logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz EVD-10 do elektrozaczepu - cały czas płynie mały prąd

grzenio2 12 Cze 2011 11:50 2545 9
REKLAMA
  • #1 9602613
    grzenio2
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, Panowie problem jest następujący: Przy odpiętym elektrozaczepie stale występuje napięcie ok 14V AC, po podłączeniu zaczepu napięcie ok 2,5V i płynie prąd ok 50mA (słychać lekkie buczenie - praca cewki elektromagnesu). Po naciśnięciu przycisku otwarcia furtki - napięcie ok 11V AC - elektrozaczep odryglowuje (wszystko ok). Tylko dlaczego po ok 10sek gdy zamek ma ryglować cały czas utrzymuje się napięcie i płynie 50mA? Gdy podłączę np żarówkę sam. 12V 4W - napięcie spada do 0V a przy podłączonym zaczepie już się pojawia ok 2,5V. Wg mnie chyba nie powinno być żadnego napięcia ani przepływu prądu w stanie nie pobudzonym przyciskiem? Wcześniejszy zaczep wytrzymał ok 2miesiące i zatarł się mechanizm (zapadka elektromagnesu) - 50mA powoduje drżenie zwory przez cały czas (słychać lekkie buczenie) - co o tym sądzicie? Coś z zasilaczem nie tak ?
  • REKLAMA
  • #2 9602695
    bwbw
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.Miałem podobny przypadek w tym samym zasilaczu .Sprawdź przewody od zasilacza do elektrozaczepu. Jeden miał przerwę.
  • #3 9602869
    grzenio2
    Poziom 10  
    Ok dzięki za info. Do zaczepu idzie przewód 3x1.5mm2 w tym żyła PE jest wolna. Zaczep jest podłączony na 2 przewodach to gdyby 1 miał przerwę to przecież by nie podał 12V przy wciśniętym przycisku ?
  • REKLAMA
  • #4 9603500
    bwbw
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    W mim przypadku przewody do elektrozaczepu były łączone w kasecie .Jeden miał przerwę ,ten od masy.Układ działał bo obwód zamykał się przez kasetę.Jeżeli potrafisz czytać schematy to ich poszukaj na forum,są bo sam znalazłem.Jeżeli przewody są dobre to sprawdź w zasilaczu układ otwierania U2A(4093) ,T1(BC337),TK( BTP136), C1 (100nF) .
  • REKLAMA
  • #5 9605387
    grzenio2
    Poziom 10  
    Ok podjadę do znajomego kiedyś to będę szukał przyczyny. Dzięki za info jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #6 9626326
    grzenio2
    Poziom 10  
    Sprawdzałem połączenia przewodów w kasecie - wszystko ok; w bramce - ok. Na wyjściu zasilacza czasami utrzymuje się napięcie ok 1.5V lub pływa (1.2V-1.8V) przy podłączonym elektrozaczepie. Np po jakimś czasie nap spada do 0V a potem znowu się pojawia. Czyżby uwalony zasilacz? Po wypięciu przewodów z zacisków EZ (na zasilaczu) - napięcie ok. 15V - czy to normalne ?
  • #7 9630842
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1219
    Wynika z tego, że powodem takich zachowań jest tzw zasilacz a właściwie obwód podający napięcie na elektrozaczep. Przypuszczalnie tyrystor, może tranzystor (nie dysponuję schematem) - oba rozwiązania są możliwe.
    By się o tym przekonać możesz odłączyć od zasilacza przewody prowadzące do elektrozaczepu i w to miejsce podłączyć żarówkę samochodową 4W.
    Dalej to już działania w obrębie "zasilacza".
  • #8 9631620
    grzenio2
    Poziom 10  
    No właśnie po odłączeniu zaczepu i podłączeniu żarówki 12V/4W napięcie spada do 0V. Czyli wg Ciebie zasilacz trzeba albo wymienić albo spróbować naprawiać? Chyba że dołącze żarówkę 4W równolegle do elektrozaczepu na zaciskach EZ - tyle że obciążenie wzrośnie ok 300mA + zaczep (może nie uciągnąć :D)
  • #9 9634159
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1219
    Ja bym go rozebrał i rozrysował część układu odpowiedzialną za sterowanie zaczepem. Łatwiej wtedy o jakieś wnioski.
  • #10 9635193
    grzenio2
    Poziom 10  
    Już zakupiony nowy zasilacz, cena niewielka więc się nie zastanawiałem długo - starym po demontażu będę się zajmował w wolnych chwilach to zobaczę co tam szwankuje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem EVD-10 do elektrozaczepu, który wykazuje nieprawidłowe napięcie i prąd w stanie spoczynku. Po odłączeniu elektrozaczepu napięcie wynosi około 14V AC, a po podłączeniu spada do 2,5V z prądem 50mA, co powoduje lekkie buczenie. Użytkownik podejrzewa, że zasilacz może być uszkodzony, ponieważ po podłączeniu żarówki 12V/4W napięcie spada do 0V. W odpowiedziach sugerowane są kontrole przewodów oraz układu w zasilaczu, a także rozważenie wymiany zasilacza, co użytkownik ostatecznie postanawia zrobić.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA