Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Mondeo mk1 1.8 nie wchodzi na obroty na benzynie

kamilszubka1111 01 Jun 2011 19:02 11888 13
    kamilszubka1111
    Level 2  
    Witam. Od kilku dni mam problem z moim mondziakiem. problem dotyczy uruchamiania samochodu. Po odpoaleniu auto chodzi na wolnych obrotach bez problemu lecz nie chce wejść na wieksze(na benzynie, na gazie bez problemu). Gdy naciskam pedał gazu obroty spadają, gdy puszcze wracają na ok 1500 obr. jest to dość u ciazliwe ponieważ musze czekać na przełączenie samochodu na gaz.
    Dotyczy auta Ford Mondeo 94r. 1.8 ben/LPG
    czekam na pomoc
    decybel91
    Level 42  
    Pompa paliwa lub problem z ukladem zasilania benzyna.
    adiksik
    Level 10  
    Kolego zrób reset kompa i pojeździj troszkę na samym PB jeśli będzie nadal problem to jak kolega wyżej napisał jeśli się poprawi to wina instalacji gazowej
    Montrres
    Level 21  
    Hmmm nie chce się czepiać ale kolega napisał że na gazie chodzi w porządku i to na PB jest problem... Co tu może mieć do czynienia instalacja LPG?

Że niby rozjechały się wtryski?

Dla przykładu powiem że szwagier miał kłopot komputerem w fordzie, co niestety ma być małą bolączką fordów w ogóle.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Montrres wrote:

Dla przykładu powiem że szwagier miał kłopot komputerem w fordzie, co niestety ma być małą bolączką fordów w ogóle.

Kto Tobie takich bzdur naopowiadał? EECIV, nic skomplikowanego. Albo nie wyrabia pompa paliwa i spada ciśnienie na szynie, albo wtryskiwacze do wymiany. Albo jeszcze coś innego - ale bez diagnostyki ani rusz.
    adiksik
    Level 10  
    Dokładnie tak. Powodem może być rozjechanie się map wtrysków co jest częste. Dla tego na LPG jest ok. Reset kompa to tani koszt i można zrobić samemu. Nic do stracenia
    Montrres
    Level 21  
    To nie są moje osobiste doświadczenia. Mówię co usłyszałem od mojego szwagra. Sam zdania w kwestii jakości komputerów w fordach.

A co może powodować rozjechanie mapy paliwa? Chodzi o źle ustawiony gaz?
    stefanello
    Level 11  
    Pompa paliwa jak koledzy piszą, zmień na początek filtr paliwa, po prostu słabe ciśnienie paliwka, taki urok aut z gazem nie zawsze pamiętamy aby tego paliwka w zbiorniku kilka literków było.2 razy już zmieniałem pompę w zbiorniku. Mapy paliwowe:D dobre
    adiksik
    Level 10  
    Mapy może rozbijać źle ustawiony gaz
    kroto159
    Level 2  
    Witam...przypadkiem natrafilem na powyzszy temat i tak sie sklada ze mam bardzo podobny problem,zainteresowalo mnie stwierdzenie ze zle ustawiony gaz moze "rozjechac" mape wtryskow.Pomyslalem ze czemu nie podjechac do "gazownikow" by dokonac regulacji-przegladu tejze instalacji....Postaram sie to uczynic w w najblizszy nadazajacy sie termin i dam znac o efektach jakie nastapia lub nie nastapia po takowej operacji... Pozdrawiam
    lasmarek
    Level 10  
    reset kompa pomaga. Zdjąć klemy na ok 30 min, zewrzeć razem. Później po resecie nałożyć klemy na akumulator i odpalić na wolnych obrotach ma pracować ok 2 minuty. Wyłączyć i odpalić zwiększać gaz powoli uzyskując wyższe obroty. Jak się nagrzeje silnik powtórzyć na wolnych obrotach 2 min.
    kroto159
    Level 2  
    ) pozdrawiamtroche ostatnio jestem zapracowany i nie mge znalesc czasu na umowienie sie u gazownika wiec trocho moze minac czasu zanim takowa nastapi...Ale tzw...reset kompa jaki kolega zaproponowal moge zapodac...Ale cos czuje ze podloze mojego(kolegow wczesniej o temacie piszacych moze tkwic w czyms innym.. Ale czlowiek uczy sie na bledach(oby tylko nie bylo ich za duzo:D
    8111
    Level 10  
    Witam
    chciałbym zapytać kolegę kamilszubka1111, czy mógłby podać rozwiązanie swojego problemu, jeśli zna bo u mnie wypisz wymaluj takie same objawy przy takim samym aucie.
    8111
    Level 10  
    Witam
    problem nareszcie rozwiązany! W moim przypadku auto na PB nie chało ruszyć z miejsca tak jak by nie miało paliwa, a przy dodawaniu gazu dusiło się, po przełączeniu na gaz przyspieszało ale też nie do końca wszystko było w porządku czasami na gazie delikatnie szarpał. Kilkakrotnie przeprowadzałem kalibracje, zero efektu wiec wymieniłem pompę paliwa, efekt troszkę lepiej ale zalewało go paliwem (zapach niespalonego paliwa a przy wciskaniu gazu max 1500 obrotów i silnik się dusi, na wolnych obrotach chodził ok)

Dobierając pompę trzeba uważać iż do tego modelu są dwa rodzaje z prostokątna wtyczką i kwadratowa (u mnie prostokątna). Z racji tego iż dawno nie wymieniałem świec i filtra powietrza tez kupiłem. Co do świec to wcześniej miałem założone AYFS22CB Motorcraft a teraz chciałem kupić te lepsze AYFS 22PP Motorcraft, nigdzie ich nie było wiec kupiłem zamiennik tzn. NGK V-Line 25 a filtr powietrza najtańszy. Wymieniłem świece filtr i przy okazji korzystając z rady forumowiczów wyciągnięciem przepływomierz i go przeczyściłem płynem "kent zmywacz do hamulców spray" , nie używając żadnych pędzelków bo element jest bardzo delikatny i bałem się go uszkodzić. Opis czyszczenia znalazłem na forum

http://mondeoklubpolska.pl/content.php/203-Jak-wyczy%C2%B6ci%C3%A6-przep%C2%B3ywomierz

Wymieniając wszystko na raz i czyszcząc przepływomierz za jednym razem popełniłem błąd polegający na tym iż uniemożliwiłem sam sobie jednoznaczne stwierdzenie przyczyny usterki. Nie mniej jednak przed wymiana części RADZĘ w pierwszej kolejności dokładnie wyczyści przepływomierz, z każdej strony kilkakrotnie spryskać preparatem aż do uzyskania lśniącej powierzchni (u mnie na początku była szara) i wymienić filtr powietrza. Efekt auto pracuje bez zarzutu, nie dusi się na Pb i gazie, nie przeprowadzałem ponownej kalibracji po wymianie i czyszczeniu!
    Ford Mondeo mk1 1.8 nie wchodzi na obroty na benzynie Ford Mondeo mk1 1.8 nie wchodzi na obroty na benzynie Ford Mondeo mk1 1.8 nie wchodzi na obroty na benzynie