Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Netia no limits-Maksymalna prędkość internetu na moim łączu

grzech139 19 Jun 2011 16:48 4084 6
phoenixcontact
    grzech139
    Level 2  
    Witam
    Chciałbym się zapytać jaka maxymalna szybkość internetu byłaby możliwa na lini TP o takich parametrach:

https://obrazki.elektroda.pl/3378830900_1308499104.jpg

Obecnie mam Netie 6mb/s na lini TP.Chciałbym też się dowiedzieć jaka odległość dzieli mnie od centrali TP.Posiadam router Asmax 1004g.W promocji no limits powinienem mieć router Netia spot.Prosze o pomoc
  • phoenixcontact
    krzych66
    Level 27  
    Myśle,że synchronizacja na downstream gdzieś koło 16-18Mb.
  • phoenixcontact
    Jozus
    Level 2  
    Niektóre rzeczy o które pytasz możesz znaleźć na stronie fremnet.net

Wpisz tam parametr i zobacz co wyjdzie.

Uszanowanie
    terrade
    Level 36  
    grzech139 wrote:
    Chciałbym się zapytać jaka maxymalna szybkość internetu
    Maksymalnie ok. 18 Mb/s. Realnie 13-17 Mb/s (nie znaczy, że stabilnie, to się okaże po zamówieniu, jednak już teraz Margin musi być bardzo stabilny, żeby ryzykować). Router jest pesymistą, na upstream jest błąd - będzie dużo więcej niż 740, powiedzmy ok.1000, zaś na downstream 17124 wygląda na zaniżone przez moc (jednak zwykle AR jest zawyżane więc może być nawet 16000 - ok. 13,5 Mb/s)

grzech139 wrote:
    Chciałbym też się dowiedzieć jaka odległość dzieli mnie od centrali TP
    To bez znaczenia, liczy się SNR i jego stabilność oraz tłumienie. Orientacyjna odległość to 1,6 km (ale im niższa tym niedokładność większa).
    grzech139
    Level 2  
    Po pierwszym dniu użytkowania wyciąga 16 mb/s
    Starkes
    Level 19  
    I jak wrażenia?
    Ja właśnie dostałem netia spot i zaczynam się nim bawić, ale póki co mam jeszcze internet od Orange.

Zauważone minusy:
    1) na portach USB działają mi pendrive'y jako dyski natomiast dyski 2,5" nie - myślę, że to problem zasilania.
    2) z reklamówki wnioskowałem, że będzie można podłączyć drukarkę (myślałem, że tam jest print serwer). Można, ale pod warunkiem, że to jest drukarka sieciowa ;-)
    Marbis22
    Level 17  
    A próbował ktoś czy jest możliwe programowy reset netiaspota (z komputera)?