Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 406 2.0 HDI czujnik pedału gazu

lucek1982 11 Cze 2011 09:55 7490 7
  • #1 11 Cze 2011 09:55
    lucek1982
    Poziom 9  

    Witam! Mam taki problem z Peugeot 406 2.0 HDI rok 2001. Co jakis czas zapala sie kontrolka silnika, samochód nie wchodzi w tryb awaryjny ale check idzie tylko wykasowac pod komputerem. po podlaczeniu launcha pokazal sie jeden bład: intermittent fault accelerator pedal 2 signal coherence with acceleratoer pedal signal 1. I teraz mam pytanie czy do wymiany czujnik pedału gazu? mam ten w komorze silnika na linke czy zakłócenia i przewod najlepiej zakranowac? jesli to drugie to który? Bede wdzieczny za odp Pozdrawiam!

    0 7
  • #2 11 Cze 2011 10:05
    kybernetes
    Poziom 39  

    Usterka dość popularna. Wymienić czujnik.

    0
  • #3 12 Cze 2011 00:25
    mak270
    Poziom 17  

    Nie śpiesz się z wymianą czujnika. Przeczyść najpierw styki czujnika. Identyczny przypadek miałem w Citroenie.

    3
  • #4 12 Cze 2011 00:35
    makidede
    Poziom 16  

    Jak pisze mak270 najpierw styki-częsta przypadłość.

    0
  • #5 12 Cze 2011 18:19
    lucek1982
    Poziom 9  

    Dziekuje za odp. wyczyszcze czujnik i zobacze co bedzie jak bład wystapi ponownie wymienie czujnik Pozdrawiam!

    1
  • #6 13 Cze 2011 10:36
    lucek1982
    Poziom 9  

    Witam ponownie! Czujnik wyjąłem rozkręciłem i okazało się że nie ma co czyścić. Z jednej strony zalana elektronika żywicą z drugiej strony zamiast styków dwa magnesy. Jesli miałem wyczyscić coś innego prosze o sugestie:)

    Mam jeszcze jedno pytanie: dość często niedziała mi licznik, km też nie są liczone w tym czasie samochód wchodzi w tryb awaryjny po kilku kilometrach jazdy wraca wszystko do normy i tak w kółko. Oczywiscie obstawiam impulsator w skrzyni. czy jest możliwosc sprawdzenia go zwykłym miernikiem? jesli tak to jak? dochodzą do niego 3 przewody wydaje mi się że + ,-, i wyjsie impulsów jesli mylę się prosze o porawkę
    Pozdrawiam!

    0
  • #7 13 Cze 2011 22:35
    kybernetes
    Poziom 39  

    lucek1982 napisał:
    Czujnik wyjąłem rozkręciłem i okazało się że nie ma co czyścić. Z jednej strony zalana elektronika żywicą z drugiej strony zamiast styków dwa magnesy. Jesli miałem wyczyscić coś innego prosze o sugestie:)


    Obawiam się, że Twoja wiedza nie jest wystarczająca aby porywać się na takie naprawy! Jedź lepiej do elektryka...

    1
  • #8 14 Cze 2011 22:22
    mak270
    Poziom 17  

    Zacznij od wyczyszczenia samych styków czujnika bez otwierania obudowy. Nie chodzi o brud ale problem z kontaktem elektrycznym. Tak było we wspomnianym przeze mnie aucie.

    1