Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

EPSON SX600FW nie rozpoznaje orginalnych kartridzy

14 Cze 2011 19:20 5925 7
  • Poziom 13  
    Drukarka rowniez znana pod nazwami: WorkForce 600 / Stylus TX600FW/ OFFICE Stylus BX600FW/ Stylus SX600FW / ME 700FW OFFICE

    https://neon.epson-europe.com/pl/pl/corporatesite/products/product.php/id/2933

    Wersja ROM MA1487

    Dostalem od znajomego Epsom BX600FW. Jednak drukarka miała pewne problemy i nie drukowała. Ciagle wyswiatlala komunikat zacięcia papieru - to udało mi się naprawić.

    Drukarkę dostalem bez kartridży. Kupilem wiec nowe kartridże (zamienniki) i zainstalowałem je. Drukarka normalnie je rozpoznala i zaczela ladowac atrament. Chcialem cos wydrukowac pojawil sie kominuikat bledu, że wystąpił błąd drukarki, należy zapoznać się z dokumentacją. Nie wyswietla zadnego kodu bledu.

    Restartowalem odlaczalem i błąd pojawial sie caly czas. Potem zmienil sie nagle na informacje ze kartridże nie sa rospoznawane.

    Tak więc obecnie drukarka nie rozpoznaje tuszy. Rozpoznaje natomiast obecność ikartridzy i prosi, aby zainstalować brakujące, a następnie dodaniu ostatniego błąd pojawia się ponownie. Także próbowałem zainicjować procedurę wymiany tuszu za pomocą komputera, ale dochodzi do punktu, w którym mówi, że kartridze nie są obsługiwane przez tę drukarkę i mam do wyboru albo wymiana albo Anuluj ..

    Wkurzylem sie i wydalem kupe kasy na orginalne kartridze Epsom (T100x) tylko po to zeby dowiedzieć się, że nic sie nie zmienilo.

    Czyszczeni stykow na chipach, jak również na CSIC. Także inspekcja stanu CSIC pod kate uszkodzenia plytki. Oczyszczone i ponownie podlaczone FFC. Narazie nic. Naprawdę bardzo mi zalezy na tym aby naprawic ta drukarke w szczegolnosci ze moj lexmark zmarl 2 tygodnie temu. Teraz pisze prace i bede mial od cholery drukowania za jakis tydzien, wiec kich bez drukarki. Może ktos pomóc?

    Z góry dzieki
  • Poziom 13  
    Zresetowalem WIC mimo ze byl na jedynie 11% i tez nic. Generalnie teraz zostala mi metoda prob i bledow wiec testuje nawet nie prawdopodobne przyczyny.

    Ma moze ktos jakies pomysly albo doswiadczenie? Dzieki.
  • Poziom 24  
    Mam identyczną drukarkę z identycznym problemem, u mnie wszystko dzieje się dokładnie tak samo. Po włożeniu ostatniego kartridża wyskakuje komunikat że wszystkie są nie rozpoznawane, gdy jeden wyciągnę to wtedy trzy rozpoznaje i zgłasza brak czwartego. Może to jakiś błąd oprogramowania drukarki. Ma ktoś może program serwisowy do tego modelu aby wgrać firmware od nowa?

    Program może być od EPSON WorkForce 600, EPSON Stylus OFFICE TX600FW, BX600FW, EPSON Stylus SX600FW, ME OFFICE 700FW
  • Poziom 14  
    A który wyjmujesz kolor?
    To może jest problem z tym tuszem ponieważ ma chipa.
    I jeszcze jedno co możesz spróbować to wyjąć wszystkie i wkładać w kolejności od czarnego. Czasami w Epsonach to pomagało.
  • Poziom 24  
    Nie ma znaczenia który kolor wyjmuję. Jak wyciągnę niebieski to zgłasza brak niebieskiego a resztę widzi itd. przy innych kolorach.
    Wkładanie od czarnego do niebieskiego też nic nie daje.

