Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką stację lutowniczą hot air kupić do 250zł?

Marekgtr16 19 Jun 2011 21:31 16148 20
    Marekgtr16
    Level 13  
    Witam od jakiegoś czasu zajmuję się amatorsko elektroniką głównie lutowaniem smd jaką stację lutowniczą mi polecicie w przedziale do 250zł?.
    Marekgtr16
    Level 13  
    Dziękuję zastanawiam się nad:YIHUA 852D+,Zaoxin 868D,PT 803.
    Która z nich jest najlepsza zastanawiam się nad YIHUA 852D+ czy to dobry wybór.?

Dodano po 4 [godziny] 22 [minuty]:

Mogę liczyć na pomoc?.
    poorchava
    Level 18  
    Firma nieważna, wsio to samo i tak. Ja zakupiłem ostatnio 850D (akurat Zhaoxin) i jestem bardzo zadowolony. 852 rózni się chyba tylko bajerami. Ponoć ten wskaźnik z latająca kulką potrafi byc niemiłosiernie wkurzający (kolega po 2 miesiącach się wnerwił i wydłubał tą kulkę stamtąd :) )
    Jacek28
    Level 19  
    Czy ktoś z Was zna różnicę pomiędzy Yihua 852D a 852D+ ?
    Bride
    Level 16  
    Jacek28 wrote:
    Czy ktoś z Was zna różnicę pomiędzy Yihua 852D a 852D+ ?

852D posiada tylko wyświetlacz temperatury gorącego powietrza, natomiast 852D+ posiada dodatkowy na kolbę lutownicy. Czyli ten z modelem + ma dwa wyświetlacze.
    Niedawno na aukcjach Allegro pojawiła się nowa stacja WEP 8508D, parametry jak i cena na prawdę bardzo dobre. Możesz przyjrzeć się tej stacji.

Pozdrawiam
    Bride
    lapcom
    Level 12  
    tak jak pisze Bride - różnią się tym że w 852D jest jeden lcd w 852D+ są dwa, ale i tak się ustawia pokrętłem temperaturę -wg mnie zbędny jest drugi lcd. Mam 852D - ogólnie jestem zadowolony, po miesiącu padła mi lutownica kolbowa w niej (prawdopodobnie grzałka) - zostało to naprawione w ramach gwarancji. Poza tym nie mam zastrzeżeń do niej, pracuje się na niej dobrze
    lapcom
    Level 12  
    dobra cena i masz w razie czego drugą kolbę i drugą grzałkę więc w razie awarii nie ma przestoju w pracy i czekania na realizację reklamacji. Ta stacja jak za tą cenę jest ok, wg mnie trzeba by wydac o jakies 500 - 600 zł więcej żeby odczuc większą różnicę. Co do awaryjności to tak jak pisałęm mi się uszkodziła grzałka w kolbie poza tym ok.
    bynio1991
    Level 12  
    Witam,
    Kupować stacje 2w1 czy lepiej dwie osobne - póki co budżet to max 250zł. Opcja 2w1 będzie tańsza, lepiej dozbierać pieniędzy i kupić dwa osobne urządzenia czy wybrać opcję 2w1 ?
    Z kolbowych to myślę nad Zhaoxin 936D lub Yihua 937D+ z naciskiem na tą ostatnią a z hotair BK-858D.
    Opcja 2w1 ZH 868D lub YH 852D+ również z naciskiem na Yihua.
    Co wybrać ? Oczywiście jestem otwarty na inne nie wymienione przeze mnie stacje lutownicze. Stacja będzie raczej sporadycznie używana (hobby).
    jacek.wilczek
    Level 2  
    pozwolę sobie wskoczyć w ten wątek,
    planuje kupić hot-ait (1in1) budżetowy
    po lekturze tego Forum, wybrałem Zaoxin 850D
    co sądzicie o moim wyborze ?

--
    jacek
    Bride
    Level 16  
    bynio1991 wrote:
    lepiej dozbierać pieniędzy i kupić dwa osobne urządzenia czy wybrać opcję 2w1

Lepiej wybrać opcję dwa urządzenia oddzielnie. W razie awarii siada jedno urządzenie. W kombajnach typu 2in1 siada transformator i siada cala stacja.

bynio1991 wrote:
    Zhaoxin 936D lub Yihua 937D+

Posiadam ten drugi model i wydaje się być lepszy od Zhaoxin. Yihua ma prawdziwe 60W (50W grzałka Hakko + 10W stacja)

bynio1991 wrote:
    BK-858D

Też uważam, że za te pieniądze wybór jest słuszny.

bynio1991 wrote:
    ZH 868D lub YH 852D+

o Yihua na forum nie mówie się za dobrze, ze względu jednego z modeli 852D. Wybrałbym 868D jeśli myślisz nad modelem 2in1.

jacek.wilczek wrote:
    po lekturze tego Forum, wybrałem Zaoxin 850D
    co sądzicie o moim wyborze ?

Ogólnie jakość Zhaoxina jest w porządku, niedawno jeden ze sprzedawców stworzył lekture na ten temat:
    Link

Warto było by spytać, ewentualnie poprosić sprzedawców o to, aby zamieścili zdjęcia tejże stacji.

Pozdrawiam
    bynio1991
    Level 12  
    Przy samych kolbach o Yihua czytałem całkiem pozytywne opinie szczególnie przy Yihua 937D+. Aczkolwiek postanowiłem szukać modelu 2w1.

