Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Luz na wałku rozrządu .!!

szyna352 20 Jun 2011 14:57 3230 3
    szyna352
    Level 10  
    Witam !

Przy mojej Astrze F 1,4 8V Coś zaczeło pikać stukać w głowicy , odkręciłem pokrywkę a tam dzwigienka zaworu złamana na dwie części , popychacz się rozpołowieł . Chodzi mi mianowicie o to , że na reszcie dzwigienek jest dosyć duży luz . Krzywki na wałku nie są mocno wylizane . Zamówiłem już komplet popychaczy i dzwigienek . Wie ktoś dlaczego jest taki luz i czy jeszcze coś zamówić ?? Zamówił bym wałek ale koszt jego wynosi 250 zł poprostu nie warto . Jeszcze jeden problem , poniewaz aby wymienic dzwigienki i popychacze trzeba było odkręcić całą głwice . Jeśli ktoś bedzie próbował robić bez ściagania głowicy jest to możliwe tylko uwaga aby jej nie naruszyć . Ja wymieniam ponieważ uszczelka jest już zużyta .
    toku74
    Level 31  
    Co to znaczy :nie są mocno wylizane? Jak są jakieś ślady zużycia to do wymiany lub naprawy. Ciekawi mnie jak oceniałbyś zużycie np. wału korbowego. Jeżeli masz zużytą uszczelkę pod głowicą /choć też nie ogarniam pojęcia zużyta/ to ściągasz głowicę i ok, tylko jak silnik byłby ok, a wymieniasz dźwigienki, pastylki i regulatory to śrub głowicy w ogóle nie dotykasz.
    Ps: co do bezsensownego ściągania głowicy już kiedyś się wypowiadałem i tylko powtórzę, że to czasami więcej szkód niż pożytku.
    wopor
    Level 32  
    Witam znowu post jak zrobic by zrobic aby nie zrobic, a czemu rozwaliło popyczacz i złamało dzwigienke? albo słabe smarowanie lub brak a jakie jest to wylizanie wałka? :D , Ty to masz oko :D a jak wałek krzywy to za chwile masakra bedzie z silnika , powodzenia.