Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Proel 456 na wekta tk6. Napięcie wszędzie jest równe 0. Jak podłączyć?

barni77 08 Cze 2011 20:40 4066 12
  • #1 08 Cze 2011 20:40
    barni77
    Poziom 7  

    Witam,

    mam problem z którym nie mogę sobie poradzić...
    Moja 3-letnia latorośl będąc pod opieką kochanej Teściowej postanowiła zadzwonić do mamusi za pomocą domofonu...niestety próba ta skończyła się wyrwaniem...domofonu ze ściany...i tu zaczynają się schody...teściowa błysneła inteligencją i wyrzuciła stary do śmieci.Kupiłem nowy wektę tk6 ale w ścianie została zagadka 6 kabelków :).Poszedłem do sąsiada i okazało się zę poprzedni to proel 456(tak mi się wydaje) pozamieniałem przewody w/g schematu:
    wekta proel
    1 ZL5
    2 ZL6
    3 ZL3 tu w proel zmostkowany kabel czerwony i brązowy
    4 ZL4
    5 ZL2
    6 ZL1

    zmierzyłem napięcia ale wszędzie jest 0...już nic nie rozumię...(nie ukrywam jestem laikiem w tych sprawach, moze cos zle zrobilem)
    Proel 456 na wekta tk6. Napięcie wszędzie jest równe 0. Jak podłączyć? Proel 456 na wekta tk6. Napięcie wszędzie jest równe 0. Jak podłączyć?

  • #2 09 Cze 2011 11:48
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    Pierwszy raz widzę mostek jak na ZL3. To nie ma żadnego sensu.

    barni77 napisał:

    zmierzyłem napięcia ale wszędzie jest 0...już nic nie rozumię...

    To nie możliwe.

  • #3 09 Cze 2011 18:26
    barni77
    Poziom 7  

    Tak podłączony u sąsiada działa...może ja u siebie w tym modelu mam inaczej podłączyć???
    Co do napięcia to może coś źle robię???(pisałem że jestem laikiem :) )
    Mierzyłem ustawiając miernik na prąd stały
    1.Sonda czarna do metalowej futryny(masa) i każdy z kabelków sprawdziłem sondą czerwoną
    2.Sonda czarna do jednego z kabelków czerwona po kolei do pozostałych i tak do wykorzystania wszystkich kolorów
    Miernik zawsze pokazywał 0...
    Miernik sprawny sprawdzałem na dwóch różnych bateriach....
    Pomysły mi się skończyły.........

  • #4 09 Cze 2011 19:56
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    barni77 napisał:

    1.Sonda czarna do metalowej futryny(masa)

    Poważny błąd. Ta masa nie ma nic wspólnego z masą instalacji domofonowej.
    Wykonaj pomiary miernikiem na prąd stały ale tylko i wyłącznie między poszczególnymi kabelkami.

  • #5 09 Cze 2011 21:30
    barni77
    Poziom 7  

    tak tez zrobiłem pkt2 w moim poprzednim poscie...
    chyba ze znów czegos nie rozumie

  • Pomocny post
    #6 10 Cze 2011 07:11
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    Być może masz uszkodzenie w instalacji, ale to raczej mało prawdopodobny zbieg okoliczności.
    Jak nie znajdujesz napięcia, to spróbuj chociaż odnaleźć żyły na których usłyszysz odgłosy z dołu. To bardzo proste. Po prostu w unifonie weź zacisk masy i zacisk słuchawki. Trzymaj słuchawkę unifonu przy uchu i podłączaj kolejno różne kabelki do tych zacisków (pojedynczo) aż usłyszysz działanie mikrofonu przy drzwiach wejściowych.

    Ps.Brak napięcia może oznaczać, że było u ciebie zwarcie i konserwator odłączył to mieszkanie.

  • #7 20 Cze 2011 19:11
    barni77
    Poziom 7  

    Dzięki wielkie za pomoc, faktycznie okazało się że domofon (a raczej kabelki) powodowały zwarcie i pod moją nieobecność konserwator odłączył mnie.Dzisiaj podłączyłem to wszystko spowrotem( mam nadzieję ze dobrze bo tam była wielka plątanina kabli)
    Podłączyłem u siebie w domu i wszystko działa oprócz otwierania drzwi...
    Jak podłączę czarny w/g schematu który załączyłem pod 5 słyszę cały czas brzęczek od otwierania.Podłączałem też pod 6 które niby nie jest wykorzystywane i ta sama sytuacja....

  • Pomocny post
    #8 20 Cze 2011 20:17
    Ircys
    Specjalista Domofony

    barni77 napisał:
    Podłączyłem u siebie w domu i wszystko działa oprócz otwierania drzwi...
    Jak podłączę czarny w/g schematu który załączyłem pod 5 słyszę cały czas brzęczek od otwierania.Podłączałem też pod 6 które niby nie jest wykorzystywane i ta sama sytuacja....


    Wyjmij zworki, które są na płytce uniofonu.

    Pozdrawiam
    www.alfatech.net.pl

  • #9 20 Cze 2011 21:45
    barni77
    Poziom 7  

    trzeba wyjąć tylko jedną zworkę tę po prawej.Dwie powodują odwrotny skutek czyli brak możliwości otwarcia.
    Bardzo dziękuję <beer> Oczywiście kliknołem za pomoc(zybex+ircys).
    Temat uważam za zamknięty

  • #10 09 Wrz 2011 09:55
    admirators
    Poziom 18  

    Witam. Nie chcąc zakładać nowego wątku, mam pytanie jaką rolę pełni ten kondensator elektrolityczny, czy jest on w linii z mikrofonem (czy jest to "wzmacniacz" ze schematu ideowego). Pozdrawiam
    Proel 456 na wekta tk6. Napięcie wszędzie jest równe 0. Jak podłączyć?

  • #11 09 Wrz 2011 10:31
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    Na płytce unifonu jest wzmacniacz mikrofonowy, który ma kilka elementów. M.in. jest tam kondensator, tranzystor, oporniki i potencjometr montażowy do regulacji wzmocnienia.

  • #12 09 Wrz 2011 10:49
    admirators
    Poziom 18  

    Z tego wynika, iż tranzystor i oporniki są pod spodem. Nie widać miejsca lutowania nóżek, są to elementy smd?

  • #13 09 Wrz 2011 11:30
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    Nie widziałem tego unifonu od spodu, bo nie miałem takiej potrzeby. Czasem cały wzmacniacz mieści się w słuchawce, przy mikrofonie. Tak czy owak ten kondensator jest w zasilaniu tegoż wzmacniacza.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo