Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV THOMSON 21MS74CT,nie chce sie wlaczyc,miga czerwona dioda

rafo 14 Lis 2004 17:00 14176 16
  • #1 14 Lis 2004 17:00
    rafo
    Poziom 10  

    dziendobry!
    tv nie chce sie wlaczyc, nie reaguje na zaden przycisk, dioda na tv miga na czerwono.
    nie wiem, w jaki sposob doszlo do tej usterki, gdyz nie jest to moj tv.
    jest to tv mojego taty, ktory jest chory i bardzo bylbym wdzieczny uzytkownikom za pomoc...
    ps: posiadamy jedynie 'uniwersalnego' pilota THOMSON ROC45...

    2 16
  • #2 14 Lis 2004 22:26
    ziutek2002
    Poziom 20  

    Nie znam tego modelu ale jeżeli masz w nim blokadę rodzicielską to zaczni od niej. Sądze, że bez oryginalnego pilota się nie obędzie ale spróbuj: przytrzymaj na pilocie gówny wlącznik przez jakieś 10s na wprost odbiornika IR. Pozdrawaim...

    3
  • #3 15 Lis 2004 11:02
    rafo
    Poziom 10  

    niestety nie pomoglo, ja mysle, ze problem trzebaby rozwiazac poprzez nacisniecie jakiejs kombinacji przyciskow znajdujacych sie na otv...
    a moze cos sie na amen zepsulo i bez ingerencji serwisu sie nie obedzie?

    0
  • #4 15 Lis 2004 12:25
    ppr
    Poziom 19  

    Witam

    trochę trudno określic przyczynę bez dokonania pomiarów zasilacza
    sparwdzenia układzie odchylania poziomego, mozna by tu przyjąć że może to być pamięć

    szkoda nie mogę pomóc

    pozdrawiam

    0
  • #5 15 Lis 2004 12:54
    andyman
    Poziom 1  

    Witam!
    Ja miałem podobny przypadek i pomogło naciśniecie przycisku ,,TV'', na takim właśnie uniwersalnym pilocie. Sprawdź czy nie ma też przycisku ,,VCR''. Własnie wciśnięcie go spowodowało opisane efekty (przynajmniej u mnie).
    Powodzenia
    Andrzej

    1
  • #6 15 Lis 2004 14:26
    rafo
    Poziom 10  

    obawiam sie, ze tochyba cos powazniejszego niz jakas blokada. tv nie wlaczasie po przyciskaniu klawiszy na otv ani na pilocie...
    zaobserwowalem jeszcze jeden objaw: przy wlaczaniu przyciskiem sieciowym przez chwilke widac, jak zapala sie dioda na zielono (ulemek sek.) i jednoczesnie jakby probowal sie wlaczyc (cos jakby blysk lampy - sory za niefachowe slownictwo). wszystko to trwa jednoczesnie (dioda na zielono i proba odpalenia) przez ulamek sekundy.
    boje sie, ze to wlasnie moze byc zasilacz... :(

    0
  • #7 15 Lis 2004 14:46
    tolko
    Poziom 16  

    Proponowałbym podmienić pamięć powinno pomóc,miałem podobny objaw

    0
  • #8 15 Lis 2004 15:21
    rafo
    Poziom 10  

    hmmm... moze powierzylbym to zadanie szwagrowi, bo ja z lutownica jestem na bakier. tylko, zeby jeszcze wiedziec, co to za pamiec? jakie sa jej koszty i skad wziac schemat do tego?? no i czy zwykly szaraczek da sobie z tym rade?
    sciagniecie tego tutaj nie wchodzi w rachube w moim przypadku, bo mam za malo punktow:(

    0
  • #9 15 Lis 2004 19:15
    mordka
    Poziom 14  

    dla mnie to będzie zwarcie w układzie odchylania poziomego.

    0
  • #10 16 Lis 2004 11:49
    000andrzej
    Poziom 37  

    Zacznij od porady ppr. Jak nie będziesz miał prawidłowych napięć, to jak może się załączać?
    Czas na wymiane pamieci będzie zawsze, jak będziesz pewien, że to nie przetwornica ani układ odchylania.

    0
  • #11 16 Lis 2004 12:01
    rafo
    Poziom 10  

    no nic - nie pozostalo nic innego jak wezwac naprawiacza, bo ja sie niestety nie obeznaje w tych kwestiach.
    mialem tylko nadzieje, ze to cos w sofice i wystarczyloby jakas kombinacje klawiszy na otv wcisnac... :(
    pzdr

    0
  • #12 16 Lis 2004 14:31
    rafo
    Poziom 10  

    na razie gadalem z gosciem telefonicznie - podalem objawy, a on mi na to, ze to na 80% transformator wysokiego napiecia... (?)
    tak tez moze byc?
    koszt naprawy 250PLN!!! :(
    no i nie wiem, co robic?

    0
  • #13 16 Lis 2004 15:30
    000andrzej
    Poziom 37  

    Jest to możliwe, jest to w odchylaniu poziomym. Ale, że na 80%?? Skąd on to wie? Może chciał Cię przygotować na wydanie takiej kasy?

    0
  • #14 16 Lis 2004 15:43
    rafo
    Poziom 10  

    wlasnie tego sie obawiam, qrde! naogladalem sie tych usterek i teraz jestem nieufny... :)
    a jak cos zaczalem gadac o pamieci czy zasilaczu to mnie zjechal, zebym sam naprawial skoro sie tak znam ;)
    pzdr

    0
  • #15 16 Lis 2004 20:17
    szczepang
    Poziom 18  

    jakby mi ktoś wyskoczył z pamięcią to też bym tak powiedział więc się gościowi nie dziwię, ale przed diagnozą na 80% chylę czoło, i kasa też nie mała. Sprawdź napięcia zasilania i tranzystor w odchylaniu, powodzenia.

    0
  • #16 17 Lis 2004 19:50
    i2c
    Poziom 12  

    Witam,radze spokojnie do tego podejsc,w thomsonie dioda miga sygnalizujac kod usterki,migniecia sie liczy np: dwa przerwa szejsc co oznacza kod 26jest to za niskie napiecie grzania katod, natomiast 27 oznacza blad protekcji i wlasnie w tym momecie nalezy szczegolnie wziac pod uwage trafopowielacz i tranzystor BD243C a tagrze kontensator polipropylenowy 100nF/63V niepamietam oznaczenia na plycie ale znajduje sie bardzo blisko trafopowielacza,dla niewtajemniczonych jest koloru zoltego lubi pekac na gorze jezeli tak sie stalo prawdopodobne jest ze to trafo ale jeszcze zostal BD,zabezpieczenie mozna wylaczyc i sprawdzic czy odpali ale to troche ryzykowne wiec proponuje wymienic na wstepie BD i kondensator,jezeli mozna zlicz ten kod.Pozdro.

    0
  • #17 17 Lis 2004 20:06
    rafo
    Poziom 10  

    tv juz jest w serwisie...
    nie probowalem liczyc kodow, ale wydaje mi sie, ze (z tego, co pamietam)migalo jednostajnie...
    i tak bym nie dal naprawic, jakby cos trzeba bylo podmieniac...
    mam nadzieje tylko, ze nie naliczy za bardzo...

    3