Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Omega b 2.0 16v błąd silnika, raz jest raz go niema ;/

Zip299 13 Jun 2011 20:02 2424 9
    Zip299
    Level 2  
    Witam posiadam Omege b 2.0 16v z 94roku ,silnik jest jakieś 4tys. po kapitalnym remoncie pierścienie, panewki itp. Od jakiegoś czasu podczas jazdy odczuwam gwałtowną stratę mocy + odcięcie paliwa przy 4500tyś obr/min i zapala się kontrolka informująca o błędzie silnika, po ponownym uruchomieniu silnika kontrolka znika i wszystko jest ok, lecz nie zawsze, bywa tak iż po chwili znów się zapala aż postoi pół dnia.
    Takie zjawisko zdarza się raz na jakieś 2-3 tygodnie, auto jeździ na benzynie, nie posiada instalacji gazowej.
    Byłem z tym u elektryka który podpinał samochód pod komputer, lecz ten nie wykrył żadnego błędu.

Wiele szukałem na ten temat, lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, jeśli ktoś się spotkał lub słyszał cokolwiek na ten temat, to bardzo bym prosił o pomoc.

Z góry dziękuje.
  • Helpful post
    gawlo235
    Level 19  
    Trzeba wiedzieć czego dotyczy błąd. I po tym remoncie lepiej chodzi mniej spala? więcej mocy?
    Zip299
    Level 2  
    Podczas jazdy ma sporo mocy lecz w jednej chwili staje się strasznym mułem, towarzyszy temu "chceck engine" jak napisałem wcześniej komputer nie widzi błędów...
  • Helpful post
    damdam

Level 34  
    czujnik położenia wału. wymieniać tylko na oryginał. było na forum 1001x.
  • Helpful post
    kmitki
    Level 22  
    Jak czujnik położenia wału jest padnięty to auto gaśnie a jak tylko traci moc to wchodzi w tryb awaryjny, trzeba odczytać parametry w czasie rzeczywistym i wtedy można coś powiedzieć
  • Helpful post
    andmar
    Level 2  
    warto spróbować z tym czujnikiem, w moim przypadku mechanik próbował z kilkoma tanimi (ok. 100 zł) podróbkami i jeden był taki, że podczas jazdy potrafił silnik zgasnąć, a to raczej przy tej bryce bezpieczne już nie jest. Skończyło się na bodajże siemensie.
  • Helpful post
    Michal232323
    Level 15  
    damdam wrote:
    czujnik położenia wału. wymieniać tylko na oryginał. było na forum 1001x.

Też bym na to stawiał
    Poczytaj jeszcze o odczycie błędów na "spinacz" i w chwili gdy zapali się check sprawdź błędy
  • Helpful post
    gobo
    Level 17  
    Na niepracującym silniku zawsze występuje błąd czujnika położenia wału. Czujnik nie ma czego czytać. Trzeba podstawić na pewny. W 2.0 najczęściej leci czujnik położenia wałków rozrządu i wtedy wrzuca tryb awaryjny.
  • Helpful post
    damdam

Level 34  
    jak już jesteśmy przy zgadywaniu to sprawdź też ustwienie rozrządu i stan napinacza,bo rozkręcony napinacz wywala błąd braku synchro.
    Zip299
    Level 2  
    Dziękuje wszystkim za pomoc, problem rozwiązany czujnik nowy autko śmiga ^^