Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic FP 7713 - za każdym razem inna kopia

mcciuciek 15 Lis 2004 20:41 1305 15
  • #1 15 Lis 2004 20:41
    mcciuciek
    Poziom 19  

    Kopiarka jak w temacie objaw następujący każdą kopie robi inaczej niektóre są czytelne na niektórych niema nic a niektóre to tylko szare tło. Kopiarka po gróntownej konserwacji, wymieniony drut elektrody. Jak już uda się jej zrobić czytelną kopie to np. kopiowany tekst jest poprzerywany podobnie jak byśmy drukowali drukarką z przyschnięta głowicą - pomocy pilnie

    0 15
  • #2 15 Lis 2004 21:26
    seatt
    Poziom 19  

    Polecam dokładne wyszorowanie elektrody rozładującej i ładującej. Nie jeden raz miałem taki przypadek że po przeglądzie maszyna zaczęła świrować, kod E3 10 , e3 22 , nie kopiowała pełnego obrazu, co druga kartka bytła pusta. po rozebraniu całej elektrody wyczyszczeniu wszystkich styków , kopiarka zaczęła robić idealne kopie. napisz coś więcej na temeat usterki zobaczymy co się da zrobić.

    0
  • #3 15 Lis 2004 22:04
    mcciuciek
    Poziom 19  

    Masz rację raz wyświetliło mi się E 3 10. Ale potem zniknęło i żeczywiście kopie są jakby niepełne niewszystko się kopiuje jutro dam znac co z tego wyjdzie

    0
  • #4 15 Lis 2004 23:42
    kowal510
    Poziom 15  

    Jest to typowy objaw tej kopiarki i to dolnej elektrody można wyczyscić elektrodę ale raczej skonczy się na wymianie rdzenia albo kompletnej elektrody.Nastąpiło prawdopodobnie przebicie (trwałe) elementów elektrody i mycie może nie pomóc.Zalecenia Panasonica co do tej kopiarki są takie aby w okresie dużej wilgotności kopiarki nie wyłączać jej wyłcznikiem sieciowym tylko żeby przechodziła w stan czuwania i tak ją zostawiać przez 24 godziny, stwarzając jej wewnątrz wyższą temperaturę.A kod E322 dotyczy paska formatu albo zabrudzonego albo pękniętego a nie kodu elektrody.

    0
  • #5 16 Lis 2004 15:09
    seatt
    Poziom 19  

    sprostowanie: tak jak pisał kolega wcześniej to e3 22 jest to błąd przesłony

    0
  • #6 16 Lis 2004 15:11
    mcciuciek
    Poziom 19  

    nie wiecie gdzie mozna dostac czesci do panasonicow

    0
  • #7 16 Lis 2004 16:44
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki

    kiedys głowilem sie bardzo nad taka usteka. kopia raz jest a raz jest marnej jakosci. Dobrze widac to na gestym tekscie lub całkowicie czarnej kopii wykonanej przy otwaretj klapie. Widac dolkadnuie jak niektore miejsca sa jkby wykorektorowane. wine za to ponosi elektroda bębna . nalezy rozebrac dokladnie wymyc i wymienic drut na nowy. pomaga
    co do kodu e310 zauważylem ze pojawia sie głownie u klientów gdzie kopiarka stoi w miejscu narazonym na wilgoc. najzesciej pomaga rozebranie elektrody transerowej w tym przypadku wymycie (czesto pod plastikami znajduje sie developer z tonerem) i wymiana drutu . choc nie ukrywam ze czasami bylem zmuszony wymienic caly ten element na nowy

    0
  • #8 16 Lis 2004 17:59
    seatt
    Poziom 19  

    w zależności jaką część potrzebujesz. ja osobięcie zamawiam w arbiko albo w impexie.

    pozdrawiam

    0
  • #9 17 Lis 2004 12:42
    OMMMM
    Poziom 19  

    podaj mi na prywatnym co potrzebujesz powinnem miec mam dwie niwe maszyny na czesci i dostep do czesci panasonika nietylko do ksero

    0
  • #10 18 Lis 2004 13:34
    mcciuciek
    Poziom 19  

    Podmieniłem dolną elektrodę i jeste to samo. Więć pożyczyłem modół bębna cały i wymieniłem go i po tym jest ok. tylko niewiem co jest nie tak z tym modułem niemogłem głębiej pogrzebać bo musiałem oddać ten sprawny. Pomóżcie coś albo dajcie jakiś kontakt do kogoś kto ma takie coś na sprzedanie

    0
  • #11 18 Lis 2004 18:06
    pdw
    Specjalista - kserokopiarki

    skoro wymieniles caly zespól bebna i jest om n aprawdopodobnie chodzi o elektrode głowna czyli elektrode bebna. wielokrotnie mialem taki przypadek w 7713 tearz osrazu boire sie za czyszczenie tej elektrody i wymianu drutu i jak reka odjął... spróbuj

    0
  • #12 18 Lis 2004 18:29
    seatt
    Poziom 19  

    Jak kolega pisze wyżej wyczyść elektrodę ładującą oraz wymień drut elektrody już ci wyżej o tym pisałem.

    0
  • #13 18 Lis 2004 18:41
    mcciuciek
    Poziom 19  

    Te czynności to ja zrobiłem na samym początku panowie i nic niepomogło do tego wyczyściłem dokładnie wszystkie styki elektrod itp. i nadal nic

    0
  • #14 18 Lis 2004 20:40
    mcciuciek
    Poziom 19  

    A i tak apropo czasami wywala ten błąd E 3 10

    0
  • #15 29 Lis 2004 09:10
    kopier
    Poziom 13  

    Tez mialem tak ostatnio E310 i biale pasy na kopiach. Czyszczenie nie pomoglo (tzn. pomoglo na 2 dni) i wymienilem caly zespol gornej elektrody. Problem zniknal.

    0
  • #16 29 Lis 2004 10:58
    Woter
    Poziom 19  

    Witam
    Proponuje zwrócić uwagę na przebicie korony, jak ja zdemontujesz po uprzednim kopiowaniu to najprościej sprawdz za pomocą zmysłu powonienia czy nie śmierdzi po bokach, to coś podobnego jak w canonach, kiedy jest przebicie to własnie tak się dzieje, z tym że panasonić jest bardziej czuły.
    Pozdrawiam

    0
  Szukaj w 5mln produktów