Wstęp:
Moim zadaniem jest wykonanie projektu modernizacji sterowania pilarki do (automatycznego) cięcia poprzecznego desek z zastosowaniem sterownika PLC.
Odgórnie otrzymałem do tego zadania sterownik Siemens S7-1200.
Teraz jednak w projekcie muszę uzasadnić ten wybór.
Wziąłem pod uwagę
- liczbę wejść i wyjść oraz ich rodzaje i obciążalność.
- konieczność zastosowania szybkich liczników do enkodera wykorzystywanego w pozycjonowaniu.
- możliwość rozbudowy układu o dodatkowe moduły i ekran HMI
- warunki środowiskowe
Teraz jednak muszę uzasadnić ten wybór z perspektywy procesu.
W książce "Układy wykorzystujące sterownik PLC" Bogdan Broel-Plater wyczytałem
"Podczas trwania pętli programowej najdłużej wykonuje się program. Dlatego sugeruje się aby przed ostatecznym wyborem sterownika napisać algorytm sterowania procesem, żeby potem móc oszacować wielkość i czas wykonywania programu. Dzięki czemu wiadomo będzie ile potrzeba pamięci na program oraz pamięci danych podtrzymywanych i niepodtrzymywanych".
Pytanie:
Napisałem program w języku LAD w programie STEP 7,
Czy mogę wziąć pod uwagę wyniki dla tego programu? są one specyficzne tylko dla sterownika S7-1200, którego teoretycznie jeszcze nie wybrałem.
Jak oszacować wielkość i czas wykonania programu?
Z góry dziękuję za pomoc
Moim zadaniem jest wykonanie projektu modernizacji sterowania pilarki do (automatycznego) cięcia poprzecznego desek z zastosowaniem sterownika PLC.
Odgórnie otrzymałem do tego zadania sterownik Siemens S7-1200.
Teraz jednak w projekcie muszę uzasadnić ten wybór.
Wziąłem pod uwagę
- liczbę wejść i wyjść oraz ich rodzaje i obciążalność.
- konieczność zastosowania szybkich liczników do enkodera wykorzystywanego w pozycjonowaniu.
- możliwość rozbudowy układu o dodatkowe moduły i ekran HMI
- warunki środowiskowe
Teraz jednak muszę uzasadnić ten wybór z perspektywy procesu.
W książce "Układy wykorzystujące sterownik PLC" Bogdan Broel-Plater wyczytałem
"Podczas trwania pętli programowej najdłużej wykonuje się program. Dlatego sugeruje się aby przed ostatecznym wyborem sterownika napisać algorytm sterowania procesem, żeby potem móc oszacować wielkość i czas wykonywania programu. Dzięki czemu wiadomo będzie ile potrzeba pamięci na program oraz pamięci danych podtrzymywanych i niepodtrzymywanych".
Pytanie:
Napisałem program w języku LAD w programie STEP 7,
Czy mogę wziąć pod uwagę wyniki dla tego programu? są one specyficzne tylko dla sterownika S7-1200, którego teoretycznie jeszcze nie wybrałem.
Jak oszacować wielkość i czas wykonania programu?
Z góry dziękuję za pomoc