Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CASE CS 150 brak jazdy po włączeniu biegu

piotrkulka 23 Lut 2013 14:08 57648 118
  • #91 23 Lut 2013 14:08
    walczaklu
    Poziom 11  

    przyłączę sie do tematu i pozwolę się zapytać czy w cs150 jest do diagnozy typowa okrągła wtyczka czy jakieś "cuda"
    texa pokazuje że powinna być okrągła ale juz gdzie powinna być to nie ...
    w kabinie z prawej strony znalazłem białą kostkę na trzy piny , wydaje się być że to jest diagnoza ale kostka wygląda jak wszystkie inne i mam wrażenie że do niej powinno dochodzic coś jeszcze (gniazdo diag.) oboj są jeszcze inne podobne ...
    Może podpowie ktoś kto ma cs150...

  • Relpol
  • #93 21 Maj 2013 10:52
    danielj001
    Poziom 9  

    witam,mam mały problem a mianowicie nie mogę uruchomiź womu w case cs 150 i podniosłem podnośnik przyciskiem na joystniku i teraz nie moge opuscic.Case mam od 2 dni i nie wiem czy jest uszkodzone czy poprostu nie wiem jak go obslugiwac.prosze o porade

  • #94 07 Cze 2013 00:17
    walczaklu
    Poziom 11  

    danielj001 napisał:
    witam,mam mały problem a mianowicie nie mogę uruchomiź womu w case cs 150 i podniosłem podnośnik przyciskiem na joystniku i teraz nie moge opuscic.Case mam od 2 dni i nie wiem czy jest uszkodzone czy poprostu nie wiem jak go obslugiwac.prosze o porade

    coś wiadomo ? przerabiałem takie cudo ...

  • #95 07 Cze 2013 11:57
    danielj001
    Poziom 9  

    nie wiem co sie stalo ale podnosnik zaczął dzialac.Nie wiem co było przyczyna

  • #96 17 Cze 2013 16:49
    danielj001
    Poziom 9  

    mam problem w case cs 150 a mianowicie nie chodzi wom i podnośnik.jak przejade sie ciagnikiem jakis 1 km to podnosnik zaczyna chodzic a z nim wom sie włącza lecz hamulec juz nie działa nie ochodzi prad na cewki.Po wyłączeniu zapłonu i włączeniu podnosnik juz nie działa jak sie znowu przejade to po jakims dystansie znowu zaczyna działać co może być??

  • #97 17 Cze 2013 20:06
    walczaklu
    Poziom 11  

    Sprawdz plytke bezpiecznikow z lewej przy kabinie pod maska

  • Relpol
  • #98 19 Cze 2013 20:07
    danielj001
    Poziom 9  

    witam Mam kolejny problem a mianowicie nie wyswietla mi predkości jazdy w case cs150 nic nie wyswietla.W dodatku nie bylo nic grzebane poprostu sie tak stalo.remontowalem skrzynie wszystko bylo ok i nagle przestal wyswietlać wszystkie bezpieczniki cale.

  • #99 19 Cze 2013 22:40
    walczaklu
    Poziom 11  

    czujnik sprawdź na skrzyni oscyloskopem ... bez serwisówki to ciężko będzie

  • #100 19 Cze 2013 23:15
    danielj001
    Poziom 9  

    ale czy czujnik wywołał by takie obiawy ze nic sie nie wyswietla??? chyba raczej by tylko nie wskazywał predkosci tak mi sie wydaje

  • #101 20 Cze 2013 16:44
    danielj001
    Poziom 9  

    a czy mozna wyłaczyć ten licznik prędkości?? bo wczesniej na tym forum ktoś napisał że są gdzieś wylączniki włączniki bezpieczeństwa i jak jeden bedzie wyłączony to zaniknie licznik prędkośći moze tu jest problem???? gdzie są te wyłączniki??? a może jakiś bezpiecznik gdzieś indziej niz na desce rozdzielczej???prosze o pomoc

  • #102 13 Paź 2013 20:43
    piotrkulka
    Poziom 9  

    Odp.danielj0001

    Co do wyświetlacza prędkości, może wyświetlać trzy pomiary.
    1- prędkość
    2- Prędkość wała tylnego WOM w obr/min
    3- Prędkość wałka przedniego OM w obr/min
    Wybór pomiarów dokonujemy po przez naciskanie przycisku po prawej stronie kierownicy,
    w tym rzędzie gdzie świeca płomieniowa, jak dobrze pamiętam pierwszy od góry.
    Jeśli wałek się nie obraca wskazania są 000

    Jeśli nadal będziesz miał problem to umieszczę schemat.

