Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[LI phI] Laguna I 95 kluczyk na podczerwień nie działa (częściowo).

05 Cze 2011 10:32 5271 12
  • Poziom 17  
    Witam Wszystkich. Mam problem z kluczykiem na podczerwień w Lagunie I 95. Coś mu się odwidziało i przestał sterować centralnym zamkiem, ale można nim odpalić auto. Drugi kluczyk działa w 100%. Dodam jeszcze,że immo jest sprawne i aktywne (przy wyciągniętych kluczykach dioda immo szybko mruga, a po włożeniu kluczyka do stacyjki gaśnie), czyli ten połowicznie uszkodzony kluczyk prawidłowo odblokowuje immo. W uszkodzonym kluczyku wymieniłem baterie na nowe, dioda nadawcza jest sprawna(mruga do kamery), odpiąłem na kilka godzin akumulator, bez efektu. Próbowałem kluczyk przyuczyć, ale ogólnie znanym sposobem nie mogłem wejść w tryb programowania.
    Proszę o wskazówki i sugestie.
  • Poziom 21  
    sprubuj przyuczyć ten klucz testerem clip
  • Poziom 35  
    A co ma wkłądanie kluczyka do stacyjki--- do immo skoro trzeba strzeliś w sufit żeby odblokować.
  • Poziom 28  
    Kolego Kluczyk obsługujący Z.c i autoryzujący immobiliser jest w podczerwieni - tak piszesz. Czyli wynika z tego że żebyś mógł odpalić samochód musisz otworzyć pilotem samochód. Tak? To nie sądzisz że jeśli nie otworzysz samochodu oryginalnym pilotem to immobiliser się nie z autoryzuje i nie zapalisz samochodu?
  • Poziom 35  
    Dokładnie tak jest . W tym roczniku nie ma transpodera.
    Wygeneruj sobie kod , i wklep przyciskiem w manetce wycieraczek i pedałem gazu.

    Albo zostaw tak jak jest, i ciesz się że 300zł zostało w kieszeni.
    Używaj drugiego kluczyka.
  • Pomocny post
    Poziom 28  
    Na moje to kluczyk wogóle nie działa .
  • Poziom 17  
    Problem dalej nie rozwiązany i bardziej skomplikowany niż myślałem, ale dzięki pomocy forumowicza Hans30 i jego kolegi jestem trochę mądrzejszy. Okazuje się, że mam odcięte immo i należy zachować ostrożność przy próbach wbijania kodu do immo, a to, że dioda nadawcza w uszkodzonym kluczyku mruga wcale nie oznacza, że generuje właściwy kod. Na chwilę obecną skupię się na próbie naprawy kluczyka, a jak się nie uda, to pozostanę przy tym jednym sprawnym.
  • Poziom 35  
    Czyli dopisanie na nowo ci pomoże.
  • Poziom 17  
    Problem w tym, że w żaden sposób nie mogę wejść w tryb programowania. Na podstawie objawów zostałem poinformowany, że prawdopodobnie immobilizer został dezaktywowany a następnie został przecięty przewód szyny komunikacyjnej idący do sterownika. De facto nigdy do tej pory nie sprawdzałem sprawności immobilizera a jeżdżę tym autem już 5 lat, nic się nie działo to nie drążyłem tematu. Zrobiłem taką próbę: zamknąłem auto z pilota sprawnego kluczyka następnie dla pewności wybudowałem z kluczyka sam grot, otworzyłem tym grotem auto i bez problemu zapaliłem auto. Dodam jeszcze, że na manetce wycieraczek nie mam przycisku a dioda sygnalizująca zablokowanie immo jest na tunelu środkowym ale poza przyciskiem sterowania centralnego zamka. U mnie działa ona tak, że po włączeniu zapłonu (nawet samym grotem)- gaśnie a po wyłączeniu zapłonu zaczyna szybko mrugać 2-3 błyski na sekundę. I to by było na tyle.
    Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji a w szczególności koledze kolegi :-) Hans30, jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś sugestie to proszę o podpowiedzi. Tematu na razie nie zamykam.
  • Poziom 8  
    bo zacznijmy od tego ze podczerwien w tych kluczykach dziala tak ze jesli nacisniesz guzik i zasygnalizuje (zaswieci sie czerwone swiatelko) ze dziala to musisz oczekac kilka sekund i nacisnac znowu.. a spowodowane jest to tym iz kondensatory w kluczyku sie rozladowywuja.. ja mialem problem ze wogole nie raz mi nie lapal a jak lapal to trzebabylo miec kluczyk zaraz przy szybie.. od czasu gdy kupilem nowy akumulator nie mam juz takiego problemu dziala nawet z dosyc duzej odleglosci.. a dodam ze tez w swoim kluczyku wymienialem baterie ii cudawianki robilem z nim takze moze wina jest tutaj
  • Poziom 28  
    Kondziuu1993 Uważam że jak byś dobrze czytał to byś wiedział. Co ma tutaj akumulator do tego ? drugi pilot z tego co wiem czytając post kolegi wozniak.j jest i działa dobrze wiec co zmieni Wymiana akumulatora twoim zdaniem?
  • Poziom 8  
    Hmmm co zmieni nie wiem.. Wiem ze u mnie duzo dalo.. moze poprostu tez chodzi o dobrze naladowany akumulator.. nie wiem wiem ze wymienilem bo musialem wymienic bo tamten byl na wykonczeniu aa przy okazji nawet centralny zaczol lepiej chodzic ;)
  • Poziom 2  
    a wyjmowałeś odbiornik od centralnego zamka? bo u mnie lekko woda spod anteny przeciekała i też nie chciał działać