    Status monitor wyświetla taki komunikat:

    "Zainstalowany pojemnik z tuszem nie pasuje do tego modelu drukarki.
    Zainstaluj odpowiedni pojemnik z tuszem."

    W "informacje o pojemniku":

    Producent: Nieznany
    Typ tuszu: Nieznany
    Kod pojemnika: Nieznany
    Data produkcji: Nieznany

    Drukarka przestała rozpoznawać pojemniki nagle po wydruku testu dysz.
    Pojemmniki oryginalne Epsona (prawie pełne).
    Wkładałem też inne nie do końca zużyte pojemniki i nie pokazuje że jest w nich mało tuszu lub że są puste, tylko drukarka twierdzi że nie są od tego modelu.

    Dzieje się tak pewnie, bo typ pojemnika jest nieznany.

    EPSON SX600FW nie rozpoznaje orginalnych kartridzy

    Gdy wyciągnę np. niebieski lub inny wtedy trzy pozostałe drukarka rozpoznaje normalnie, pokazuje poziomy tuszu i wszystkie inne informację na temat pojemników.

    EPSON SX600FW nie rozpoznaje orginalnych kartridzy

    EPSON SX600FW nie rozpoznaje orginalnych kartridzy
  • Poziom 14  
    Jeszcze takie pytanie :
    na tych pojemnikach jest np T711 czy T1001 ?

    mozna to sprawdzić na etykiecie pojemnika lub na samym chipie.

    Ta drukarka jeżeli chodzi o zamiennik to powinna mieć T1001 bardziej niż T711.
  • Poziom 15  
    Miałem ten sam problem w modelach: sx115 sx515W oraz bx300f, tak że problem chyba dotyczy całej serii drukarek.
    U mnie również jak były wszystkie tusze to nie wykrywało żadnego, a po wyjęciu któregokolwiek pozostałe już nagle stawały się dobre.
    Przyczyną takiego zajścia we wszystkich moich drukarkach było nie dokładne podpięcie głowicy przy montażu drukarki. Stąd przestroga z mojej strony aby DOKŁADNIE PODPINAĆ WSZYSTKIE TASIEMKI PRZY MAJSTROWANIU Z DRUKARKĄ.
    Tak mi się wydaje, że jak drukarka wykryje, że było przy niej grzebane to po prostu się blokuje i ma gdzieś jakiekolwiek tusze. Oryginalne, zamienniki, czy samo-resetujące to bez znaczenia.
    Myślę, że to problem natury programowej a nie sprzętowej i jak by ktoś umiał przeinstalować firmware w jakimkolwiek Epsonie z podobnej serii i podzielił się swoją wiedzą na forum to było by miło.
  • Poziom 2  
    Witam wszystkich serdecznie

    Sorka za odkopywanie tematu ale mam identyczny problem z drukarką Epson stylus sx205, przeszukałem chyba cały internet ale nikt nie pisał o tym problemie, dlatego ucieszyłem się jak znalazłem ten temat, może ktoś pomoże.

    Sprawa wygląda tak, mam tą drukarkę od paru ładnych lat, na początku wiadomo tusze oryginalne, ładnie drukowała, później kupowałem różne zamienniki, też bezproblemowo, ale był czas kiedy drukarka nie była mi aż tak potrzebna, wiadomo głowica zaschła i już nie dało się udrożnić, zakupiłem zatem nową, wszystko podłączyłem no i w tym momencie zaczęły się problemy, kiedy wkładam 3 pojemniki drukarka wykrywa 3 a czwartego nie, gdy dołożę brakujący nagle przestaje identyfikować wszystkie, co może być przyczyną? dodam że ponowne podłączenie głowicy nie pomaga (może coś nie łączy, ale czy wtedy występował by taki problem?), wkładam oryginalne tusze, zamienniki, i CISS i ten sam problem

    Czy da się jakoś przeinstalować software w drukarce? może to pomoże, a może jakiś hard reset systemu w drukarce, nie znam się za bardzo na tym jest tam coś w rodzaju biosa, pamięci?