  • #103 26 Paź 2013 14:38
    danielj001
    Poziom 9  

    Witam czy wie ktoś co oznacza błąd-( a 3 )w case cs 150??.Pozdrawiam

  • #104 26 Paź 2013 16:35
    piotrkulka
    Poziom 9  

    Proszę objaśnienie kodu A 3.
    W zamian umieść przetłumaczenie. Wiele nie żądam.


    CASE CS 150 brak jazdy po włączeniu biegu



    CASE CS 150 brak jazdy po włączeniu bieguą

    UWAGA : Są dwa zdjęcia nie wiem dlaczego ich nie widać w całości

  • #105 26 Paź 2013 17:56
    danielj001
    Poziom 9  

    Niestety sam z tego nic nie rozumiem a słowniki tego nie tłumaczy.Musze znaleźć kogoś kto dobrze zna język. z tego co można wywnioskować to chodzi o zawory y23 i y24.

  • #106 27 Paź 2013 00:18
    piotrkulka
    Poziom 9  

    Jak dobrze przetłumaczysz to wrzucę schemat elektryczny z opisem.
    Tak na szybko Y23 i Y 24 zasilamy jest z komputera po prawej stroni siedzenia.
    Wypnij komputer, złącze jest 88-mio pinowe w trzech rzędach. Na wtyczce znajdują się nr.
    Y23 zasilanie z pinu 49 nr przewodu 453
    Y24 zasilanie idzie z pinu 2 nr przewodu 469
    nie zapomnij sprawdzić masy, wraca do koma przewodem 466
    Wszystkie przewody przechodzą przez złącze. Żeby do niego się dostać musisz przejść pod prawą drabinką, jak spojrzysz do góry powinieneś widzieć lewarek a przy nim patrzą do przodu dwa złącza. Nie Pamiętam ale prawdopodobnie to większe. Nakrętkę obróć w lewo o pół obrotu i dopiero wyciągaj wtyczkę. Gdybyś miał kompa padniętego to naprawimy koszty 700 do 1500 zł Już chyba schematu nie potrzebujesz :) ?
    Właśnie wróciłem od ciągnika wyświetlił mi się kod 88 to również związane z tymi zaworami .Ja wykręciłem tą drabinkę kilka śrub a inna praca.Powodzenia

  • #107 08 Lis 2013 11:56
    danielj001
    Poziom 9  

    Wielkie dzięki za pomoc już się uporałem z problemem.zacząłem od elektro zaworów i tam był problem nie łączył na stykach. nikt z moich znajomych nie potrafi poprawnie przetłumaczyć kodu błędów niestety i musiałem działać w ciemno

  • #108 08 Lis 2013 22:35
    piotrkulka
    Poziom 9  

    i musiałem działać w ciemno

    Przecież podałem Ci numery przewodów zasilających ?

  • #109 09 Lis 2013 08:09
    danielj001
    Poziom 9  

    Sory zle sie wyrazilem, poprostu postanowiłem zaczać od tych zaworów bo to chwila roboty.jednak nie sugierowałem sie kodem błędu ponieważ go nie przetłumaczyłem .Po tym miałem przejść do sprawdzenia instalacji tak jak mi napisałeś ale akurat udało mi sie to naprawic.

    jeszcze mam jedno pytanie jak skalibrować skrzynie w tym ciagniku??

  • #110 10 Lis 2013 12:17
    piotrkulka
    Poziom 9  

    Jak byś potrzebował pomocy to śmiało pisz, poznałem ten ciągnik bardzo dobrze, i prawdopodobnie posiadam wszystkie techniczne informacje. Od kalibracji po schematy.

  • #111 10 Lis 2013 20:43
    danielj001
    Poziom 9  

    A czy możesz opisać proces kalibracji ??chodzi mi tylko jak zwolnic proces napełniania poszczególnych koszy.Bym był wdzięczny za taki opis.Pozdrawiam

  • #112 11 Lis 2013 08:42
    piotrkulka
    Poziom 9  

    Jeśli chodzi o kalibracje to może nowy temat, zastanowię się.
    W tej chwili wrzucam diagram ciśnień na wszystkie sprzęgła sprzęgła.
    CASE CS 150 brak jazdy po włączeniu biegu

    Skrzynia może pracować w dwóch trybach POLE i DROGA poniżej widać różnicę.

    Jeszcze układ sprzęgieł z lewej strony zasilanie z silnika na wał nr 1 i poprzez kombinacje załączeń sprzęgieł A,B,C,D ( zasprzęglone są zawsze dwa ) zmienia biegi wyjście momentu ze skrzyni wałkiem nr 2 Jazda do przodu.
    G i F są tylko i wyłącznie od wstecznego( pracują przy jeździe do tyłu ) dlatego te sprzęgła się nie palą.
    odwiedzin 18078

  • #113 18 Lip 2015 17:49
    danielj001
    Poziom 9  

    witam mam pytanie do uzytkowników case cs 150, jak wygląda sprawa grzaniem się hydrauliki? czy mocno sie nagrzewa w tych modelach??? mi po przejechaniu 8km na pełnym gazie nagrzewa sie pompa i rozdzielacze do 70stopni a skrzynia do ok 60, czy to normalne dla tej serji??

