Witam!
Muszę napisać skrypt który będzie pobierał podany parametr, sprawdzał jego poprawność i wykonywał określone czynności:
1. Wyświetla zalogowanych użytkowników w systemie nie powtarzając ich.
2. Wyświetla listę plików zwykłych oraz prawa dostępu, w następujący sposób:
<ścieżka dostępu do kalatogu><nazwa pliku><prawa dostępu><liczba dowiązań>
Sprawdzić czy drugi parametr określa katalog.
To co mam teraz wygląda tak:
Nie mam pojęcia jak zrobić aby sprawdzał czy dany użytkownik był już wyświetlony czy nie. Próbowałem jakoś przekazać wynik polecenia who do awk aby później mieć to w tablicy ARGV tak, że pod każdym z jej adresów jest inny wyraz, ale nie wychodziło mi to.
Co do drugiego (w programie ostatnie pod parametrem -z) to mam problem jak to wyświetlić w takiej kolejności jak jest w poleceniu.
Na razie zrobił to tak że wyświetla ścieżkę dostępu a potem w liście dalsze dane.
Druga sprawa to jak sprawdzić że drugi parametr określa katalog?
Muszę napisać skrypt który będzie pobierał podany parametr, sprawdzał jego poprawność i wykonywał określone czynności:
1. Wyświetla zalogowanych użytkowników w systemie nie powtarzając ich.
2. Wyświetla listę plików zwykłych oraz prawa dostępu, w następujący sposób:
<ścieżka dostępu do kalatogu><nazwa pliku><prawa dostępu><liczba dowiązań>
Sprawdzić czy drugi parametr określa katalog.
To co mam teraz wygląda tak:
Kod: Bash
Nie mam pojęcia jak zrobić aby sprawdzał czy dany użytkownik był już wyświetlony czy nie. Próbowałem jakoś przekazać wynik polecenia who do awk aby później mieć to w tablicy ARGV tak, że pod każdym z jej adresów jest inny wyraz, ale nie wychodziło mi to.
Co do drugiego (w programie ostatnie pod parametrem -z) to mam problem jak to wyświetlić w takiej kolejności jak jest w poleceniu.
Na razie zrobił to tak że wyświetla ścieżkę dostępu a potem w liście dalsze dane.
Druga sprawa to jak sprawdzić że drugi parametr określa katalog?