Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna II - Hand Free nie działa

poliki1 06 Jun 2011 16:32 30200 37
Texa Poland
    poliki1
    Level 9  
    Witam mam taki problem z laguna II jak zamkne samochod karta 3 przyciskowa AUTO+ LOOK zamyka sie i zamyka automatycznie szyby ale po odejsciu od samochodu nie otwiera go spowrotem. Wszystkie kamery w drzwiach sprawne wida ruch reka.
    Prosze o pomoc co to moze byc za wada POMOCY
  • Texa Poland
    jurekk55
    Level 36  
    poliki1 wrote:
    Witam mam taki problem z laguna II jak zamkne samochod karta 3 przyciskowa AUTO+ LOOK zamyka sie i zamyka automatycznie szyby ale po odejsciu od samochodu nie otwiera go spowrotem. Wszystkie kamery w drzwiach sprawne wida ruch reka.
    Prosze o pomoc co to moze byc za wada POMOCY

Clip twoim przyjacielem w tym wypadku
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    A tak właściwie to w czym problem?

poliki1 wrote:
    ale po odejsciu od samochodu nie otwiera go spowrotem

Po odejściu ma otwierać auto?
    poliki1
    Level 9  
    Nic nie pokazuje clip i nie otwiera auta po odejsciu pokazuje ze wszystko jest oki i nie otwiera samochodu
    Przemo9826
    Jak oddalisz się z kartą, to samochód ma być zamknięty, z jakiej okazji ma się otworzyć gdy zostawiasz samochód a Ty idziesz do domu?
    poliki1
    Level 9  
    To nie tak zamykam samochod karta 3 pprzyciskowa samochod sie zamyka i troszke dłuzej swieca kierunki odchodze od auta na pare godzin karte biore z soba i jak podchodze spowrotem to sie sam nie otworzy tylko musze karta otworzyc. Dodam ze wkładam reke w klamke i na 100 % wszystkie kamert w drzwiach działaja.
    jurekk55
    Level 36  
    poliki1 wrote:
    Nic nie pokazuje clip

Pokazuje bardzo dużo,jak wygląda konfiguracja modułów,parametrów bieżących w tym weryfikacja sygnałów.
    Brak zarejestrowanych błędów to nie wszystko.
  • Texa Poland
    Werewolf
    Level 25  
    Może akumulator w karcie jest uszkodzony.
    Gdy zamknięte jest auto system hand free należy pociągnąć za klamkę, wtedy otwiera samochód.
    Zorc
    Level 10  
    Witam, mam to samo karta wróciła z naprawy gość mówi że wszystko jest OK ale karta tylko mi zamyka drzwi za pomocą HANDS FREE ale już nie otwiera mimo że próbuję na każdych drzwiach trochę mało prawdopodobne aby każdy czujnik ruchu był zepsuty. W CLIPIE też wyświetla że funkcja Hands Free jest uruchomiona.

Czy ktoś miał taki problem i jak ewentualnie go usunął.

Proszę o pomoc.
    Pawel wawa
    Usterka jest do ogarnięcia, czujniki masz ok, karta pewnie też dobra. Naprawa 700 zł.
    panam
    Level 29  
    Jesteś pewny że wszystkie klamki działają poprawnie, bo wystazczy że jedna źlie działa i robi zwarcie i po prakach, jak masz clipa to możesz wszystko sprawdzić( Karta widoczna, itd.) za dużo pisania. Anteny działają poprawnie? Sprawdź wszystkie klamki na impuls włożenia ręki.
    Pawel wawa
    Tam jest inny problem, klamki działają ale auto nie zobaczy zbliżania się z kartą.
    panam
    Level 29  
    Czyli anteny na słupkach i z tyłu nie widzą karty, ale to winien wykryć clip!! tak jak klamki( czyli diagnostyka!!!!!!)
    Zorc
    Level 10  
    WItam,

u mnie karta jest sprawna bo naprawiona lecz tylko zamyka mi sie auto na hands free ale jak chce otworzyc auto to na zadnych drzwiach nie daje rady. W CLIPE tez jest wlaczone mozecie mi pomoc co moze byc nie tak?

pozdrawiam
    kortyleski
    Level 43  
    Zaraz clip... Cdif, nawet badziewny elem z alledrogo. Tylko trzeba wiedziec gdzie patrzec... Pawle, tyle pieniędzy? Muszę się zacząć cenić coby ci rynku nie psuć :D
    Pawel wawa
    Cześć, naprawiałeś już taką usterkę? Dojście do sposobu naprawy i zrobienie tego dobrze, z przetestowaniem zajęło mi trzy dni. Nie psuj rynku... potem to nawet diagnostykę pełną za 20 będziemy robili.

