Witam.
Chciałbym zaprezentować po raz pierwszy jedną z moich konstrukcji. Tą konstrukcją jest własnoręcznie wykonany zasilacz o napięciu wyjściowym regulowanym płynnie w zakresie 0-30V (0 - 33.4) i o ograniczeniu prądowym regulowanym płynnie w zakresie 0-2A (0.002 - 2).
Zasilacz został wykonany na podstawie bardzo znanego schematu, który znajduje się na stronie
Link
Jest to konstrukcja sprawdzona, wytrzymała i niezawodna, którą posiadam już od ponad roku i która w dalszym ciągu sprawuje się bezawaryjnie.
Zmiany, które wprowadziłem są następujące:
- Zmniejszenie zakresu ograniczenia prądowego (do dwóch amperów);
- Zamiast jednego tranzystora końcowego (2N3055) - dwa tranzystory mocy o symbolu C3306, które wymontowałem z jakiegoś wzmacniacza;
- Do tych dwóch tranzystorków dodałem dwa rezystory emiterowe, które widać na zdjęciach;
- Zmiany zaszły również na płycie głównej: zamieniłem Q2 (2N2219) na popularny tranzystorek BD139 oraz zwiększyłem pojemność kondensatora C1, z 3300uF na 5500uF.
Podzespoły:
Płytki drukowane wykonałem metodą termotransferową (żalezkową).
Obudowę odzyskałem ze starego spalonego prostownika, oczyściłem ją i wzmocniłem od spodu dwoma "płaskownikami" aluminiowymi.
Ogólnie - połowę części miałem (radiator, transformatory, przełącznik i obudowę ), a drugą połowę nabyłem w sklepie elektronicznym (podzespoły elektroniczne, laminat, gniazda, itp.).
Panel wykonałem według własnego pomysłu za pomocą Painta.
Oto parę zdjęć ukazujących wyżej opisaną konstrukcję:

I na koniec dwa zdjęcia wykonane w półmroku:

Dziękuję wszystkim za oglądanie mojej konstrukcji oraz za wszystkie komentarze.
Cool? Ranking DIY