Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta indukcyjna Teka GKST 60I4B - nie działa jedno pole

05 Cze 2011 13:56 29902 22
  • Poziom 9  
    Płytę indukcyjną Teka GKST 60I4B mam od 4 lat. Kilka razy zepsuła się na gwarancji. Teraz od dwóch lat działała bez zarzutu. Do wczoraj. Jedno pole po włączeniu działa pulsacyjnie tzn. na wyświetlaczu na przemian widoczna jest cyfra poziomu grzania i symbol braku garnka. Co może być przyczyną takiej usterki? I jeszcze jedno - czy do tej płyty jest dostępny schemat, instrukcja serwisowa lub kody błędów?
    Proszę o pomoc w tym temacie, Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • Poziom 2  
    prawdopodobnie zespul sie detektor garnka.

    sprawdz czy niema zwarcia na polu
  • Poziom 9  
    Wracam do tematu po przerwie z powodu wyjazdu. Pola dolne lewe i górne prawe są takie same (dolne i górne na zdjęciu). Zamieniłem detektor garnka - żadnych zmian, zachowuje się tak jak opisałem w temacie. Zamieniłem całe pola, i tu ciekawa sytuacja. Po zamianie nie działają obydwa, więc wróciłem do stanu poprzedniego. Pytanie - dlaczego pole działające u góry po prawo nie działa na dole po lewo? Co trzeba sprawdzić aby znaleźć usterkę?
    https://obrazki.elektroda.pl/7042967100_1311673752.jpg
  • Poziom 26  
    Każda ingerencja w układ elektryczny tej płyty wymaga ponownego zaprogramowania każdego pola osobno.
  • Poziom 10  
    TomekCarlos napisał:
    Każda ingerencja w układ elektryczny tej płyty wymaga ponownego zaprogramowania każdego pola osobno.

    Hm, o jakiej ingerencji piszesz? Bo wymieniałem kondensatory i rezystor i nic nie musiałem programować.
  • Poziom 26  
    Ingerencja czyli zmiana modułów, zamiana miejscami itp.
  • Poziom 2  
    Jak zaprogramowac zatem pola...
  • Poziom 9  
    Wracam do tematu, na dwóch polach po prawej stronie dolne i górne wyświetla mi błąd E4, wymontowałem pola reszta działa i dalej wyświetla E4, czytając post https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1802121.html a w szczególności kolegi koval1980 sprawdziłem rezystory 39 Ohm - są dobre, natomiast tranzystory mocy IGBT nie wiem jak sprawdzić, proszę o poradę i jeżeli tranzystory byłyby dobre to co może jeszcze być uszkodzone. A i jeszcze jedno pytanie: czy jest dostępny schemat takiej płyty?
  • Poziom 2  
    Po błędzie E4 wymieniłem rezystor 39Ω w polu, jest widoczny dopiero po rozebraniu pola i odlutowaniu zwoju miedzianego, wymieniłem na ceramiczny i pole działa po zaprogramowaniu.
  • Poziom 1  
    Witam
    Mam ten sam problem ale jestem początkujący w tym temacie: czy możecie pomóc mi zlokalizować ten rezystor do wymiany? Najlepiej na zdjęciu w czerwonym kółku :)
  • Poziom 11  
    No i mnie spotkała nieprzyjemność z kodem E4 na jednym z palników. Dzięki forum udało mi się samemu zreperować ten wcale nie tani sprzęt. Ogromne dzięki panowie, szczególnie za informację o uszkodzonym rezystorze 39Ω. Póki co palnik działa od 3 dni na ceramicznym rezystorze 39Ω o mocy 5W bez problemów i bez programowania. Sama operacja wymiany rezystora, to tylko chwila trzęsących się łapek, bo już dawno lutownicy w ręku nie trzymałem :)

    :arrow: Pacik1 prosił o wskazanie rezystora do wymiany na zdjęciu, więc pokazuję go w załącznikach, chociaż przez pół roku na pewno już i on naprawił swoją kuchnię. No ale niewykluczone, że dużą część użytkowników tej kuchni indukcyjnej dopiero czeka taka awaria.

    Dzięki raz jeszcze!

    Szczegóły mojej kuchni:
    Teka GKST 60 I4 Basic FAC kupiona w 2008r.
    Płyta indukcyjna Teka GKST 60I4B - nie działa jedno pole Płyta indukcyjna Teka GKST 60I4B - nie działa jedno pole
  • Poziom 2  
    Witam
    robiłem to również przy okazji warto wymienić kondenasotory. NIe ma potrzeby odlutowywać cewki. Wystarczą wąskie szczypce.
  • Poziom 10  
    Dziękuję za precyzyjne wskazówki. Rzeczywiście, rezystor da się wymienić bez odlutowywania cewki.
  • Poziom 2  
    Mam tę płytę od pięciu lat i dopiero teraz (w odróżnieniu od innych piszących tu użytkowników) pojawił się błąd E4. Zgodnie z sugestiami- wymieniłem rezystor na 5W, uruchomiłem i działa. Bez wielkiego zachodu, bez ponownego programowania.
    Dziekuję innym użytkownikom, bo kosztowało mnie to 1 zł (koszt rezystora) plus odrobinę prądu do podgrzania grotu lutownicy :)
    Rzeczywiście da się wymienić element przy pomocy waskich szczypiec lub pęsety.
    Podsumowując- jestem z płyty bardzo zadowolony, wygoda użytkowania, tempo gotowania i niskie zużycie pradu dają wielką przewagę nad zwykłymi kuchenkami.
    Dwa minusy: przy każdym, nawet ćwierćsekundowym wyłączeniu prądu (niestety dość często) musze programować zegar piekarnika (też TEKA, kupiony w komplecie). Drugi minus to spalona patelnia teflonowa- szwagier nie mógł uwierzyć, że zanim sięgnął po olej teflon zdażył sie przysmalić :)
  • Poziom 1  
    Dwa duże pola niedziałające, wyświetlane E4. Jestem po wymianie rezystorów 39Ω/5W i wszystko działa wyśmienicie :D Powiem tylko ze serwis nie bawi się w szukanie i usuwanie przyczyn w elektronice, tylko wymienia całe pole grzewcze kosz ok. 300zł (jedno pole), a w moim przypadku dwa pola = 600zł :cry:
    PS.
    Moja naprawa to 2 zł koszt rezystorów, trochę wolnego czasu, cyna i prąd na podgrzanie lutownicy :D
    pozdr i wielkie dzięki za wskazówki.
  • Poziom 13  
    Witam.
    U Mnie pole jest dobre (zasilane) ale nie widzi garnka.
    tzn. jak położę garnek to zaczyna grzać i nagle znaczek że brak garnka i tak w kółko. Grzeje brak garnka.
    Nie ma błędu E4.
    Przeprogramowałem płyte i nic.
    Zamieniłem czujniki garnka, i nic.
    Może ktoś miał taki problem.
  • Poziom 1  
    Hej,
    Mam pytanie, czy komuś może udało rozwiązać przedstawiony wyżej problem, tj. Nie wykrywanie garnka, miganie symbolu braku garnka i ustawionej mocy, pikania.

    Pozdrawiam
  • Poziom 13  
    Niestety Mi nie udało się tego naprawić.
    Klient zakupił nowy moduł we własnym zakresie.
  • Poziom 11  
    muti(r) napisał:
    No i mnie spotkała nieprzyjemność z kodem E4 na jednym z palników. Dzięki forum udało mi się samemu zreperować ten wcale nie tani sprzęt. Ogromne dzięki panowie, szczególnie za informację o uszkodzonym rezystorze 39 Ω. Póki co palnik działa od 3 dni na ceramicznym rezystorze 39 Ω o mocy 5W bez problemów i bez programowania. Sama operacja wymiany rezystora, to tylko chwila trzęsących się łapek, bo już dawno lutownicy w ręku nie trzymałem :)

    Pacik1 prosił o wskazanie rezystora do wymiany na zdjęciu, więc pokazuję go w załącznikach, chociaż przez pół roku na pewno już on naprawił swoją kuchnię.