Dodano po 1 [minuty]:

P.S. Serwis ASO i naprawa to wydatek 1800. I tak jestem konkurencyjny.
    panam
    Level 29  
    I tu Paweł ma rację!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Werewolf
    Level 25  
    Tu się zgodzę, ja również spędziłem kilka wieczorów na ogarnięciu swojego Hands Free, ale 700zł to moim zdaniem zbyt wysoka cena, 300-400zł jest wystarczająca.

panam wrote:
    Czyli anteny na słupkach i z tyłu nie widzą karty, ale to winien wykryć clip!! tak jak klamki( czyli diagnostyka!!!!!!)

Nie masz pojęcia nic o temacie. Przecież to nie ma nic wspólnego z kartą, tylko te czujniki to alarm.
    panam
    Level 29  
    werewolf jak nie wiesz o czym piszę to sie nie wypowiadaj .A tak do pozostałych uczestników, autor zamilkł, poczekajmy na jego komentaż.

Dodano po 3 [minuty]:

werewolf te czyjniki o których ty myślisz to jest alarm, ale są jeszcze inne które ty nie widzisz, a to są anteny
    mczapski
    Level 39  
    Nadstawiam uszu w temacie. Takim pojazdem dysponuje moje dziecię i kiedy pozwoliło slorzystać to też miałem podobny przypadek. Mianowicie kiedy samochód był niedawno używany to przy zbliżeniu zamki otwierają się bez dodatkowych czynności. Ale kiedy pozostawiłem na noc to już nie zwolnił zamków przy zbliżeniu i trzeba było skorzystać z przycisku na karcie. Mało czasu miałem na obserwacje, ale wydaje się, że być może zamek prawy zwalniał a prawy nie. Oczywiście w okresie późniejszym zamki działały na zbliżenie. Czy jest to prawidłowość, czy fanaberia? Ponieważ dziecię jest współczesnym użytkownikiem samochodu nie dowiem się nic od tej strony.
    falcon27
    Level 12  
    moze temat stary, ale mam podobny dylemat
    wszystko OK, poza tym ze nie widzi karty
    moze koledzy podpowiedza czy szukac problemu w UCH czy same anteny?
    Werewolf
    Level 25  
    Same anteny. Jak by nie było karty w UCH to był w ogóle samochodu nie odpalił.
    falcon27
    Level 12  
    OK, to podstawie dodatkowe anteny, choc ciezko mi uwierzyc ze dwie padly :)
    młody88
    Level 19  
    Odgrzewany po raz kolejny ale nadal nie rozwiązany, może tym razem ktoś udzieli konkretnej odpowiedzi??
    Danieell89
    Level 8  
    Witam. Rozwiązał ktoś ten problem z otwieraniem poprzez HF? Mógł by ktoś konkretnie podpowiedzieć gdzie dokładnie są zamontowane anteny HF?? Laguna 2003 privilage
    kortyleski
    Level 43  
    W Clio były zdaje się w klamkach.
    Danieell89
    Level 8  
    Być może czujniki optyczne są jakoś zintegrowane? Przekopałem cały samochód w poszukiwaniu anteny i nic. Problem polega na tym iż jest słaby zasięg w obrębie przodu samochodu i przy przednich drzwiach. Z tyłu samochodu hf działa ok,otwiera bagażnik z kartą w plecaku...zamyka po odejściu min 5m. Karta jest nowa i z tyłu działa ok więc nie możliwe. Zna ktoś dokładne działanie pierwszego systemu Auto+Lock ?
    jurekk55
    Level 36  
    Rozbierz klamkę i wszystko przestanie być tajemnicą, potem drutologia jak nie znajdziesz nic szczególnego w drzwiach
    Jarocki
    Level 1  
    Ponawiam pytanie: Gdzie w Lagunie są anteny HF? Jedną znalazłem za tylnymi fotelami. Czy w czytniku? Ile ich jest? Ja mam bardzo słaby zasięg - niemalże muszę dotknąć kartą samochodu by otworzyć i siedząc z kartą z przodu nie mogę odpalić.