Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem z uruchamianiem komputera po uderzeniu pioruna

minty 03 Cze 2011 09:47 1712 5
  • #1 03 Cze 2011 09:47
    minty
    Poziom 8  

    Witam. Niedawno podczas burzy piorun trafił w skrzynkę energetyczną podpiętą do mojego domu. Komputer w tym momencie zwiesił się całkowicie (wszystkie urządzenia mam podpięte do listwy zasilającej z bezpiecznikiem). Wyłączyłem wszystko, odpiąłem z gniazda, odczekałem chwilę i próbowałem włączyć, jednak komputer nie zareagował. Przy włączaniu usłyszałem sygnał błędu - 1 długi sygnał i 2 krótkie. W instrukcji do płyty głównej (gigabyte ma770t-ud3) napisano, że taki komunikat świadczy o problemie z kartą graficzną lub monitorem. Natomiast, jak się okazało, komputer nie padł całkowicie. Kiedy włączam za pierwszym razem dzieje się tak, jak opisałem, natomiast kiedy odetnę prąd w chwili gdy komputer jeszcze chodzi (świeci się dioda power oraz czerwona dioda pracy dysku mruga co jakiś czas), a potem włączę ponownie - komputer startuje normalnie i działa tak, jakby nic się nie stało... Nie jest to problem z listwą, bo próbowałem też uruchomić komputer bezpośrednio z gniazdka. Nie znam się za bardzo na elektronice/elektryce, ale wygląda to tak, jakby najpierw po włączeniu było jakieś spięcie i w momencie nagłego odcięcia prądu, spięcie było usuwane i później wszystko działa normalnie... System operacyjny to windows XP SP3, procesor AMD phenom, ale jak mówię wszystko działa tak, jak przedtem, nie zniknęły żadne dane z dysku, filmy chodzą, nie gram w żadne gry, więc nie mam jak sprawdzić czy z grafiką na pewno wszystko ok, ale nie zmieniły się kolory ani rozdzielczość, filmy działają normalnie. Czy ktoś ma pomysł, co to może być? Aha, karta graficzna to GeForce 9500 gt.

    0 5
  • #2 03 Cze 2011 10:02
    daavid117
    Poziom 42  

    Podaj pełną konfigurację sprzętową. Sprawdź kondensatory na płycie i w zasilaczu.

    0
  • #3 03 Cze 2011 11:19
    Interno
    Poziom 21  

    W innej konfiguracji ale również po przepięciu - eksplocja żarówki oświetleniowej miałem podobną sytuację.
    Radzę podłączyć inny monitor, w moim przypadku to właśnie on był winowajcą.

    0
  • #5 03 Cze 2011 19:10
    minty
    Poziom 8  

    Podaję konfigurację:

    CPU: AMD Phenom II X2 550 (Callisto, RB-C2) @ 3113 MHz (15.50x200.9)
    Motherboard: GIGABYTE GA-MA770T-UD3P
    Chipset: AMD 770 (RX780) + SB750
    Memory: 2048 MBytes @ 669 MHz, 9.0-9-9-24
    - 2048 MB PC10600 DDR3 SDRAM - Kingston 9905403-011.A03LF
    Graphics: GIGABYTE GeForce 9500 GT
    nVIDIA GeForce 9500 GT (D9M-30), 1024 MB DDR2 SDRAM
    Drive: SAMSUNG HD753LJ, 732.6 GB, Serial ATA 3Gb/s
    Drive: ATAPI DVD DW 8X16X8X16, DVD+R DL
    Drive: FSR FCH6FST, BD-ROM
    Sound: ATI SB600 - High Definition Audio Controller
    OS: Microsoft Windows XP Professional Build 2600

    Monitor chyba również jest ok, bo odłączyłem go i próbowałem włączyć komputer - ta sama sytuacja: 1 długi sygnał i 2 krótkie...

    0
  • #6 03 Cze 2011 19:14
    jurek.adam
    Poziom 43  

    To błąd karty graficznej. Prawdopodobnie karta grafiki do wymiany. Możesz jak koledzy pisali podłączyć inny zasilacz do testu.

    0
  Szukaj w 5mln produktów