logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Awaria Dysku z win XP - błąd ładowania systemu, wyczyszczony dysk?

maggajwerPL 10 Cze 2011 19:04 5943 7
REKLAMA
  • #1 9597419
    maggajwerPL
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam! Mam problem z starszym komputerem. Najprawdopodobniej winowajcą jest dysk twardy(Western Digital 80GB). Kilka dni temu komputer się zrestartował( pokazał się na chwilę niebieski ekran przed tym). Po ponownym włączeniu, nie pokazał się nawet ekran powitalny - wyskakuje jedynie komunikat "błąd ładowania systemu operacyjnego" (dokładnie bez polskich znaków - "bend eadowania systemu operacyjnego"). Przy każdym ponownym restarcie znów to się wyświetla. Nie ma dostępu do komputera. Przez F2 można dostać się do BIOS-u jednak jest on bardzo ubogi. Nie działa F8 i próba uruchomienia trybu awaryjnego. Poprzez lekturę wielu wątków na elektrodzie i innych stronach, spróbowałem przeinstalować system operacyjny. Wsadziłem wiec płytę xpeka. Nie ma jednak możliwości przeinstalowania bez żadnej utraty danych gdyż :
    - partycja na której był win jest tak jakby pusta -( Partycja1 [nieznane] 39152MB(39152 MB wolnych))
    - kiedy próbowałem naprawić istniejąca poprzez polecenia (konsol odzyskiwania). I tk chyba a najpierw fixboot kazał chkdsk użyć ->chkdsk -"wolumin zawiera co najmniej jeden nieodwracalny błąd."

Czy oznacza to że dysk uległ awarii i plików nie da się odzyskać? czy wymiana dysku jest konieczna? słyszałem o posektorowej metodzie ale nie mam dostępu do innego komputera żeby to zrobić. postaram się dodać także dane ze S.M.A.R.T jak jeszcze tylko trochę się w tym podszkolę! i wypale płytę z tym potrzebnym programem. pozdrawiam i z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 9597849
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    1) SAMRT koniecznie podaj. również dokładny model dysku.
    2) Masz BAD sektor to ten nie odwracalny błąd
    3) Najlepiej jak byś podłączył dysk pod inny komputer
  • REKLAMA
  • #4 9598311
    maggajwerPL
    Poziom 10  
    Witam! Użyłem MHDD. Zdjęcia umieszczam poniżej w kolejności

1. S.M.A.R.T

2. Info o dysku

3. Skan dysku.

postaram się też zrobić to kopiowanie posektorowe... tyle że na razie nie mam jak! Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam!:)
  • REKLAMA
  • #6 9601621
    maggajwerPL
    Poziom 10  
    To oznacza, że dysk jest całkowicie sprawny? Przyczyną problemu może być wirus? Mam tez jeszcze jedno pytanie. Czy zainstalowanie systemu w miejscu starej partycji może naprawić istniejący już system czy na pewno wiąże się to z formatowaniem?
  • #7 9601792
    sanatarium
    Poziom 22  
    Ocena: 38
    można naprawić istniejący system, podczas instalacji systemu jest opcja napraw, mówię nie o tej co jest na samej początku instalacji systemu, lecz w póżniejszych krokach, tak opcja nie wiąże się z formatowaniem dysku, system się instaluje jak każdy naprawiając błędy. Po naprawie systemu robimy kopie zapasowe ważnych plików i najlepiej instalujemy system na nowo z formatem. Pozdrawiam
  • #8 9602396
    maggajwerPL
    Poziom 10  
    Próbowałem właśnie takiego przeinstalowania, jednak w momencie kiedy powinno się pojawić przeinstalowanie systemu nie ma tej opcji. Jest jedynie info że trzeba formatować partycję przed instalacja systemu(i pokazuje na dodatek że jest ona pusta - tj. ma tyle wolnej przestrzeni jaki ma rozmiar).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem działającym na systemie Windows XP, który nie uruchamia się z powodu błędu ładowania systemu operacyjnego. Podejrzewany jest dysk twardy Western Digital 80GB, który po restarcie nie wyświetla ekranu powitalnego. Użytkownik próbował przeinstalować system, jednak partycja, na której był zainstalowany Windows, wydaje się pusta, co uniemożliwia naprawę bez formatowania. W odpowiedziach zasugerowano wykonanie kopii zapasowej danych, sprawdzenie stanu dysku za pomocą SMART oraz podłączenie go do innego komputera. Użytkownik użył narzędzia MHDD, które nie wykazało bad sektorów, co sugeruje, że dysk może być sprawny. Pojawiły się pytania dotyczące możliwości naprawy systemu bez formatowania oraz wpływu wirusów na problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA