Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacze od frezarek CNC - poszukiwany schemat na podstawie zdjęć zasilacza

pawlikowski_g 16 Jun 2011 12:01 2196 1
Suntrack
    pawlikowski_g
    Level 12  
    Trafiło do mnie do naprawy kilka zasilaczy od frezarek CNC.
    Usterka w większości polega na niestabilnych napięciach 5V 12 V o czym w dalszej części postu.
    Nie dysponuję typem frezarki z jakiej pochodzi zasilacz, jedynie oznaczeniem na zasilaczu i

płytce PCB a są one następujące:
    oznaczenie na obudowie zasilacza: 1123-1806-00 rev E
    oznaczenie z PCB : 1123-1808- 00 Rev B
    Dołączam również zdjęcia przykładowego zasilacza.

A teraz sedno sprawy , nie posiadam schematu do wyżej wymienionego zasilacza a bez tego ciężko

jest mi zdiagnozować problem opisany poniżej:

Zasilacz dostarcza następujących napięć :
    +30 V, +12V,-12V, +5V, +5V ( są to dwa osobne moduły zasilania 5V o separowanych masach) . W

większości zasilaczy uszkodzony triak T40560 z którego to zasilane są : zasilacz 12V oparty na LM

317 oraz zasilacz 5V oparty na L4960.

Odcinając zasilanie tych dwóch zasilaczy powoduje iż pozostałe napięcia ( pierwsza przetwornica

5V, -12V, +30V) są stabilne .
    Podpięcie zasilania z triaka na L4960 oraz LM317 powoduje niestabilną pracę wszystkich bloków

zasilania i po chwili uszkodzeniem triaka.

Co ciekawe jeżeli odseparowane od reszty układu L4960 i LM317 są zasilone z zewnętrznego źródła

zasilania ( zasilacz laboratoryjny ) napięciem o wartości identycznej jakie wychodzi na triaku to

oba zasilania ( +5V, +12V) są stabilne .

Idąc dalej wykonałem następującą próbę:
    Odseparowane od triaka L4960 i LM317 zasiliłem z zewnętrznego źródła zasilania
    przy pracujących pozostałych blokach zasilania ( łącząc oczywiście właściwe masy ze sobą )
    Efekt: wszystkie napięcia prawidłowe niemniej jednak po około 10 s stopniowo zaczyna "pływać" napięcie -12V (realizowane jest na LM4912 ) i spada do ok -9V.

Jeżeli ktoś spotkał się z przedstawionymi na zdjęciach zasilaczami lub z podobnym problemem w

pracy tych zasilaczy i byłby w stanie coś podpowiedzieć będę wdzięczny. Schemat to byłaby jużpełnia szczęścia.

Zasilacze od frezarek CNC - poszukiwany schemat na podstawie zdjęć zasilacza Zasilacze od frezarek CNC - poszukiwany schemat na podstawie zdjęć zasilacza Zasilacze od frezarek CNC - poszukiwany schemat na podstawie zdjęć zasilacza Zasilacze od frezarek CNC - poszukiwany schemat na podstawie zdjęć zasilacza Zasilacze od frezarek CNC - poszukiwany schemat na podstawie zdjęć zasilacza Zasilacze od frezarek CNC - poszukiwany schemat na podstawie zdjęć zasilacza
  • Suntrack
    Mecanoptica
    Level 1  
    Hello, the problem comes from the transformer marked ÜP4006/1G that is shorted.
    When shorted, heat build-up makes some brown insulation material melt and then come out from the lower side of the transformer. It looks like caramel or seal wax.
    If you see it has melted you can be 100% sure it is dead.
    Regards,
    Fabian