Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Signal HD-507 - zakłóca sygnał analogowy

fluger 19 Cze 2011 22:47 2641 16
  • #1 19 Cze 2011 22:47
    fluger
    Poziom 16  

    Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym użytkownikiem tunera Signal HD-507.
    Odkryłem problem natury zakłóceń.
    Otóż nie wiem czy to ma znaczenie odbieram sygnał na antenie szerokopasmowej logarytmiczno - periodycznej LOG 2-69 DIGITAL do której i do odbioru nie mam zastrzeżeń.
    Antena ta jest połączona Rozgałęźnikiem TV trójdrożny R-3 Signal do trzach telewizorów. A wygląda to tak że gdy włączę tuner wtedy pojawiają się zakłócenia (śnieg, odbicia, pogorszenie sygnału o małym nasileniu) na dwóch pozostałych telewizorach. Sprawdzałem to również w innym miejscu (domu) i występował ten sam problem więc nie jest to wina "instalacji" tylko tunera. Czy można temu zaradzi stosując różnego rodzaju "pułapki", "filtry", itp?

  • #2 20 Cze 2011 10:21
    matis057
    Poziom 33  

    To się pojawia na jednym kanale czy na wszystkich?

  • #3 20 Cze 2011 10:31
    irekr
    Moderator

    U mnie tez ten tuner "śmieci" na odbiorze analogowym k.11.
    Na pozostałych kanałach nie mam żadnych sensacji. Z tym ze stosouje go wylącznie jako tuner do odbiornika kuchennego, zainstalowanego za transmiterami (gdzie dokładam sygnał z satelity i nagrywarki).
    Nie jest to urządzenie najwyższych lotów.

  • #4 20 Cze 2011 21:24
    fluger
    Poziom 16  

    matis057 napisał:
    To się pojawia na jednym kanale czy na wszystkich?


    Na częstotliwościach:
    207 mhz (TVP1 PKiN)
    215 mhz (TVP1 Łazy pod Raszynem)


    Cytat:
    Nie jest to urządzenie najwyższych lotów.

    Nie jest to telewizor LCD ale tuner jeden z lepszych.

  • #5 20 Cze 2011 21:27
    matis057
    Poziom 33  

    A spróbuj wsadzić filtr środkowo-zaporowy na częstotliwość 207-215 MHz.

  • #6 21 Cze 2011 21:20
    fluger
    Poziom 16  

    matis057 napisał:
    A spróbuj wsadzić filtr środkowo-zaporowy na częstotliwość 207-215 MHz.


    Mógł bym prosić link do jakiegoś "sklepu".

  • #7 22 Cze 2011 06:44
    irekr
    Moderator

    Pytanie; sygnał z anteny jest najpierw dzielony na trzy odbiorniki i potem na jednym z wyjść wisi HD507 czy HD507 jest jako pierwszy za anteną dzielnik jest za dekoderem?

  • #8 26 Cze 2011 22:45
    fluger
    Poziom 16  

    Ta pierwsza opcja: "sygnał jest najpierw dzielony na trzy odbiorniki i potem na jednym z wyjść wisi HD507". Czyż by to działało to wstecznie?

  • #9 27 Cze 2011 10:06
    irekr
    Moderator

    Nie powinno, ale HD507 nie jest szczególnie dobrze ekranowany i zawsze gdzieś coś może wylecieć...

  • #10 28 Cze 2011 22:15
    fluger
    Poziom 16  

    Może go obwinąć folią aluminiową? :-)

  • #12 30 Cze 2011 18:39
    fluger
    Poziom 16  

    Nie. Ekran stworzyć.
    Jest to uciążliwe bo pozostałym domownikom to urządzenie zakłóca obraz.

  • #13 01 Lip 2011 08:05
    p3st
    Poziom 24  

    To kombinuj z filtrem jak podpowiedziano wyżej.
    Możesz spróbować też z izolatorem, ale nie jestem pewien czy zda egzamin.

  • #14 01 Lip 2011 22:53
    fluger
    Poziom 16  

    p3st napisał:
    To kombinuj z filtrem jak podpowiedziano wyżej.
    Możesz spróbować też z izolatorem, ale nie jestem pewien czy zda egzamin.


    On raczej służy do "blokowania / zabezpieczania" przed dużym napięcie, typu piorun podczas burzy.
    Jeśli chodzi o filtr poprosił bym o jakiś link jak to coś wygląda i gdzie to można kupić.

  • #15 02 Lip 2011 19:54
    LeDy
    Poziom 43  

    fluger napisał:
    A wygląda to tak że gdy włączę tuner wtedy pojawiają się zakłócenia (śnieg, odbicia, pogorszenie sygnału o małym nasileniu) na dwóch pozostałych telewizorach. Sprawdzałem to również w innym miejscu (domu) i występował ten sam problem więc nie jest to wina "instalacji" tylko tunera.
    A moim zdaniem wina instalacji. Na dwóch pozostałych a na tym jednym nie? Co ma do tego tuner? To już prędzej...........?

  • #16 02 Lip 2011 23:09
    fluger
    Poziom 16  

    Nie, nie, na wszystkich. NA moim i dwóch pozostałych. Sprawdzałem w innym domu i działo się to samo.

  • #17 08 Gru 2011 19:47
    Romaniczok
    Poziom 12  

    Witam!
    Jestem posiadaczem Signal HD-507. Po 11 miesiącach tuner padł. Poza tym, że przestał działać pogorszyła się jakość odbioru na analogu niezależnie od tego czy zasilacz był w gniazdku czy nie. Po przełożeniu anteny bezpośrednio do TV odbiór git. Podczas użytkowania tunera zauważyłem, że w momencie pojawienia się dużej ilości niebieskiego tła na ekranie (np. wydarzenia na polsacie) tak jakby obraz tracił synchronizację pionową. Tuner odesłałem do serwisu i czekam.

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo