Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki uchwyt do tig fronius transtig 200

theszyszon 31 May 2011 20:24 7145 3
    theszyszon
    Level 2  
    Witam.
    Kupiłem ostatnio spawarkę fronius transtig 200 (taka jak ta
    3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    z przystawką do pulsu. Dopiero zaczynam swoją przygodę z tigiem dlatego jeszcze nie wszystko ogarniam.
    Niestety kupiona spawarka jest goła- bez uchwytu. W związku z czym potrzebuje go kupić.
    Proszę o poradę jaki uchwyt kupić?? Jak go podłączyć? Czy potrzebne są jakieś adaptery- przejściówki? Gniazdo w spawarce do sterowania jest 5 -cio pinowe.
    Dostępne uchwyty zazwyczaj są bez końcówek i trzeba je sobie dolutować- przydał by sie jakiś schemat.
    Spawarka będzie używana raczej amatorsko wiec jakieś super uchwyty za 1200zł odpadają (rzecz jasna ze względu na koszty). Najlepiej tanio a w miarę dobrze
    Z góry dziękuje za poradę

Proszę o zachowywanie zasad poprawnej polszczyzny i właściwej pisowni jednostek, symboli i nazw technicznych. [retrofood]
    theszyszon
    Level 2  
    Może trochę sprecyzuje.
    Podłączenie sterowanie nie jest problemem. Problem jest raczej z podłączeniem palnika do bieguna -.
    Oryginalny uchwyt z tego co się orientuje 'bierze' gaz i prąd (biegun -) z skrajnie lewego gniazda a masę (biegun dodatni) z gniazda drugiego od prawej (+).
    Niestety w uchwycie, który kupiłem nie posiadam takiej złączki ażeby podłączyć gaz i biegun ujemny jednocześnie. Mój uchwyt wyposażony jest we wtyk prądowy 35/50 (czyli pasuje do gniazda skrajnie lewego -) i oddzielnie wężyk z końcówką do podłączenia gazu.
    Zatem czy prawidłowym będzie podłączenie mojego uchwytu do gniazda 35/50 skrajnie prawego (biegun ujemny), a gazu osobno cze też muszę go koniecznie podłączyć do skrajnie prawego gazowo-prądowego gniazda:?:
    A może ktoś wie jakie oznaczenie ma wtyk prądowo-gazowy z oryginalnego uchwytu??
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    spawarka i uchwyt wyglądają tak:
    Jaki uchwyt do tig fronius transtig 200 Jaki uchwyt do tig fronius transtig 200
    artibpl
    Level 17  
    Proponuję oryginalne gniazdo połączeniowe zastąpić gniazdem Euro do tiga. Otwór montażowy jest identyczny. Przewody sterownicze od przycisku trzeba przepiąć do nowego gniazda. Przerobiłem w ten sposób 3 szt. TT200. Uchwyty z wtykiem Euro są ogólnie dostępne na Alledrogo i mimo chińskiego pochodzenia mają przyzwoitą trwałość.
    hud
    Level 12  
    Witam.

Odkopuję stary temat. Mało informacji w sieci na temat tej maszyny Fronius'a. Spawarka z połowy lat '90 ale parametry mi odpowiadają. Uznałem, że lepiej kupić używany markowy tig niż nowego chińczyka.

Pytanie do użytkowników/serwisantów, jak się sprawuje sprzęt, jaka awaryjność i dostępność części zamiennych.

Będę używał głównie metody MMA ale chciałbym spróbować spawać tigiem.

pozdrawiam