Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PS2 slim k³opot z laserem

quentin123 01 Jun 2011 19:23 6538 17
    quentin123
    Level 9  
    Witam. Kupi³em niedawno nowy laser do konsoli slim scph 70004. Laser PWR 802w. Zamontowa³em i okazuje sie ze plyta sie dziwnie haczy. nie mam konsoli przerabianej chipem.
    Laser czyta p³ytê Cd ale z przerwami. Nie mozna jej odpalic do konca,
    wszystkie tasmy sprawdzilem i jest ok. Dioda lasera swieci jasno i wyraznie. Plyta CD obraca sie ale slabo i zacina, a DVD wogole nie rusza.

Wyglada to w sposob podobny jak na tym filmiku.

http://www.youtube.com/watch?v=rheopmUgM00&feature=related

Mo¿ecie mi pomóc ? bo nie wiem co teraz zrobiæ

Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

Czy to moze byc silnik obrotu lub przesowu lasera ?
    megaman11
    Level 13  
    Witam na 100 procent laser do ustawienia
    quentin123
    Level 9  
    ustawialem caly dzien prawie.. i nic :(
    moze cos zle robie.. nie wiem.. zmieniam jego polozenie ale nadal sie tak robi. laser tak sie dziwnie tnie nawet jak juz plyta chodzi i j± ³apie..

Dodano po 42 [sekundy]:

a p³yta tak sie haczy..
    megaman11
    Level 13  
    To nie jest takie proste zêby ustawiæ laser ale jak masz dozo czasu to spróbuj przestawiaæ laser po 1mm na pokrêtle i odpalaj p³ytkê tam masz 2 pokrêt³a 1 od cd 2 od DVD zacznij od cd

Dodano po 15 [minuty]:

Witam znalaz³em taki poradnik morze pomorze ale jest niestety do ps2 du¿ej ale pozagl±daj czy w twojej konsolce nie ma tez tej malej zêbatki do podnoszenia i opuszczania lasera Regulacja lasera w PS2 – miniporadnik (wersja „fat” konsoli).

Oto ma³y poradnik dla wszystkich tych, którzy maj± problemy z odpalaniem gier na swojej Pe eS dwójce. Objawy z³ego skalibrowania lasera s± ró¿ne – przycinaj±ce filmy DVD, nie odpalanie siê gier na DVD (srebrny spód p³yty) b±d¼ CD (granatowy spód) tudzie¿ obu rodzajów. Oczywi¶cie podobne objawy mamy przy zdychaj±cym laserze (+ przycinki podczas wstawek FMV czy dziwnie d³ugie loadingi), ale wtedy i tak ju¿ nie ma nic do stracenia, a byæ mo¿e kalibracj± da siê co¶ zdzia³aæ.

Uwaga!!
    Przypominam, ¿e otwieranie konsoli która jest jeszcze na gwarancji równa siê z jej utrat±, przypominam te¿ o podstawowych ¶rodkach bezpieczeñstwa, wiadomo – laser, pr±d i te sprawy.

Zaczynamy od rozkrêcenia konsoli i ju¿ na wstêpie warto zwróciæ uwagê gdzie wêdruj± ¶rubki d³u¿sze a gdzie krótsze – w ró¿nych modelach konsol ró¿nie to zrobiono, a szkoda by by³o przy sk³adaniu w³asnorêcznie naprawionej konsoli zacz±æ przekrêcaæ siê przez p³ytê g³ówn±. Po otwarciu pud³a (uwaga na ta¶mê ³±cz±c± przyciski power/reset z konsol±! przyciski mo¿na sobie wyci±gn±æ z górnej czê¶ci obudowy, dla wygody) naczym oczom uka¿e siê p³yta z radiatorami i „legendarnym” Emotion Engine i Graphics Synthesizer po lewej oraz zamkniêty modu³ czytnika p³yt po prawej. Dobieramy siê do niego – ¶rubki s± do¶æ ma³e wiêc potrzebny bêdzie odpowiedni ¶rubokrêt. Po otwarciu widzimy przed sob± ³ypi±ce oko niezno¶nego lasera oraz tackê, któr± widujemy zazwyczaj w innych okoliczno¶ciach (na zewn±trz) przy wk³adaniu p³yty. Ma³a bia³a zêbatka która nas interesuje znajduje siê gdzie¶ pod ni±. Opcje mamy dwie – odkrêciæ tackê i j± wyj±æ (metoda wolniejsza) albo przykryæ z powrotem laser, w³±czyæ konsolê do pr±du, nacisn±c eject, poczekac a¿ tacka siê wysunie i w takiej pozycji wy³aczyæ konsolê klawiszem power z ty³u konsoli (tacka siê wtedy nie schowa) i od³±czyæ wtyczkê.

Przy okazji bonusowa porada: mo¿na zwróciæ uwagê na stan prowadnic po których przesuwa siê modu³ lasera - "¶limak" po prawej oraz dwa pod³u¿ne metalowe prêty po drugiej stronie. Nasmarowanie ich je¶li s± suche (byle nie za bardzo i czym¶ w rodzaju WD40 a nie olejem ro¶linnym ;) ) u³atwij „jazdê” ca³emu wózkowi i mo¿e te¿ pomóc albo chocia¿ wp³yn±æ na cichsz± pracê konsoli.

Przystêpujemy do sedna czyli do regulacji po³o¿enia soczewki. Podczas obracania bia³ej zêbatki zgodnie z ruchem wskazówek zegara ca³y laser podnosi siê, a¿ do pewnego momentu, po czym po którym¶ tam „klikniêciu” spada na dó³ i zabawa z podnoszeniem zaczyna siê od nowa. Zaczynamy wiêc od zaznaczenia wyj¶ciowego po³o¿enia zêbatki czarnym markerem - robimy sobie gdzie¶ na niej kropkê (tak ¿eby¶my wiedzieli jak by³o wszystko ustawione na pocz±tku i kiedy mamy ju¿ za sob± pe³ny obrót o 360 stopni – wiêcej krêciæ nie ma sensu, bo po ka¿dym jednym pe³nym obrocie laser znajduje siê w pozycji wyj¶ciowej). Przekrêcamy zêbatkê o oko³o 1/8 obrotu zgodnie z ruchem wskazówek zegara. Nastêpnie wk³adamy do czytnika p³ytê z któr± mamy problemy, zak³adamy górn± pokrywkê na modu³ czytnika, pod³±czamy konsolê do pr±du (i tu znowu przypominam o BHP :exclam: ;) ) i badamy rezultat. Je¶li nie pomog³o, od³±czamy wszystko, wyci±gamy p³ytê i powtarzamy zabieg (1/8 obrotu). Powtarzamy proces a¿ do momentu kiedy:
    A. laser po zakrêceniu p³ytk± zacznie czytaæ
    B. stracimy cierpliwo¶æ
    C. wykonamy dan± operacjê 8 razy, wrócimy do punktu wyj¶cia i nic to nie da (czyli prawdopodobnie laser kaput, czego nikomu nie ¿yczê)

Po zakoñczeniu zabiegu pozostaje nam z³o¿yæ ca³y ten bajzel do kupy. Przy ponownym skrêcaniu warto te¿ zwróciæ uwagê na u³o¿enie ta¶my ³±cz±cej przyciski power i reset – ¿eby jej przypadkiem nie przyci±æ/przedziurawiæ ¶rubk±.

Je¶li kto¶ ma inne do¶wiadczenia czy uwagi na temat kalibracji lasera czy te¿ tego poradnika to zachêcam do podzielenia siê nimi. ;)

Dodano po 2 [minuty]:

Pozdrawiam autora teaser2
    dzimi
    Moderator
    Có¿ Kolego Megaman nic odtwórczego nie poda³e¶ w Swoim mini poradniku dla laika. Szkoda tylko ¿e nie pofatygowa³e¶ siê i nie zapozna³e¶ co do regulacji pr±du, dok³adnych danych z serwisówki. Tam regulacja odbywa siê poprzez pomiary przebiegów a nie regulacji "na oko". Tym bardziej ¿e z³e ustawienie pr±du lasera koñczy siê szybszym zu¿yciem lasera, a tym samym kupno nowego.
  • Helpful post
    megaman11
    Level 13  
    Coz dzimi pomog³em na ile potrafi³em a je¿eli moderator jest taki inteligenty to pomóg³ by koledze z ta ps2 bo z wypowiedzi widzê ze kolega ma wiêksza znajomo¶æ elektronik wiec czekamy na rozwi±zanie problemu ;]
    quentin123
    Level 9  
    sprawdza³em dzi¶ i p³yta cd ze swapem mi sie odpali³a
    potem wlozylem pirackie cd do zrobienia free mc bota i tez j± czyta³a.
    nie sprawdzalem tylko DVD. Ale znowu jest tak ze nie chce czytac CD.
    Natomiast DVD kreci sie . Widac strumien lasera i ruch soczewki ale po chwili sie haczy i gasnie swiatelko.. i plyta tez nie moze sie tak mocno rozkrecic..
    megaman11
    Level 13  
    haczy to znaczy tak jak by soczewka stuka³a o p³ytê dobrze zrozumia³em spróbuj jeszcze w lewo milimetr albo w prawo przekrêciæ regulacje cd
    quentin123
    Level 9  
    p³yta DVD ze swapem kreci sie, laser ¶wieci po chwili swiatlo gasnie plyta zwalnia a laser sie nie cofa do konca, bo z tego co wiem to powinien... i potem znowu plyta sie rozpedza i swiatlo swieci. tak ze 3 razy a potem staje calkiem i nic
    megaman11
    Level 13  
    spróbuj ustawiæ tak jak ju¿ pisa³em je¿eli to nic nie da morze laser nowy jest uszkodzony fabrycznie a stary laser co z nim morze podmieni i spróbuj na starym ustawiæ cd i wtedy bynajmniej bêdziesz wiedzia³ ze nowy jest uszkodzony a ta¶mê sprawdza³e¶ od pod³±czenia lasera morze siê uszkodzi³a

