Witam. Zaprojektowałem i zbudowałem układ, który ma sterować cewką zapłonową motoroweru. Problem w tym, że nie ma iskry. Gdy zamieniłem cewkę na żarówkę, wszystko działa jak powinno(tzn. żarówka świeci, gdy wiązka podczerwieni odbija się i wraca do transoptora). Natomiast gdy do układu podłączona jest cewka i nad transoptorem umieszczona jest biała kartka słychać pisk o wysokiej częstotliwości, a gdy zbliżę przewód WN do masy cewki, to w odległości ok. 1/3mm widać słabą iskrę.
Oto schemat. Rzućcie okiem, może nie dostrzegam jakiegoś błędu w schemacie. Jutro rano spróbuję zamienić źródło zasilania na jakieś mocniejsze.
PS. Podczas uruchamiania układu okazało się, że należało zmienić wartość rezystora R7 na 1kOhm i wstawić potencjometr 10kOhm zamiast rezystorów R1 i R3.

Oto schemat. Rzućcie okiem, może nie dostrzegam jakiegoś błędu w schemacie. Jutro rano spróbuję zamienić źródło zasilania na jakieś mocniejsze.
PS. Podczas uruchamiania układu okazało się, że należało zmienić wartość rezystora R7 na 1kOhm i wstawić potencjometr 10kOhm zamiast rezystorów R1 i R3.