Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CB President Johnny I Przestrojenie w zera

montana07 18 Jun 2011 20:01 5505 7
NDN
    montana07
    Level 11  
    Witam.
    Stary model Presidenta Johnny. Nie mogę przestroić radia w zera.
    Kwarc 10.2419
    Synteza SM5124A
    Wszystkie zabiegi typu: dławik w szereg z kwarcem lub kondensator, pozwalają obniżyć częstotliwość o max 2,5 kHz.
    Do tej pory jeszcze nigdy nie miałem problemu z przestrojeniem Presidenta.
    Przeglądałem forum, ale bez rezultatu.
    Będę wdzięczny za każdą poradę.
  • NDN
    gregorio27
    Level 31  
    Pierwszy post i kolega liczy na gotowca, życie to niejebajka :D Poszukaj na forum,bo było nieraz. Ja tylko podpowiem, kwarc 10.2419
  • NDN
    PDT
    Level 24  
    Zamiast rezonatora 10.241.9 wstaw 10.240 (najpowszechniej występujący w CB). Potem dobierz kondensator domykający, wyrzucam ten SMD 33pF i wstawiam 12,15,18pF zależnie od egzemplarza, aby uzyskać wymaganą częstotliwość.
    To wprost niewiarygodne ale dobre przestrojenie CB wymaga częstościomierza!

Powodzonka
    montana07
    Level 11  
    Dzięki kolego.Brałem pod uwagę w następnym kroku wymianę tego rezonatora.
    To jest bardzo stary Johnny.Nie ma w nim nawet śladu montażu SMD.Nie wiem o który kondensator chodzi.Myślę,że to ten pomiędzy nogą rezonatora,a masą.Popraw mnie jeśli się mylę.
    Posiadam miernik częstotliwości,więc nie będzie problemu z zabawą w dobranie odpowiedniego kondensatora metodą prób.
  • Helpful post
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.
    montana07 wrote:
    Dzięki kolego.Brałem pod uwagę w następnym kroku wymianę tego rezonatora.

Nic nie wymieniaj tylko podłącz szeregowo z rezonatorem - indukcyjność 4,7uH (4,7µH) - i podstrój pojemnością.
    Quote:
    To jest bardzo stary Johnny.

CB President Johnny I Przestrojenie w zera

Pozdrawiam.
    montana07
    Level 11  
    Dzięki za kolejną poradę.
    Mam ten kondensator wylutować i zastąpić go innym,czy próbować dokładać do niego pojemność?
    W jakim zakresie pojemności powinna zawierać się wartość kondensatora?
    gregorio27
    Level 31  
    Kup trymer 6-25 pF i wyreguluj w zera.
    montana07
    Level 11  
    Dwa identyczne radia.Ta sama synteza,ten sam rezonator,ta sama płyta montażowa (UNIDEN 1989).
    Jedno udało się przestroić dławikiem 4.7 i kondensatorem 33 pF,a w drugim trzeba było zastosować dławik 6,8 i kondensator 140 pF !!!.
    Trochę dziwne.
    Jest jeszcze jeden problem.W jednym radiu,zaraz po włączeniu zasilania bardzo grzeje się końcówka mocy.Nie wiem co jest grane.Może ktoś ma jakiś pomysł?

Sorry, że robię ten wpis po tak długim czasie, ale dopiero teraz zauważyłem, że temat jest jeszcze nie zamknięty. Powodem grzania się tranzystora mocy, był brak tej plastykowej przekładki na śrubce, która mocuje tranzystor do obudowy.