (również z Frani) które jest przymocowane do osi, jaką jest pręt gwintowany 12mm. Oś jest osadzona w łożyskach serii UCPA, które mają gotowe żeliwne obejmy, oraz, co bardzo ważne mają możliwość poruszania się w tych obejmach co niweluje nieliniowość wału.
Drugą podporę bębna stanowią dwa kółka od mebli.
Rolki bębna 9eleenty na wale na których obraca się bęben) są często ulepszane ponieważ są bardzo ważnym elementem konstrukcji.
Bęben powstał z rury PCV o średnicy 200mm. Została ona skrócona do dł 32cm, oraz zostały wytoczone zatyczki z dębu. Ale to ni ja robiłem, tylko kolega z forum pirotechnicznego.
Konstrukcja jak na razie sprawuje się dobrze, jednak nie włączałem jej na długo bo mam przerwę w pirotechnice obecnie. testowałem obciążenie około 10kg i nie było widać po maszynie żeby była obciążona takim ciężarem.
Niestety nie mogę wgrać filmu tak jak to powinno być zrobione, cały czas pisze wysyłanie żądania do elektroda.pl , wobec tego daję link do YT
Kosztorys
Silnik, deski włącznik - miałem
Łożyska - 26zł
Farba - 8zł
Pręt - 2,5zł
Pierdółki , śrubki- 5zł
Kółeczka meblowe - 5zł
Bęben - 40zl (materiały + robocizna)

Cool? Ranking DIY