Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Po zmianie procesora, wyłączają się aplikacje, czasem resetuje komputer.

11 Cze 2011 13:14 1739 11
  • Poziom 8  
    Mój sprzęt:
    Płyta główna: MSI KT3 Ultra2
    Ram: 3xGoodram DDR 512MB PC3200 DIMM
    Procesor: Athlon XP 2500+ Barton
    Zasilacz: Logic ATX 500W
    Ostatnio zmieniłem w komputerze procesor na Athlon XP 2500+ Barton.

    Od tego czasu pojawił się problem, mianowicie dość często zamyka mi gg lub przeglądarkę. Wyskakuje wtedy błąd aplikacji, w przypadku GG również Crash reporter. W przeglądarce albo zamyka przeglądarkę, albo podczas oglądania filmików wyłącza proces plugin-container.exe

    Dodatkowo zużycie procesora skacze nagle z 5-10% do 90-100%, przez różne procesy, choć największe zużycie ma proces systemowy "oodag.exe".

    Co mogę zrobić żeby tych aplikacji tak nie wyrzucało. Dodam że procesor ustawiłem na ustawienia fabryczne, według tej strony:
    http://www.ocinside.de/go_e.html?/html/workshop/amd_product_id.html

    czyli 166Mhz(po zmianie było 133), mnożnik auto bo i tak jest zablokowany.

    Szukając podobnego problemu w google natknąłem się na poradę aby zresetować bios, zrobiłem to za pomocą zworki, niestety nie pomogło.
  • Poziom 30  
    Jakie temperatury ma proc?
    Spróbuj podnieść na pamięciach napięcie o jedno oczko i ustaw timingi na 3-3-3-7
    Jaki zasilacz i jak wyglądają kondensatory na płycie?
  • Poziom 8  
    Temperatura ok. 40 stopni, więc źle chyba nie jest.
    Hmm, a jak zmienić napięcie i timing pamięci? Bo jeśli chodzi o wszelkie tego typu ustawienia to jestem zielony ^^

    Zasilacz Logix ATX 500W, co do kondensatorów - jak wyżej, zielony :D

    @edit:

    napięcie mam ustawione Auto, a mogę przestawić na 2.6, 2.7 lub 2.8, więc które? Domyślam się że auto ustawia najniższą wartość czyli 2.6?

    @edit2:

    Co do timingów to mam tak jak na screenie:
    Po zmianie procesora, wyłączają się aplikacje, czasem resetuje komputer.

    I po kolei mogę je ustawić następująco:

    2/2.5/3
    2/3
    2/3
    5/6
    1T/2T
    i niżej:
    Disable/2/4
    2/3/4
    2/3
    1/2
    2/3/4/5
    Disable/Enable

    Dodano po 3 [godziny] 59 [minuty]:

    Pomoże ktoś?
  • Poziom 30  
    Masz timingi 2,5-3-3-6 więc możesz je trochę poluzować tak jak pisałem
    Napięcie też mógłbyś podnieść do 2,6V, to stara płyta a ilość pamięci jest taka jaka rzadko była stosowana na tych płytach.
  • Poziom 8  
    Czyli, dla pewności:

    zmienić timingi na mniejsze (na 2-2-2-5)? a napięcie z auto na 2.6V przestawić?
  • Poziom 30  
    timingi na 3-3-3-6 i zapuść memtesta dla pewności
  • Poziom 8  
    Hmm no więc timingi zmieniłem, natomiast przy zmianie napięcia z auto na 2.6 komputer się włącza normalnie, ale już lista użytkowników systemu nie, tylko czarny ekran i kursor widać. Czekanie kilku minut nic nie daje bo wciąż to samo.

  • Poziom 25  
    Zaktualizuj bios swojej płyty głównej a na początku zobacz czy wogóle ten procesor jest na liście obsługiwanych procesorów.
    Pozdrawiam
  • Poziom 43  
    Patrząc na:

    http://www.cpu-upgrade.com/mb-MSI/KT3_Ultra2_%28MS-6380E%29.html

    To ten CPU jest obsługiwany.

    Nie zaszkodzi aktualizacja biosu do nowszej wersji tak jak pisze kret855 (choć nie wiem jaką masz).

    http://www.msi.com/product/mb/KT3%20Ultra2.html#?div=BIOS

    Na jakiej częstotliwości pracują pamięci?
    Daj screen z CPU-Z - zakładki Memory i SPD (dla każdego zajętego slotu).

    Ten CPU na pewno sprawny, nie jest ukruszony?

    Jak zostawisz tylko jedną kość pamięci dzieje się tak samo?

    Kondensatory na płycie i w "zasilaczu" nie wyglądają podobnie do:
    Po zmianie procesora, wyłączają się aplikacje, czasem resetuje komputer.
  • Poziom 8  
    hmm, na razie zmieniłem ten procesor na mój stary Athlon XP 2000+

    W tygodniu będę kombinował dalej coś z tym.

    BIOS, mam dużo starszą wersję z tego co pamiętam. Jak sprawdzę to zedytuję. Zrobię ten update i zobaczy się.

    W CPU-Z obie te zakładki mam puste i zablokowane, nic w nich nie pisze i nic nie mogę przełączyć.

    Czy sprawny, raczej tak. Kupowałem jako sprawny no i sprawdziłem go dokładnie, nie zauważyłem żeby był gdzieś ukruszony, wszystkie nóżki całe no i nic spalonego na nim nie ma z tego co widzę.

    Z tylko jedną kością nie próbowałem, sprawdzę.

    Kondensatory wyglądają na całe, nie są powykrzywiane ani wylane.


    Zauważyłem że nie crashuje mi żadnych gier, tylko przeglądarkę i gg. Brat powiedział że to wina flasha, ale jakiej wersji bym nie zainstalował to jest to samo.
  • Poziom 21  
    Może to i dziwnie zabrzmi, ale z moich obserwacji wynika że jeżeli komputer się resetuje przy flash to może być problem z pamięcią
  • Poziom 8  
    tzn. nie resetuje się od tego. Wyłącza aplikacje.

    resetował się po prostu, podczas uruchamiania i zanim jeszcze włączyłem cokolwiek prócz systemu, ale trochę pasty termo przewodzącej na procesor załatwiło ten problem.

    Został ten że crashuje aplikacje, choć nie wszystkie(gry np. nie) ;/