Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FORD Galaxy TDI 1,9, 115KM, Ghia, 2002 - KLIMATRONIC

tomako71 18 Jun 2011 21:17 3433 7
    tomako71
    Level 11  
    Witam, może ktoś mi pomoże...
    Klimatyzacja dwustrefowa - w 60% brakowało czynnika - została uzupełniona.
    Nie działa klimatyzacja - wentylator od klimy działa ułamek sekundy po włączeniu klimatyzacji- do przepalenia bezpiecznika F16 (15A)... kiedy odłączam wentylator z kostki bezpiecznik się nie przepala natomiast po wyciągnięciu kluczyka słychać jeszcze jakieś "tykanie" do chwili wyciągnięcia owego bezpiecznika.
    Dodam, że wymieniłem wentylator ale bez skutku i chyba niepotrzebnie.

Pozdrawiam
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    A spróbuj odłączyć i wentylator i sprężarkę i włóż dobry bezpiecznik. Podejrzewam, że to winny jest kompresow, a właściwie jego sprzęgło. Mało tego podaj wartość ciśnień HP i LP, bo nie rozumie tego:
    tomako71 wrote:
    w 60% brakowało czynnika - została uzupełniona.
    tomako71
    Level 11  
    dzięki. To czego nie wiesz to znaczy, że w układzie jest ok. 1kg czynnika i przed dopełnieniem było tylko ok. 0,4 kg. co do ciśnień to nie mam takich danych - jedynie po nabiciu mechanik mierzył ciśnienie manometrem i stwierdził jego poprawność.
    zeimp
    Moderator on vacation ...
    tomako71 wrote:
    w układzie jest ok. 1kg czynnika

A masz klimatyzację tylko na przód? Jeśli na tył też, to, to nie jest prawidłowa ilość czynnika.
    Zastosuj się do mojego poprzedniego posta i opisz spostrzeżenia.
    tomako71
    Level 11  
    Intryguje mnie jeszcze jeden wspomniany fakt - a mianowicie wentylator, który podłączałem "na krótko" przez taki sam bezpiecznik (15A) do akumulatora również powodował przepalenie tego bezpiecznika - nie wiem jak to ugryźć? drugi wentylator, który zdobyłem przy dołączaniu na "krótko" (bez bezpiecznika) hulał, że nie można go było utrzymać w ręku ale po wymianie zachowuje się jak poprzedni. Oczywiście spróbuję zastosować się do Twego polecenia zeimp ale to po niedzieli.
    badyl666
    Level 17  
    Witam. Wentylator klimy ma około 300W przy 12V pobór prądu wynosi 25A. Przeważnie są bezpieczniki 30A.
    tomako71
    Level 11  
    Gdy odłączyłem sprężarkę i wentylator to również po wyłączeniu kluczykiem słychać było takie ciche burczenie (już nie tykanie). Po wyciągnięciu bezpiecznika ustało.