YH-852D+ (niby sporo negatywnych opinii, ale przecież po co jakiś wskaźnik real temp ? Ważne żeby temp. była taka jak nastawię i żeby szybko była ta temp osiągana) 150zł

YH 898BD 165zł

ZH 868D 190zł

ZAOXIN 852D (dostępny tylko w gotronik za 245zł). Opinie o moedelu 852 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1505483.html a tutaj 852D https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1979238.html

Chodzi o to, żeby zarówno kolba jak i hotair osiągały zadaną przeze mnie temperaturę i w możłlwie jak najkrótszym czasie, nie potrzebne mi żadne odczyty real temp. chcę mieć tyle ile nastawię i to jak najszybciej.

Narazie moim faworytem jest YH 898BD, ponieważ YH-852D+ rzekomo długo się nagrzewa. Co do twardego wężyka to pójdę sobie do sklepu i kupię za kilka zł taki jaki mi się będzie podobał i pewnie bedzie lepszy od tego zachwalanego w Zaoxin. Którą stację wybrać ?
    Bride
    Level 16  
    bynio1991 wrote:
    Narazie moim faworytem jest YH 898BD, ponieważ YH-852D+ rzekomo długo się nagrzewa. Co do twardego wężyka to pójdę sobie do sklepu i kupię za kilka zł taki jaki mi się będzie podobał i pewnie bedzie lepszy od tego zachwalanego w Zaoxin. Którą stację wybrać ?

W zasadzie również wybrał bym ten model jeśli chodzi o zestaw 2in1.
    Szybko osiąga zadaną temperaturę (grzałka o mocy 700W).
    Stacja wskazuje temperaturę zadaną i realną. (przynajmniej tak jest w 858D)
    Kolba lutownicza posiada moc 60W (daje to juz możliwość komfortowego lutowania bezołowiu)
    Cicha "produkcja" nawiewu - zastosowanie mini turbiny, zamiast kompresora.
    Małe wymiary samej stacji.

Jeśli chodzi o dwa pozostałe modele to każdy jak widać ma zalety i plusy. Co do 858D 868D i innych póki co nikt się nie skarży.

Pozdrawiam
    bynio1991
    Level 12  
    Zastanawiam sie już tylko pomiędzy Yihua 898BD czy ZH 868D (droższa o ok. 30zł) ? Z opisów to identyczne stacje, różnią się jedynie tym, że YH ma obydwie regulacje z przycisków. I znowu skłaniam się ku Yihua ponieważ do Zhaoxina nie mogę znaleźć żadnych dysz ! fajnei by było jakby znalazł się w tych pieniądzach YH-898BD+ z grzałką Hakko (na jakiejś angielskiej stronie znalazłem).
    gpmoto2
    Level 10  
    Koledzy ja tez kupilem właśnie stacje WEP 852d+ i martwi mnie że po właczeniu jej do zasilania ona już się odzywa tzn. zaczyna hałasować nawet gdy jest wyłaczona całkowicie przyciskami nie wiem czy to w nich normalne bo w 803 tego np. nie ma pomocy bo nie wiem czy ja odesłać czy zostawic ?

Dodano po 41 [sekundy]:

Koledzy ja tez kupilem właśnie stacje WEP 852d+ i martwi mnie że po właczeniu jej do zasilania ona już się odzywa tzn. zaczyna hałasować nawet gdy jest wyłaczona całkowicie przyciskami nie wiem czy to w nich normalne bo w 803 tego np. nie ma pomocy bo nie wiem czy ja odsyłac czy zostawic ?

Dodano po 1 [minuty]:

Wydaje mi się że te stacje WEP-a to chińska tandeta ... Poradźcie Proszę ..
    bynio1991
    Level 12  
    Czyżby transformator ? WEP czyli Yihua (na niektórych stacjach widnieją oba loga). Ja jestem zdecydowany na Yihua 898BD aczkolwiek szukam jeszcze modelu 898BD+ (z grzałką Hakko).
    gpmoto2
    Level 10  
    Czytałem trochę o Yihua 898BD i piszą że to kiebski sprzet .. szczerze też się zastanawiałem nad kupnem tej stacji ale sobie odpuściłem jeśli chcesz kupić jakąś dobrą stacje to szuka z serii PT np. PT803 . pzdr!
    bynio1991
    Level 12  
    Możesz podać linka od tych opinii ?
    turaz
    Level 1  
    Witam Koledzy ;)
    Pozwolę się podpiąć do tematu kolegi Marekgtr16 .
    Zastanawiam się nad kupnem tańszej stacji lutowniczej 2w1. Natrafiłem na oferty z hotair.pl
    Zaciekawiły mnie dwie stacje, jedną z nich jest PT 803 natomiast drugą WEP 853DA ( http://www.hotair.pl/sklep/details/753/84 )
    Fajnie, że ten WEP posiada zasilacz i miernik (mało miejsca na biurku :) ) natomiast chciałbym zasięgnąć opinii osób bardziej obeznanych w tym temacie, którą z tych dwóch stacji byście wybrali do 250zł +/- 50. Boję się że ta stacja WEP posiadając zbyt wiele "bajerów" może okazać się złą opcją dlatego proszę o opinie...

Pozdrawiam