  • #114 24 Paź 2015 14:31
    piotrkulka
    Poziom 9  

    Wszystko w porządku, ciągnik posiada termostat oleju , rysunek w załaczniku, poczatek otwarcia termostatu to 55 stopni C a całkowite otwarcie nastepuje przy 70 stopniach C. W drugim załaczniku masz opis z serwisówki. Mając ciągnik proponuje zakupic ksiązkę serwisową wydatek 100 zł. Proszę dzwonic wieczorami. CASE CS 150 brak jazdy po włączeniu biegu

    Dodano po 1 [minuty]:

    CASE CS 150 brak jazdy po włączeniu biegu

  • #115 02 Lis 2015 06:10
    Hektar Zahler
    Poziom 29  

    Witajcie.

    Czy ktoś podpowie jak zabrać się do uruchomienia tego modułu na atmelu C1051 od wałka. Też był spalony. Jakieś pobieżne instrukcje, szczątkowy pinout, cokolwiek. Bo na schemat jakikolwiek nie ma szans, czy jak ? Już jeden elektromechanik przez dwa tygodnie nie dał rady z tym. Dość dobrze obcykany koleś był. Coś tam porobił, ale nie znalazł przyczyny wspólnej w spalonych modułach. Nie usunięta uniemożliwia naprawienie ich. Będzie paliło ścieżki, ale poza tym jest więcej spalenizny. Totalny brak porozumienia producenta modułów z producentem maszyny powoduje nie kompatybilność zabezpieczeń - wada konstrukcji.

    Trzeba też dodać, że płytki leżą odsłonięte pod siedzeniem co niewątpliwie przyczynia się do niepowołanej ingerencji w nie.
    Jest ich trzy sztuki w CASE MX.

    Naprawa sąsiednich płytek rutyna. Taki infantylny tajmer na NE555. Tylko nie wiem czego brakuje, że ten dalej nie działa pomimo naprawy.
    To jest ten moduł z tego linka.

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9892206#9892206

    CASE CS 150 brak jazdy po włączeniu biegu

    Robiłem już trochę podobnych udziwnień, lecz na tym mój rozum się kończy.
    Na stole z powodzeniem symuluję moduł, tj. sygnały przechodzą w obie strony, zatem mam prawo wykluczać usterkę w nim samym.
    Może jakiego sygnału z traktora brakuje czy coś ?

    Czy jest możliwość nabycia modułu skądinąd niż tylko przez ASO, gdzie chcą za niego nierealną kwotę bo aż trzy klocki ?

    Albo jak stwierdzić czy jest na pewno walnięty ? Bo nie mam drugiego traktora żeby zrobić podmianę.

    Aż w końcu o jakiej wymianie oprogramowania jest mowa w powyższym liku ? - cyt.:

    piotrkulka napisał:
    wymienił już wszystko co było łącznie z procesorami ( wgrał również programy)
    Chodzi o tego atmela, o czym ja nie wiem ?

    Lokalizacja Janów lubelski.

  • #116 03 Lis 2015 21:52
    piotrkulka
    Poziom 9  

    Pisz bardziej szczegółowo, rozwiń '' ale poza tym jest więcej spalenizny ''
    Opisując usterkę skup się na niej a nie na swoich uwagach i odczuciach guzik to kogo interesuje że płytki są w złym miejscu albo że można ingerować w płytki. ( to twoje zdanie )
    Co do wymiany oprogramowana. Napisałem że wgrał program a nie że wymienił czy zmienił. Wyjaśniam, wymienił procesor, i wgrał program ze starego .
    Jeśli 3 tys. za płytkę za dużo to ile jesteś w stanie wydać za taką płytkę ?

  • #117 13 Mar 2016 20:13
    tomek4566
    Poziom 1  

    Witam panowie mam taki problem z cs że nie chce mi opuszczać bez obciążenia a a jak zapnę mu 100kg to opuszcza bez problemu podnośnik podnosi na pusto, nie wiem co może być przyczyną...

  • #118 14 Mar 2016 22:28
    2510731
    Użytkownik usunął konto  
  • #119 15 Mar 2016 10:34
    wal-ker
    Poziom 31  

    Albo kawałki oringów w zaworach podnoszenia i opuszczania.Zamien elektrozawory (kompletne) między sobą.Przy okazji przedmuchaj.