Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

vc++ odświeżanie wartości okna - scrolle

FATIL 10 Cze 2011 20:18 888 12
  • #1 10 Cze 2011 20:18
    FATIL
    Poziom 8  

    oto mój problem: mam narysowany w oknie rysunek(przez drawline) i gdy używam suwaków wszystko rysuje się w nowym położenie i nawet nie usuwa ostatniego rysunku, chciałbym żeby rysunek był ciągle w jednym miejscu i można było go po prostu przeglądać na pewnej szerokości... screeny poniżej
    vc++ odświeżanie wartości okna - scrolle
    vc++ odświeżanie wartości okna - scrolle

    0 12
  • #3 11 Cze 2011 18:05
    FATIL
    Poziom 8  

    Code:
    System::Diagnostics::Stopwatch^ s1 =gcnew System::Diagnostics::Stopwatch();
    
                
                 s1->Start();

                 Graphics^ g;
                 g = this->CreateGraphics();
                 Pen^ k = gcnew Pen(Color::Green);
                
                 for(int i=0; i<ListaPunktow->Count; i++)
                 {
                    JednaLinia^ P=  dynamic_cast<JednaLinia^>(ListaPunktow->default[i]);
                    oknograficzne->DrawLine(k, P->1.X, P->1.Y,P->2.X, P->punkt2.Y);
                   
       

                 }
                 delete g;
                 s1->Stop();


    zrobiłem tak i nadal to samo....

    zaraz zaraz a co u mnie ma być tym "base"?(w c++ niema base...)

    0
  • #4 11 Cze 2011 20:18
    skierniak
    Poziom 14  

    No to może tak: stwórz bitmapę - na niej narysuj obrazek, a ten obrazek wyświetl w kontrolce ze skrolami.

    0
  • #5 11 Cze 2011 22:39
    FATIL
    Poziom 8  

    jaką funkcją to bitmape wywołać i wyświetlić, i jeszcze po niej rysować?

    0
  • #6 11 Cze 2011 22:43
    skierniak
    Poziom 14  

    jakiego środowiska używasz?

    0
  • #7 11 Cze 2011 22:58
    FATIL
    Poziom 8  

    Microsoft Visual 2008 C++

    0
  • #9 12 Cze 2011 15:29
    FATIL
    Poziom 8  

    będę szczery, nie wiem zbytnio jak po tym rysować..., i to jeszcze w moim kodzie...

    0
  • #11 12 Cze 2011 19:57
    FATIL
    Poziom 8  

    dzięki wielkie! :)
    przeglądałem lecz nie znalazłem a to takie proste no nic. hmmm szukałem ale nie znalazłem opcji zoom(przybliżanie tej bitmapy w dowolny sposób). jakieś porady co do kodu? :)

    PS. która opcja odpowiada za początkowe przsunięcie scroll'a (np o 300 w prawo)

    http://www.ucancode.net/faq/Visual_C_MFC_Zooming_Scrolling.htm niezbyt wiem jak z tego skorzystać.

    0
  • #12 12 Cze 2011 23:08
    skierniak
    Poziom 14  

    FATIL napisał:
    hmmm szukałem ale nie znalazłem opcji zoom

    hmmm - wygląda na to, że źle szukałeś :). Czasami tak bywa. Jak czegoś szukasz to postaraj się na to spojrzeć od strony programisty i tego co chcesz zrobić - tak technicznie. Jako przykład weźmy ten zoom. Potocznie to się nazywa zoom, ale Ty jako tworzący kod musisz wziąć wyznaczony przez użytkownika obrazek lub jego fragment - dalej nazwijmy to "fragment". Zmienić rozmiar tego fragmentu o zadany współczynnik i ostatecznie go wyświetlić - to tak z grubsza.
    Dlatego jak w google wpiszesz np. ".net resize image" to jednym z pierwszych linków będzie:

    bardzo ciekawy artykuł na ten temat.

    To jest ostatni link do dokumentacji, która jest nie do znalezienia w necie, a opisuje metodę, za pomocą której można to zrobić ;):

    czym zrobić zoom.

    Na resztę tego typu pytań, jak tylko wykażesz trochę chęci, znajdziesz odpowiedź tu:

    MSDN

    Powodzenia :).

    0
  • #13 13 Cze 2011 23:18
    FATIL
    Poziom 8  

    wszystko fajnie,tylko kto mi powie jak umiejscowić scroll'a przy starcie okna w konkretnym miejscu?

    0