Witam. Kupi³em niedawno nowy laser do konsoli slim scph 70004. Laser PWR 802w. Zamontowa³em i okazuje sie ze plyta sie dziwnie haczy. nie mam konsoli przerabianej chipem.
Laser czyta p³ytê Cd ale z przerwami. Nie mozna jej odpalic do konca,
wszystkie tasmy sprawdzilem i jest ok. Dioda lasera swieci jasno i wyraznie. Plyta CD obraca sie ale slabo i zacina, a DVD wogole nie rusza.
ustawialem caly dzien prawie.. i nic moze cos zle robie.. nie wiem.. zmieniam jego polozenie ale nadal sie tak robi. laser tak sie dziwnie tnie nawet jak juz plyta chodzi i j± ³apie..
To nie jest takie proste zêby ustawiæ laser ale jak masz dozo czasu to spróbuj przestawiaæ laser po 1mm na pokrêtle i odpalaj p³ytkê tam masz 2 pokrêt³a 1 od cd 2 od DVD zacznij od cd
Dodano po 15 [minuty]:
Witam znalaz³em taki poradnik morze pomorze ale jest niestety do ps2 du¿ej ale pozagl±daj czy w twojej konsolce nie ma tez tej malej zêbatki do podnoszenia i opuszczania lasera Regulacja lasera w PS2 – miniporadnik (wersja „fat” konsoli).
Oto ma³y poradnik dla wszystkich tych, którzy maj± problemy z odpalaniem gier na swojej Pe eS dwójce. Objawy z³ego skalibrowania lasera s± ró¿ne – przycinaj±ce filmy DVD, nie odpalanie siê gier na DVD (srebrny spód p³yty) b±d¼ CD (granatowy spód) tudzie¿ obu rodzajów. Oczywi¶cie podobne objawy mamy przy zdychaj±cym laserze (+ przycinki podczas wstawek FMV czy dziwnie d³ugie loadingi), ale wtedy i tak ju¿ nie ma nic do stracenia, a byæ mo¿e kalibracj± da siê co¶ zdzia³aæ.
Uwaga!!
Przypominam, ¿e otwieranie konsoli która jest jeszcze na gwarancji równa siê z jej utrat±, przypominam te¿ o podstawowych ¶rodkach bezpieczeñstwa, wiadomo – laser, pr±d i te sprawy.
Zaczynamy od rozkrêcenia konsoli i ju¿ na wstêpie warto zwróciæ uwagê gdzie wêdruj± ¶rubki d³u¿sze a gdzie krótsze – w ró¿nych modelach konsol ró¿nie to zrobiono, a szkoda by by³o przy sk³adaniu w³asnorêcznie naprawionej konsoli zacz±æ przekrêcaæ siê przez p³ytê g³ówn±. Po otwarciu pud³a (uwaga na ta¶mê ³±cz±c± przyciski power/reset z konsol±! przyciski mo¿na sobie wyci±gn±æ z górnej czê¶ci obudowy, dla wygody) naczym oczom uka¿e siê p³yta z radiatorami i „legendarnym” Emotion Engine i Graphics Synthesizer po lewej oraz zamkniêty modu³ czytnika p³yt po prawej. Dobieramy siê do niego – ¶rubki s± do¶æ ma³e wiêc potrzebny bêdzie odpowiedni ¶rubokrêt. Po otwarciu widzimy przed sob± ³ypi±ce oko niezno¶nego lasera oraz tackê, któr± widujemy zazwyczaj w innych okoliczno¶ciach (na zewn±trz) przy wk³adaniu p³yty. Ma³a bia³a zêbatka która nas interesuje znajduje siê gdzie¶ pod ni±. Opcje mamy dwie – odkrêciæ tackê i j± wyj±æ (metoda wolniejsza) albo przykryæ z powrotem laser, w³±czyæ konsolê do pr±du, nacisn±c eject, poczekac a¿ tacka siê wysunie i w takiej pozycji wy³aczyæ konsolê klawiszem power z ty³u konsoli (tacka siê wtedy nie schowa) i od³±czyæ wtyczkê.
Przy okazji bonusowa porada: mo¿na zwróciæ uwagê na stan prowadnic po których przesuwa siê modu³ lasera - "¶limak" po prawej oraz dwa pod³u¿ne metalowe prêty po drugiej stronie. Nasmarowanie ich je¶li s± suche (byle nie za bardzo i czym¶ w rodzaju WD40 a nie olejem ro¶linnym ) u³atwij „jazdê” ca³emu wózkowi i mo¿e te¿ pomóc albo chocia¿ wp³yn±æ na cichsz± pracê konsoli.
Przystêpujemy do sedna czyli do regulacji po³o¿enia soczewki. Podczas obracania bia³ej zêbatki zgodnie z ruchem wskazówek zegara ca³y laser podnosi siê, a¿ do pewnego momentu, po czym po którym¶ tam „klikniêciu” spada na dó³ i zabawa z podnoszeniem zaczyna siê od nowa. Zaczynamy wiêc od zaznaczenia wyj¶ciowego po³o¿enia zêbatki czarnym markerem - robimy sobie gdzie¶ na niej kropkê (tak ¿eby¶my wiedzieli jak by³o wszystko ustawione na pocz±tku i kiedy mamy ju¿ za sob± pe³ny obrót o 360 stopni – wiêcej krêciæ nie ma sensu, bo po ka¿dym jednym pe³nym obrocie laser znajduje siê w pozycji wyj¶ciowej). Przekrêcamy zêbatkê o oko³o 1/8 obrotu zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Nastêpnie wk³adamy do czytnika p³ytê z któr± mamy problemy, zak³adamy górn± pokrywkê na modu³ czytnika, pod³±czamy konsolê do pr±du (i tu znowu przypominam o BHP :exclam: ) i badamy rezultat. Je¶li nie pomog³o, od³±czamy wszystko, wyci±gamy p³ytê i powtarzamy zabieg (1/8 obrotu). Powtarzamy proces a¿ do momentu kiedy:
A. laser po zakrêceniu p³ytk± zacznie czytaæ
B. stracimy cierpliwo¶æ
C. wykonamy dan± operacjê 8 razy, wrócimy do punktu wyj¶cia i nic to nie da (czyli prawdopodobnie laser kaput, czego nikomu nie ¿yczê)
Po zakoñczeniu zabiegu pozostaje nam z³o¿yæ ca³y ten bajzel do kupy. Przy ponownym skrêcaniu warto te¿ zwróciæ uwagê na u³o¿enie ta¶my ³±cz±cej przyciski power i reset – ¿eby jej przypadkiem nie przyci±æ/przedziurawiæ ¶rubk±.
Je¶li kto¶ ma inne do¶wiadczenia czy uwagi na temat kalibracji lasera czy te¿ tego poradnika to zachêcam do podzielenia siê nimi.
Có¿ Kolego Megaman nic odtwórczego nie poda³e¶ w Swoim mini poradniku dla laika. Szkoda tylko ¿e nie pofatygowa³e¶ siê i nie zapozna³e¶ co do regulacji pr±du, dok³adnych danych z serwisówki. Tam regulacja odbywa siê poprzez pomiary przebiegów a nie regulacji "na oko". Tym bardziej ¿e z³e ustawienie pr±du lasera koñczy siê szybszym zu¿yciem lasera, a tym samym kupno nowego.
Coz dzimi pomog³em na ile potrafi³em a je¿eli moderator jest taki inteligenty to pomóg³ by koledze z ta ps2 bo z wypowiedzi widzê ze kolega ma wiêksza znajomo¶æ elektronik wiec czekamy na rozwi±zanie problemu ;]
sprawdza³em dzi¶ i p³yta cd ze swapem mi sie odpali³a
potem wlozylem pirackie cd do zrobienia free mc bota i tez j± czyta³a.
nie sprawdzalem tylko DVD. Ale znowu jest tak ze nie chce czytac CD.
Natomiast DVD kreci sie . Widac strumien lasera i ruch soczewki ale po chwili sie haczy i gasnie swiatelko.. i plyta tez nie moze sie tak mocno rozkrecic..
p³yta DVD ze swapem kreci sie, laser ¶wieci po chwili swiatlo gasnie plyta zwalnia a laser sie nie cofa do konca, bo z tego co wiem to powinien... i potem znowu plyta sie rozpedza i swiatlo swieci. tak ze 3 razy a potem staje calkiem i nic
spróbuj ustawiæ tak jak ju¿ pisa³em je¿eli to nic nie da morze laser nowy jest uszkodzony fabrycznie a stary laser co z nim morze podmieni i spróbuj na starym ustawiæ cd i wtedy bynajmniej bêdziesz wiedzia³ ze nowy jest uszkodzony a ta¶mê sprawdza³e¶ od pod³±czenia lasera morze siê uszkodzi³a
Dodano po 1 [minuty]:
a spróbuj jeszcze cofn±æ laser na sankach w³±cz konsole i zobacz czy laser swobodnie schodzi
chodzi dobrze. zauwazylem ze soczewka ociera³a plyte. zrobilem tak to nic nie daje.jeszcze poproboje zrobic i poprzestawiac to dvd i cd. gdyby laser byl spalony nie mial by tak mocnego swiatla wedlug mnie, ale nie wiem ;/
JAK by ustawianie nic nie da³o zanie¶ konsole do jakiego¶ dobrego elektronika niech ci ustawi laser taka regulacja nie powinna kosztowaæ zbyt wiele pozdrawiam i bêdziesz mia³ pewno¶æ ze laser jest ustawiony tak jak ma byæ co zaowocuje d³u¿sza ¿ywotno¶ci± lasera
Dodano po 4 [minuty]:
a morze wina nie tkwi w ustawieniu lasera sprawd¼ ta¶my czy maja przej¶cie czy gniazda nie po odlutowywaly siê albo jak wy¿ej zanie¶ do dobrego elektronika pozdrawiam bêdê temat obserwowa³
Moderated By dzimi:
S³owo "mo¿e" i "morze" ma w pisowni polskiej ró¿ne znaczenie - to tak dla uzupe³nienia postu. Co do naprawy - mo¿na by³o przypuszczaæ ¿e to siê skoñczy. Tym bardziej ¿e porada - "zanie¶ do dobrego elektronika" - naprawdê do¶æ "wysokich lotów". Nawet nie trzeba byæ specjalist± aby pisaæ podobne "porady". Udzielam #1 ostrze¿enia za szkodliwe porady - regulamin pkt.3.1.11.
ta¶my s± ok. P³yta jakby haczy o g³owicê lasera po czym plyta zwalni ai gasnie i tak jest kilka razy ;/ .. to ustawianie nic tez mi nie pomoglo..
chyba kupie karte z free mc bootem na allegro i bede gral przez pen driva tylko nie wiem jak beda gry chodzily. dzieki wielkie za pomoc. jeszcze pokombinuje z tym laserem.
1.Czy usun±³e¶ zworkê antystatyczn±?
2.U¿ywa³e¶ lens changera do kalibracji lasera?
3.Wcale nie musisz graæ z pendriva w twojej konsoli da siê zamontowaæ hdd i to bez du¿ych kosztów wystarczy odbudowaæ port ide na p³ycie g³ównej potem pod³±czyæ dysk twardy.A nastêpnie hdloader i mo¿esz graæ z hdd
1.Czy usun±³e¶ zworkê antystatyczn±?
2.U¿ywa³e¶ lens changera do kalibracji lasera?
3.Wcale nie musisz graæ z pendriva w twojej konsoli da siê zamontowaæ hdd i to bez du¿ych kosztów wystarczy odbudowaæ port ide na p³ycie g³ównej potem pod³±czyæ dysk twardy.A nastêpnie hdloader i mo¿esz graæ z hdd
a jak mam sprawdzic lens changerem skoro mi plyty nie chodza?
Tak usunolem. a nawet usunieta juz byla jak dostalem laser.
Dodano po 1 [minuty]:
mam jeszcze pytanie. Jak wyglada granie przez free mc boota ? tna sie gry na USB przez pendriva?