Dodano po 1 [minuty]:

a spróbuj jeszcze cofn±æ laser na sankach w³±cz konsole i zobacz czy laser swobodnie schodzi

Regulamin p.3.1.13. Proszê poprawiæ niechlujn± pisowniê! [Pablo]
    quentin123
    Level 9  
    chodzi dobrze. zauwazylem ze soczewka ociera³a plyte. zrobilem tak to nic nie daje.jeszcze poproboje zrobic i poprzestawiac to dvd i cd. gdyby laser byl spalony nie mial by tak mocnego swiatla wedlug mnie, ale nie wiem ;/
  • Helpful post
    megaman11
    Level 13  
    A na soczewce nie ma widocznych rys

Dodano po 7 [minuty]:

JAK by ustawianie nic nie da³o zanie¶ konsole do jakiego¶ dobrego elektronika niech ci ustawi laser taka regulacja nie powinna kosztowaæ zbyt wiele pozdrawiam i bêdziesz mia³ pewno¶æ ze laser jest ustawiony tak jak ma byæ co zaowocuje d³u¿sza ¿ywotno¶ci± lasera

Dodano po 4 [minuty]:

a morze wina nie tkwi w ustawieniu lasera sprawd¼ ta¶my czy maja przej¶cie czy gniazda nie po odlutowywaly siê albo jak wy¿ej zanie¶ do dobrego elektronika pozdrawiam bêdê temat obserwowa³

Moderated By dzimi:

S³owo "mo¿e" i "morze" ma w pisowni polskiej ró¿ne znaczenie - to tak dla uzupe³nienia postu. Co do naprawy - mo¿na by³o przypuszczaæ ¿e to siê skoñczy. Tym bardziej ¿e porada - "zanie¶ do dobrego elektronika" - naprawdê do¶æ "wysokich lotów". Nawet nie trzeba byæ specjalist± aby pisaæ podobne "porady". Udzielam #1 ostrze¿enia za szkodliwe porady - regulamin pkt.3.1.11.

quentin123
    Level 9  
    ta¶my s± ok. P³yta jakby haczy o g³owicê lasera po czym plyta zwalni ai gasnie i tak jest kilka razy ;/ .. to ustawianie nic tez mi nie pomoglo..
    chyba kupie karte z free mc bootem na allegro i bede gral przez pen driva :( tylko nie wiem jak beda gry chodzily. dzieki wielkie za pomoc. jeszcze pokombinuje z tym laserem.
    pawelr98
    Level 39  
    1.Czy usun±³e¶ zworkê antystatyczn±?
    2.U¿ywa³e¶ lens changera do kalibracji lasera?
    3.Wcale nie musisz graæ z pendriva w twojej konsoli da siê zamontowaæ hdd i to bez du¿ych kosztów wystarczy odbudowaæ port ide na p³ycie g³ównej potem pod³±czyæ dysk twardy.A nastêpnie hdloader i mo¿esz graæ z hdd
    quentin123
    Level 9  
    pawelr98 wrote:
    1.Czy usun±³e¶ zworkê antystatyczn±?
    2.U¿ywa³e¶ lens changera do kalibracji lasera?
    3.Wcale nie musisz graæ z pendriva w twojej konsoli da siê zamontowaæ hdd i to bez du¿ych kosztów wystarczy odbudowaæ port ide na p³ycie g³ównej potem pod³±czyæ dysk twardy.A nastêpnie hdloader i mo¿esz graæ z hdd

a jak mam sprawdzic lens changerem skoro mi plyty nie chodza?
    Tak usunolem. a nawet usunieta juz byla jak dostalem laser.

Dodano po 1 [minuty]:

mam jeszcze pytanie. Jak wyglada granie przez free mc boota ? tna sie gry na USB przez pendriva?
  • Helpful post
    dzimi
    Moderator
    Dziwne - usuniêta zworka przy nowym laserze? Ca³kiem mo¿liwe ¿e dosta³e¶ uszkodzony laser.
    quentin123
    Level 9  
    no wlasnie to mnie zastanawia.