Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

style.css Nie działa obrazek

06 Cze 2011 15:28 5077 30
  • Poziom 12  
    Witam! Mam problem z plikiem style.css (chyba z nim). Otóż na pewnej stronie internetowej chciałem (jako takie logo - patrz dołączona grafika) chciałem dać obrazek. Niestety coś nie działa. Lokalnie jak otworzę plik z mojego dysku to jest efekt który chciałem uzyskać, ale jak już plik wrzucę na serwer to w ogóle nie chce działać. Pomożecie?
    Dodam, że nie znam się na tym temacie bardzo dobrze, więc bądźcie wyrozumiali (czyli to co każdy na początku tematu pisze :D).

    style.css Nie działa obrazek style.css Nie działa obrazek

    Na to tło co się zmienia, to nie zwracajcie uwagi.

    Dodano po 20 [minuty]:

    I jak ktoś może to proszę zajrzeć do tego tematu (trochę inny, ale może akurat komuś uda się go rozwiązać): Link
  • Poziom 40  
    Bez kodu (HTMLa raczej) niewiele da się zrobić. Obstawiał bym inną strukturę katalogów lokalnie i na serwerze. Zobacz, czy ścieżka do obrazka na serwerze jest prawidłowa.
  • Poziom 23  
    Spróbuj zmienić ścieżkę jak podpowiada @marcinj12 dodając ../ na początku, url('../sciezka_poprzednia') jeżeli css jest w innym katalogu. Ale to gdybanie bez kodu można tak strzelać do woli.
  • Poziom 12  
    Przepraszam, że zapomniałem o kodzie. Naturalnie już daję:
    Kod: css
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    Dodano po 7 [minuty]:

    html też wstawię. Jakby komuś to miało pomóc.
    Kod: html4strict
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • Poziom 42  
    No to:
    1. Jeśli obrazek nie jest w katalogu images znajdującym się tej samej lokalizacji, co plik CSS, to podaj właściwe odwołanie do katalogu najlepiej określając adres bezwzględny (zaczynający się od / który odpowiada katalogowi domeny (nie mylić z katalogiem strony)) albo wręcz pełny adres URL (od http).
    2. Jeśli serwis zlokalizowany jest na serwerze pracujacym pod kontrolą Linuxa, to upewnij się, że wielkość liter katalogu oraz pliku jest taka sama, jak podano w CSS.
  • Poziom 12  
    marcinj12 napisał:
    Obstawiał bym inną strukturę katalogów lokalnie i na serwerze.

    Skoro inne "śmieci" się wczytują, to raczej nie jest to.
    marcinj12 napisał:
    Zobacz, czy ścieżka do obrazka na serwerze jest prawidłowa.

    Sprawdzałem, podmieniłem pliki i nic.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Może zamiast images/palecznica.jpg zrobię http://www.cos_tam.pl/palecznica/jpg ?
    Co Wy na to?
  • Poziom 23  
    A spróbuj otworzyć stronę w innej przeglądarce np. IE.

    //palecznica ? a nie o plik logo.jpg chodzi ?
    //jeszcze jedno, zamień background na background-image
  • Poziom 12  
    przemo_wielki napisał:
    A spróbuj otworzyć stronę w innej przeglądarce np. IE.

    //palecznica ? a nie o plik logo.jpg chodzi ?

    Ojj... No i wam w głowach pomieszałem. Mój błąd.
    Niestety na IE też to samo. Nie wiem, czy jest sens ściągać innych przeglądarek i na nich próbować.
  • Poziom 12  
    Dżyszla napisał:
    No to:
    1. Jeśli obrazek nie jest w katalogu images znajdującym się tej samej lokalizacji, co plik CSS, to podaj właściwe odwołanie do katalogu najlepiej określając adres bezwzględny (zaczynający się od / który odpowiada katalogowi domeny (nie mylić z katalogiem strony)) albo wręcz pełny adres URL (od http).
    2. Jeśli serwis zlokalizowany jest na serwerze pracujacym pod kontrolą Linuxa, to upewnij się, że wielkość liter katalogu oraz pliku jest taka sama, jak podano w CSS.

    1. Plik (logo.jpg) znajduje się w katalogu images. Natomiast plik CSS znajduje się tam gdzie *.html i to menu we Flash'u (czyli jak dla mnie w katalogu głównym - nie wiem jak to nazwać).:D
    2. Nie wiem, czy serwer pracuje pod Linux'em czy pod Windows'em :lol!: , ale na wszelki wypadek sprawdziłem i wielkość liter się zgadza.
  • Poziom 12  
    przemo_wielki napisał:


    //jeszcze jedno, zamień background na background-image


    No i (prawie) wyszło. Oto efekt: stronka
  • Poziom 42  
    Przedstawiony przez Ciebie zapis atrybutu backgroud jest jak najbardziej prawidłowy i nie w nim bym upatrywał bezpośredniej przyczyny. Najlepiej proponuję Firebug do Firefoxa i pokombinować.

    Co do stronki:
    Cytat:
    Połączenie zostało zresetowane
    Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania strony.
  • Poziom 12  
    style.css Nie działa obrazek
    Po lewej stronie jest stronka. Sorki, że tak wolno piszę, ale mam wolne (bardzo) łącze...

    Dodano po 1 [minuty]:

    Co do stronki:
    Cytat:
    Połączenie zostało zresetowane
    Połączenie z serwerem zostało zresetowane podczas wczytywania strony.
    [/quote]
    Dziwne. U mnie lata. Może akurat bawiłem się w podmianę tego pliku CSS...
  • Poziom 27  
    #naglowek {
    background: #fff url(logo.JPG) no-repeat;
    width:780px;
    height:253px;
    }
  • Poziom 12  
    cymbi napisał:
    Sprawdziłem. Nie masz pliku images/logo.jpg :) prześlij na serwer i będzie OK :)
    http://www.gospodarstwo-sokol.za.pl/images/logo.jpg

    Na Total Commander'ze jest ten plik. Jak chciałem komuś pokazać pene zdjęcie i wgrałem na ten serwer, to zapodałem linka (dobrze napisałem) i to samo wyskakiwało. :\
    Aż dziwne.

    Dodano po 49 [sekundy]:

    Może zmiana serwera?
  • Pomocny post
    Poziom 27  
    Chłopie zmień w pliku style.css to co podałem i będzie działało.
    Bo dalej masz:
    #naglowek {
    background-image: #fff url(images/logo.jpg) no-repeat;
    width:780px;
    height:253px;
    }
    a powinno być:
    #naglowek {
    background-image: #fff url(logo.JPG) no-repeat;
    width:780px;
    height:253px;
    }
  • Poziom 12  
    Dobra. Udało się. Użytkownik cymbi dał radę. :D
    Wielkie dzięki!
    Cymbi i Dżyszla, sprawdzilibyście tą stronkę, bo jak nie to zmienię serwer...
  • Poziom 27  
    No i co lepiej :D a tak na poważnie to proponuję przenieść całą grafikę do images i pozmieniać wtedy w pliku css ścieżki. Będzie większy porządek.

    P.S.
    Działa
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    maciek9991 napisał:
    1. Plik (logo.jpg) znajduje się w katalogu images.
    No to wprowadziłeś w błąd... Szczególnie jeśli...
    maciek9991 napisał:
    wielkość liter się zgadza.
    cymbi napisał:
    images/logo.jpg
    a na serwerze jest wyraźnie z rozszerzeniem JPG.

    U mnie strona wciaż nie działa - cały czas ten sam błąd.
  • Poziom 12  
    Dobra. Dzięki! Mógłby ktoś zajrzeć jeszcze na ten temat: Link?
    Temat zamykam, ale punktów nie dam niestety, bo sam mam mało. :)
    Dzięki za zaangażowanie i rozwiązanie problemu w ciągu jednego dnia!
  • Poziom 27  
    Strona działa na dwóch przeglądarkach. Odśwież sobie :)
  • Poziom 12  
    U cymbi strona trybi. To jaki darmowy serwer polecacie?
    Nie wiedziałem, że rozszerzenie pliku też musi się zgadzać. Przecież to głupie... :D

    Dodano po 45 [sekundy]:

    Tak. Zauważyłem i kliknąłem na pomógł. :)
  • Poziom 27  
    na serwerach linuxowych musi się zgadzać.
  • Poziom 12  
    W takim razie wiem już na jakim systemie działa ten serwer. :)

    Dodano po 4 [minuty]:

    Jak ktoś może polecić jakiś dobry, darmowy serwer to proszę niech się tutaj wypowie i temat zamykam. W sumie najdalej za 5 minut i tak zamknę i tak. :D
    Przypominam o tym Linku :D