Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP NC6000 "martwy" - brak reakcji na przycisk power, diody nie świecą

szmek 11 Jun 2011 10:51 4976 4
    szmek
    Level 11  
    Witam

Od wczoraj mam problem z moim laptop, brak reakcji na przycisk power, nie świecą się żadne diody (ładowania baterii itd.)

Dokładniej mówiąc wczoraj podczas pracy z podpiętym zasilaczem (nie wiem czy laptop pobierał zasilanie z baterii czy z zasilacza). Laptop po prostu się wyłączył (tak jakbym odciął wszystkie źródła zasilania). Laptop nie był przeciążony, raczej wykluczam też przegrzanie. Bezpośrednio po awarii sprawdziłem i nie był w żadne sposób nadmiernie ciepły ani też nie czułem zapachu spalonych elementów w laptopie.
    Na początku myślałem, że to wina zasilacz, ale zmierzyłem napięcie na wyjściu zasilaczu 18,5V czyli wszystko w normie. Zresztą gdyby to byłą wyłącznie wina zasilacz to przy próbie uruchomienia laptopa na baterii, dioda pomarańczowa migała by (że bateria jest za słaba). Wczoraj rozebrałem laptopa aby sprawdzić płytę główna, i nie zauważyłem nic co mogłoby wskazywać na ewentualne uszkodzenie. Dodam że zmierzyłem napięcie na płycie głównej przy wejściu zasilacza i jest tam napięcie 18,5V.
    Układ MAX1987 chyba jest sprawny, a przynajmniej nacisk na niego nic nie zmienia.

Miał ktoś podobną sytuacje? Ktoś wie jak zdiagnozować i naprawić usterkę ?
    gabik001
    Level 37  
    MAX się nie uszkadza tylko luty pod nim. Naciskanie nań nie zawsze daje efekt. Dobrze by było go jednak przelutować. Wtedy mógłbyś wykluczyć jego uszkodzenie/popękane luty.
    szmek
    Level 11  
    Wygrzałem układ MAX 1987 i żadnych zmian. Nadal laptop martwy zauważyłem również, że na przycisku POWER nie ma napięcie. To wszystko co udało mi się narazie ustalić.
    szmek
    Level 11  
    Niestety nie poradziłem sobie z naprawą płyty, według serwisu "uszkodzony jest mostek północny i/lub południowy - napięcia prawidłowe ale układy się nie odzywają".

Trochę szkoda bo to dosyć rzadka płyta główna z grafiką 64MB.

Wszystkim dziękuje za pomoc.