Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Modernizacja komputera z 2005 roku (RAM, grafika?)

lord_kaszana 10 Jun 2011 19:13 3238 8
    lord_kaszana
    Level 10  
    Witam

Posiadam następujący zestaw:

Płyta główna: Abit KV8 Pro
    CPU: Athlon 64 2800+
    RAM: 512 mb DDR 400 3.0-4-4-8 (CL-RCD-RP-RAS) - wg programu Everest
    Karta grafiki: Radeon 9600 Pro 256mb
    HDD: WD Caviar 120GB

Ostatnio wpadło mi w ręce trochę grosza, a kolega zachęca do zagrania w gre pt. Leauge of Legends i pomyślałem o modernizacji komputera.

Myślałem o dokupieniu pamięci RAM i ewentualnie karty graficznej. Co o tym sądzicie? Jakie parametry musi mieć nowy RAM, żeby idealnie współpracował ze starym? Czy CL i te następne cyferki po nim są w tym przypadku ważne?
    Kasek21
    Level 43  
    Przejrzyj ostatnie parę wątków jeżeli chodzi o kupno grafiki na AGP.

Pamięć ram kosztuje tanio jeżeli chodzi o DDR - 512MB ~20-30zł.
    Co do timingów pamięci to kup podobne kości mogą być niższe wartości jeżeli chodzi o timingi ważniejsze aby kości były DDR3200 tj. 400MHz.

Co zasila ten zestaw? Marka i moc zasilacza! Jeżeli coś z czarnej listy to warto kupić jakiś używany zasilacz o mocy 350W firmy Fortron, Delta, Modecom MC, Amacrox... cena ~ 40-50zł

lord_kaszana wrote:

Ostatnio wpadło mi w ręce trochę grosza

Jaki budżet?
    Bo bardzo możliwe, że są o wiele lepsze wyjścia niż zmiana GPU i dołożenie pamięci.
    lord_kaszana
    Level 10  
    Kasek21 wrote:

Pamięć ram kosztuje tanio jeżeli chodzi o DDR - 512MB ~20-30zł.
    Co do timingów pamięci to kup podobne kości mogą być niższe wartości jeżeli chodzi o timingi ważniejsze aby kości były DDR3200 tj. 400MHz.

Co zasila ten zestaw? Marka i moc zasilacza! Jeżeli coś z czarnej listy to warto kupić jakiś używany zasilacz o mocy 350W firmy Fortron, Delta, Modecom MC, Amacrox... cena ~ 40-50zł

lord_kaszana wrote:

Ostatnio wpadło mi w ręce trochę grosza

Jaki budżet?
    Bo bardzo możliwe, że są o wiele lepsze wyjścia niż zmiana GPU i dołożenie pamięci.

512 za 20-30 złotych? Piszesz o Allegro? Ja raczej myślałem o 1GB. Jak szaleć to szaleć.

Co do zasilacza to mam Colors-it 350 W. No mój lata już 6 lat, miał wymieniony jeden czy dwa kondensatory. Z tego co czytałem, to jeśli umiera, to nie ma ofiar w podzespołach.

Co do budżetu to jeszcze nie zdecydowałem. Na razie planuje zakup 1GB RAM-u. Jeżeli to mnie nie usatysfakcjonuje, to karta grafiki tak do 250 zł.

I dodatkowe pytanie. Jakiej firmy wybrać pamieć? Czy polskie Goodramy sa faktycznie takie good? :D
    daavid117
    Level 42  
    Powiedz jaki budżet. Przy 300zł nawet już lepiej przesiąść się na LGA775. Skok wydajności będzie bardzo duży, a DDR2 i karty na PCI-E są bardzo tanie.
    Słonik1963
    Level 16  
    Jesli już - to lepiej AM3.
    To całkowicie 64 bit procek, a można na nim zainstalowac także i wersę 32-bit OS-a i pójdzie (na Intelu - mogą i będą problemy).
    Dodatkowo nie ma symulacji procesora - a to zdecydowanie lepsze rozwiązanie od "wirtualnego" procka.
    daavid117
    Level 42  
    @UP: Po pierwsze za 300zł na AM3 to samą płytę najwyżej można kupić. Po drugie podaj mi model procesora Intel od E2xxx w górę, który sprawia problemy w Win x64. No i poprzyj to jakimś testem lub artykułem. Jeśli procesor jest 64-bit to jak ma sprawiać problemy w systemie 64-bit?
    lord_kaszana
    Level 10  
    daavid117 wrote:
    Powiedz jaki budżet. Przy 300zł nawet już lepiej przesiąść się na LGA775. Skok wydajności będzie bardzo duży, a DDR2 i karty na PCI-E są bardzo tanie.

Powiedzmy, że mam te 300 złotych.

Powiedz mi, jak zamierzasz zmieścić sie w 300 zetach kupując płytę głowną, procesor, ram, grafikę a pewnie i zasilacz.

Ewentualnie powiedz co proponujesz przekraczajac te 300 zeta. I jaka będzie róznica w wydajnosci :) Zadaje chyba trudne pytania. :)
    Słonik1963
    Level 16  
    @daavid117

Quote:
    Po drugie podaj mi model procesora Intel od E2xxx w górę, który sprawia problemy w Win x64. No i poprzyj to jakimś testem lub artykułem. Jeśli procesor jest 64-bit to jak ma sprawiać problemy w systemie 64-bit?

Pisałem o problemach przy instalowaniu wersji 32-bit ( na procku 64-bit)- nic nie pisałem o problemach (no może poza sterownikami) do OS M$ - 64-bit na 64-bit platformie.

Platforma dla gracza zawsze (tak długo, jak długo zależeć będzie od producentów gier) będzie platformą M$ - jednak może lepsze było by w tym wypadku kupno X-Box-a ?

Jednak wymiana platformy z 32-bit na 64-bit - to wymiana niemalże całego komputera.
    A dodatkowo także i zakup oprogramowania (zakładam, że WSZYSTKO ma posiadać status LEGALNOŚCI - pomimo użytku domowego).
    daavid117
    Level 42  
    Płyta ze zintegrowaną kartą graficzną s.775 - 100zł
    PDC E2xxx - od 60zł
    Zasilacz - jakiś Chieftec GPS lub Fortron 400W - 80zł
    RAM 2GB DDR2 - 90zł

Potem sprzedasz stary sprzęt, dołożysz trochę i za niecałe 200zł kupisz 4850. Co do płyty to radziłbym zakup jakiegoś używanego modelu nadającego się do OC, bo ten procesor (PDC) aż się prosi żeby majstrować przy FSB. Będziesz miał kilkukrotnie mocniejszy sprzęt niż to co masz teraz.