Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Akumulator żelowy-Jak sprawdzić

andrzej_m55 09 Jun 2011 16:16 14287 3
    andrzej_m55
    Level 11  
    Witam.
    Powiedzcie jak sprawdzić stan akumulatorów żelowych. Czy można je uszkodzić jeśli za długo się ładują.
    Pytam dla tego że ładowałem mój wózek przez dwie doby. Po prostu zaniemogłem i nie mogłem podnieść się z łóżka. Po tym czasie kontrolki tylko mrugają i nie można wózka uruchomić.
    Byłem u elektryka samochodowego i nie dał rady sprawdzić tych akumulatorów. Podpiął przyrząd który miał wydrukować parametry akumulatorów i lipa. Nie dało się.
    kreslarz
    Level 35  
    Najprościej to odłączyć akumulator od wózka i podłączyć do niego (jeżeli akumulator ma znamionowe napięcie 12V) żarówkę samochodową np. 50W (reflektorowa), lub halogen 50W. Jeżeli będzie świecił pełnym światłem, to akumulator jest OK. Nie podałeś ile i jakie tam są akumulatory i w jaki sposób są podłączone tzn szeregowo, czy np. równolegle?
    Jeżeli w ogóle nastąpiło takie zjawisko jak opisujesz, to znaczyłoby, że ładowarka to zwykły prostownik, a nie urządzenie "inteligentne", które zapobiega przeładowaniu podłączonych akumulatorów niezależnie od czasu ich ładowania.
    andrzej_m55
    Level 11  
    Z podłączeniem tych żarówek spróbuje.
    Co do Prostownika to jest oryginalny i moim zdaniem powinno ładować tyle co potrzeba i się wyłączać.
    Najlepiej to powiedzą stronki jakie zeskanowałem z instrukcji obsługi.
    To samo tyczy akumulatorów.
    Akumulator żelowy-Jak sprawdzić Akumulator żelowy-Jak sprawdzić
    kreslarz
    Level 35  
    Według instrukcji ładowarka jest sterowana mikroprocesorem i powinna nie tylko naładować akumulatory, ale następnie utrzymywać je w stanie naładowanym przez dowolnie długi czas.
    Wniosek jest taki, że albo jest padnięty któryś z akumulatorów (pracują szeregowo), albo jest uszkodzona ładowarka. Trzeba by podczas ładowania sprawdzić napięcie jakie panuje na akumulatorach, a także prąd ładowania, chociaż z tym mogą być problemy, bo jak czytam opis, to urządzenie ładuje impulsowo, więc trudno będzie odczytać średni prąd ładowania bez odpowiedniego miernika.
    Pozdrawiam