Witam! Mam problem z starszym komputerem. Najprawdopodobniej winowajcą jest dysk twardy(Western Digital 80GB). Kilka dni temu komputer się zrestartował( pokazał się na chwilę niebieski ekran przed tym). Po ponownym włączeniu, nie pokazał się nawet ekran powitalny - wyskakuje jedynie komunikat "błąd ładowania systemu operacyjnego" (dokładnie bez polskich znaków - "bend eadowania systemu operacyjnego"). Przy każdym ponownym restarcie znów to się wyświetla. Nie ma dostępu do komputera. Przez F2 można dostać się do BIOS-u jednak jest on bardzo ubogi. Nie działa F8 i próba uruchomienia trybu awaryjnego. Poprzez lekturę wielu wątków na elektrodzie i innych stronach, spróbowałem przeinstalować system operacyjny. Wsadziłem wiec płytę xpeka. Nie ma jednak możliwości przeinstalowania bez żadnej utraty danych gdyż :
- partycja na której był win jest tak jakby pusta -( Partycja1 [nieznane] 39152MB(39152 MB wolnych))
- kiedy próbowałem naprawić istniejąca poprzez polecenia (konsol odzyskiwania). I tk chyba a najpierw fixboot kazał chkdsk użyć ->chkdsk -"wolumin zawiera co najmniej jeden nieodwracalny błąd."
Czy oznacza to że dysk uległ awarii i plików nie da się odzyskać? czy wymiana dysku jest konieczna? słyszałem o posektorowej metodzie ale nie mam dostępu do innego komputera żeby to zrobić. postaram się dodać także dane ze S.M.A.R.T jak jeszcze tylko trochę się w tym podszkolę! i wypale płytę z tym potrzebnym programem. pozdrawiam i z góry dzięki!
- partycja na której był win jest tak jakby pusta -( Partycja1 [nieznane] 39152MB(39152 MB wolnych))
- kiedy próbowałem naprawić istniejąca poprzez polecenia (konsol odzyskiwania). I tk chyba a najpierw fixboot kazał chkdsk użyć ->chkdsk -"wolumin zawiera co najmniej jeden nieodwracalny błąd."
Czy oznacza to że dysk uległ awarii i plików nie da się odzyskać? czy wymiana dysku jest konieczna? słyszałem o posektorowej metodzie ale nie mam dostępu do innego komputera żeby to zrobić. postaram się dodać także dane ze S.M.A.R.T jak jeszcze tylko trochę się w tym podszkolę! i wypale płytę z tym potrzebnym programem. pozdrawiam i z góry dzięki!