Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Almera N16 rozładowuje się akumulator

16 Cze 2011 04:52 3271 7
  • Poziom 12  
    Witam,
    Problem pojawił się nagle,praktycznie z dnia na dzień...
    Wieczorem padał deszcz,ale wszystko działało poprawnie,natomiast następnego dnia akumulator rozładowany do zera.
    Po naładowaniu,samochód odpalił od "dotknięcia" jak zawsze...
    Sprawdziłem ładowanie--wzorcowe,sprawdziłem prąd "jałowy" po załączeniu alarmu i zamknięciu centralnego--w normie,jednak odłączyłem syrenkę alarmu,bo one często lubią ze starości pożerać prąd...
    Kilka dni było ok,więc pomyślałem,syrenka alarmu...
    No ale niestety,to nie to,bo po kilku dniach (może 5 dni bez odpalania) to samo...
    Ale mam przypuszczenie,że może to się dziać po deszczu...
    Czy ktoś ma jakiś pomysł,jakie miejsce w Almerze jest narażone na zalanie i przez to na upływność prądu?
    Pozdrawiam serdecznie.
    Bartek
  • Poziom 23  
    Może to być również jakaś lampka w bagażniku lub radio itp, które w momencie sprawdzania były wyłączone przez np: wyłącznik drzwiowy.
    Jerzy
  • Poziom 28  
    Witam mozesz sprawdzic w prosty sposob ,otworz klape od silnika wyciag kluczyki ze stacyjki zamknij drzwi odepnij kleme minusowa i podlacz amperomierz w szereg to zobaczysz jaka jest uplywnosc.Mozesz pozniej odpinac po kolei odbiorniki w stanie czuwania i tak najszybciej dojdziesz usterki.Pozdrawiam
  • Poziom 12  
    Dzięki za odpowiedzi...
    Wszystko już to robiłem,i wszystko wygląda ok...
    Coś musi się dziać w trakcie opadów deszczu i to jest problem.
    Może jest w almerach jakieś miejsce narażone bardzo na takie zalania?
    Pozdrawiam.
  • Poziom 42  
    No to , zrób jak proponujeguard10 , nie czekaj na deszcz , polewaj przednią szybę polewaczką , następnie po kolei , następne szybu , jakie masz w samochodzie. Napewno dojdziesz do usterki!
  • Poziom 12  
    Witam,
    Chyba znalazłem przyczynę(na razie kilka dni deszczowych ok),z przodu pod chłodnicą idzie główna wiązka przewodów od bezpieczników tych przy akumulatorze,na drugą stronę komory silnika.
    Wiązka ta zaczyna schodzić w dół obudowana plastikiem,a dalej w peszlu po stalowej belce pod chłodnicą.
    Ten plastik i peszel miał uszkodzenia i zbierała się tam woda.
    Pod peszel podłożyłem podkładki gumowe,a do peszle i tej osłony plastikowej wpuściłem prawie całą butlę fluidolu,oczywiście w czasowych odstępach.
    Ostatnie deszczowe dni przetestowały moją pracę i mam nadzieję,że będzie ok.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 12  
    Podłącz w szereg przy akumulatorze amperomierz i zobacz czy na wyłączonych wszystkich urządzeniach masz jakiś niekontrolowany pobór prądu.

    Jeżeli tak, to wypinaj kolejno bezpieczniki aż trafisz na obwód, na którym występuje pobór a następnie dokładnie go przeanalizuj i usuń ewentualne usterki.
  • Poziom 12  
    Usterka usunięta,opisano w moim przedostatnim poście :)
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
    pozdrawiam.