    No ale nie wykluczone, że dużą część użytkowników tej kuchni indukcyjnej dopiero czeka ta awaria. Szczegóły mojej kuchni:
    TEKA GKST 60 I4 Basic FAC kupiona w 2008r.


    Mój poprzedni post z listopada 2012r. odnalazłem aby dopisać kolejny kawałek historii mojej indukcji.

    W okresie od lutego do kwietnia 2018r. padły kolejne dwa pola z komunikatem E4. Żadne z nich nie jest polem, które naprawiałem 6 lat temu, więc uznaję tamtą naprawę rezystorem ceramicznym za skuteczną. Dzisiaj wymieniłem rezystory w tych dwóch uszkodzonych polach na ceramiczne i kuchnia od razu zadziałała bez programowania. Faktycznie, przy odrobinie wysiłku można wymienić rezystory bez odłączania cewki. Rozwiązanie nieco siłowe, ale jednak szybsze (odginałem nieco płytkę od obudowy plastikowej, bo z boku nie potrafiłem wstawić tego rezystora ceramicznego).

    Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź dotyczącą E4 w kuchni Teka GKST. :) :D
  • Poziom 10  
    Płyta indukcyjna Teka GKST 60I4B - nie działa jedno pole
    Witam.
    W moim przypadku indukcja nie wykrywała garnka na jednym z pól, powodem okazała się utrata pojemności kondensatora
    :arrow: 270nF/1250V, a miał 33pF, i jest on podłączony równolegle z cewką indukcyjną.
  • Poziom 1  
    Witam.
    Posiadam płytę indukcyjną GKST 60I4 Basic. Wymiana tych małych kondensatorów, czy jak im tam na ceramiczne przerabiałem już kilka lat temu i zawsze to pomagało.

    Teraz mam taką sytuację, że prawy dolny duży palnik nie działa. Nie ma żadnego błędu, włączam płytę, stawiam garnek na prawym dolnym polu. Odpalam plusem do góry i jest tylko cykanie kilka razy i wyłącza nie na 0. Inne Palniki działają normalnie.

    Teraz co robiłem:
    Mam taką samą płytę drugą sprawnę z uszkodzoną szybą, więc podmieniłem palnik (usterka bez zmian dalej błędu nie ma tylko cyka 3 razy i się wyłącza). Dzisiaj podmieniłem całą płytkę z cewką, gdzie te wszystkie kolorowe kabelki idą plus wszystkie przewody co idą do tego pola i dalej to samo. Co to może być?

    Próbowałem programować tak jak wyżej było podane i wszystko przebiega pomyślnie kończy się, że wszędzie jest kreska "-", potem stawiam garnek na pole, wciskam + i zapalają się na chwilę ósemki i płyta zostaje w trybie gotowości bez żadnych błędów.

    Jedyne co próbowałem robić kasowanie płyty i może coś źle robie. Wyłączam i włączam bezpiecznik, trzymam potem - i nic się nie dzieje. Próbowałem trzymać - i + z tego pola nie działającego i też nic się nie dzieje. Podpowiedzcie co to może być. Jedyne co nie wymienione to ten panel od przycisków.
  • Poziom 15  
    kusandrzej napisał:
    Płyta indukcyjna Teka GKST 60I4B - nie działa jedno pole
    Witam.
    W moim przypadku indukcja nie wykrywała garnka na jednym z pól, powodem okazała się utrata pojemności kondensatora
    :arrow: 270nF/1250V, a miał 33pF, i jest on podłączony równolegle z cewką indukcyjną.


    Gdzie kupić taki kondensator. Przyznam przeszukałem wielu moich dostawców i wujka google i problem!