Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Focus - elektryczne szyby padły

ratelkris 14 Jun 2011 18:29 39741 9
Wago
    ratelkris
    Level 9  
    Jestem od pewnego czasu właścicielem Focusa 1,8 1999r. kombi i mam od niedawna problem z elektrycznym otwieraniem i zamykaniem szyb przednich - porostu nie działa , przekaźniki wydają się być ok. jaki i bezpieczniki, przeczyściłem styki na włącznikach i nic- nadmieniam że elektryka jest tylko na przednich bo tylne na korbkę.
  • Wago
  • Helpful post
    WITEK1952
    Level 28  
    Witam.Raczej to niemożliwe by padły silniki w obydwu drzwiach. Bezpieczniki sprawdź nie na oko tylko kontrolką. Masa jest? Jak wyglądają kostki w drzwiach?
  • Wago
  • Helpful post
    wicia.w
    Level 13  
    sprawdż czy jest zasilanie (+) na włączniku po zapłonie. czasami gniła wiązka elektryczna w progu lewym jest tam łączenie przewodów .
    ratelkris
    Level 9  
    zasilania plus brak przynajmniej tyle sprawdziłem na sterowaniu w lewych drzwiach, a jeżeli chodzi o wiązkę w progu to jakie to przewody ( jaki kolor to może być przewodów)

Dodano po 2 [minuty]:

dzisiaj pewien elektryk powiedział mi że to sterownik bo focusach to leci - fakt że nie sprawdzał i tu jest pytanie co ma sterowanie jeżeli brak zasilania???
  • Helpful post
    gawlo235
    Level 19  
    Sterowanie może być przed przełącznikami , daj napięcie przez bezpiecznik 5A na przełącznik bezpośrednio jak pojedzie to ok. wystarczy przywrócić napięcie na przełącznik (i)
    ratelkris
    Level 9  
    gawlo235 wrote:
    Sterowanie może być przed przełącznikami , daj napięcie przez bezpiecznik 5A na przełącznik bezpośrednio jak pojedzie to ok. wystarczy przywrócić napięcie na przełącznik (i)
    no fajnie wszystko proste niby ale jak to podłączyć na włączniku bo nie mam pojęcia pod który wtyk
  • Helpful post
    wicia.w
    Level 13  
    jeśli chodzi o zasilanie to wtyk nr 10 lub jeśli masz tyle przewodów to wtyki 14 i 15 jeśli masz auto otwieranie szyby kierowcy przy włączniku kolor przewodu zielono/niebieski ,sprawdż jeszcze wiązkę drzwi (czy kable całe) potem duża kostka na słupku kwadratowa skręcana na klucz 10 wtyk 12 kolor przewodu zielono/niebieski gruby 2,5mm2 i poleć po nim i sprawdż czy jest cały i powinno być na nim zasilanie po zapłonie .sprawdż jeszcze czy masz może zamontowany dodatkowo domykanie szyb bo mogło paść i też szyby nie będą działać
  • Helpful post
    gawlo235
    Level 19  
    1. pod środkowy i przyciskasz
    2. pod któryś z brzegu
    a przed tym sprawdz czy na którymś z pinów nie ma na stałe masy. tam nie dotykaj plusem!!
    napisz ile pinów jest na przełączniku to będę bardziej precyzyjny.
    ratelkris
    Level 9  
    Witam ponownie i dziękuję za zainteresowanie , rozwiązałem problem a było to banalnie prosta sprawa bo mianowicie padł a w zasadzie skorodował jeden z pinów na kostce w drzwiach, wielkie dzięki za zainteresowanie sprawą.:D