Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Epson PX720wd reset pampersa

wojtekmsi 21 Jun 2011 13:06 29281 27
    wojtekmsi
    Level 10  
    Witam serdecznie
    od niedawna jestem posiadaczem drukarki Epson PX720wd. Wyskoczył mi ostatnio błąd. Dowiedziałem się że trzeba zresetować licznik. Pampers wyprałem, ale nie wiem jak zresetować. Próbowałem programami: SSC, epson adjustment programs (BRAK MODELU DRUKARKI W SPISIE) i nic. Znalazłem jeszcze taki program WIC Reset Utility ale potrzebny jest klucz :-(. Proszę o pomoc może komuś udało się zresetować taką drukarkę
    wojtekmsi
    Level 10  
    Na tej stronce jest program epson adjustment programs. Ale on nie chodzi z drukarką px720wd
    Patryk772
    Level 6  
    I jak z tym resetem, bo też bym się przyłączył do problemu?
    szasza
    Level 9  
    Ktoś już roziązał ten problem jak zresetować PX720WD?? Bo ja sie meczyłem tydzien i w koncu użyłem WIC Reset Utility :/ Zna ktoś darmowy sposób na reset pampersa w tej drukarce.
    pozsrawiam
    wicket
    Level 2  
    Witam mam ten sam problem. Zastanawiam się czy już ktoś za darmoszkę zresetował poduchy? :)
    ps. termin zbliża się nieubłaganie...

Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

dodatkowo chcialbym się dowiedzieć co należy zrobić, żeby drukarka po resecie dalej działała bo rozumiem ze sam reset nie wystarczy tylko trzeba jakos przeczyscic te poduszki? w jaki sposob?

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam
    green_crown
    Level 11  
    Zapewne się przyda, tylko pytanie czy sam to tłumaczyłeś bo jest koszmarnie przetłumaczone.
    Jeżeli sam tłumaczyłeś, to bardzo proszę o sam opis w języku angielskim (o ile posiadasz) bo może okazać się czytelniejszy.

W każdym bądź razie dobry poradnik - mam PX720WD i pewnie niedługo się przyda. pozdrawiam
    igi26
    Level 2  
    tłumacz google sorki

Dodano po 7 [minuty]:

O to stronka na temat wyjmowania pampersa w epson
    http://www.wasteink.co.uk/waste-ink-mods/epson-artisan-800-mod/ i sorki za tłumacza google :)

Dodano po 17 [minuty]:

Ja mam Epson PX 730WD z systemem ciss z tuszami TRIGON ink. Wszędzie szukam są programy ale odpłatnie. Są darmowe programy ale do starych modeli :/
    green_crown
    Level 11  
    A ja mam coś takiego:

PX700W EKL by OrTHoTaMiNe

Ale jeszcze nie próbowałem bo nie miałem potrzeby, ale sprawdź, może będzie ok. Tylko najpierw sprawdź wirusy, bo u mnie w jednym coś znalazło, drugi program był ok.

Pozdr
    wojtekmsi
    Level 10  
    Nie zapominajmy o temacie głównym chodzi o reset pampersa drukarki PX720wd :!: :!: :!: . Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to niech pisze.....
    green_crown
    Level 11  
    A gdzie tu odbieganie od tematu?

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to niech pisze.....

Sciągamy: PX700W EKL by OrTHoTaMiNe
    Odpalamy: AdjProg
    Wybieramy: Accept, następnie SELECT i wybieramy port na którym jest drukarka i samą drukarkę, później Particular adjustment mode

W sekcji Maintance wybieramy "Consumables maintance counter" i klikamy OK

Zaznaczyamy main i platen pad counter i na koniec INITIALIZATION i Finish

A na koniec piszemy tutaj czy zadziałało.

Ja póki nie mam pełnego pampersa i póki go nie wyciągnę nie resetuję programowo...
    leeart

Level 34  
    U mie w PX720 nie działa.
    wicket
    Level 2  
    W roli podsumowania muszę napisać, że ja zresetowałem licznik drukarki płatnym programem WICreset za 9,99$ a następnie posługując się linkiem i zawartymi w nim rysunkami od igi26 wyciągnąłem poduchy i przeprałem. Na razie wszystko gra. Nie wiem jak to jest z PX700W EKL by OrTHoTaMiNe ale myślę że w ciągu najbliższych paru miesięcy będę musiał powtórzyć zabieg i wtedy napisze jak to zadziałało.
    wojtekmsi
    Level 10  
    program nie dział, brak komunikacji z drukarką PX720wd wyskakuje Error Code: 2100012C. Jeszcze ktoś ma jakieś pomysły? Zapraszam
    jacekdeejay
    Level 1  
    próbowałeś przez wifi czy po kablu usb
    j23a
    Level 11  
    jacekdeejay wrote:

Witam

Z tego co mi wiadomo to wyłącznie przez USB (PX720WD), ale nie udało mi się nawiązać komunikacji. a testowałem wiele programów (np: Adjustment Program 1.3.7 TX720WD).

Też jestem posiadaczem PX720WD wydrukowane tylko ok 1300 stron.
    Problemem był zasychający tusz czarny (CISS z tuszem INK Mate) z powodu rzadkiego używania drukarki (mam też laserową cz-b)

Dzisiaj drukarka mi podziękowała za współpracę, więc za 9,99$ zresetowałem licznik programem WIC Reset Utility v 2.20.

Może ma ktoś pomysł jak przeczyścić w połowie zaschniętą głowicę w Epsonie ponieważ przez wielokrotne czyszczenie głowicy/dysz osiągnąłem 50 resetów i musiałem wykonać w/w reset.

Może jakiś specyfik z allegro, który płyn Panowie polecacie ?
    wojtekmsi
    Level 10  
    Próbowałem przez kabel usb bo przez wi-fi nie zrobi się resetu drukarki
    mil101
    Level 10  
    Ja do mojego Epsona S 22 gdy wywaliło "Okres eksploatacji poduszek wchłaniających tusz dobiegł końca. Proszę skontaktować się z pomocą techniczną firmy Epson" ożywiłem darmowym programem AdjProg i klikłem waste pad counter i w następnym oknie o ile pamiętam klikałem inicjuj i mam na nowo 0 % a drukarka dalej drukuje. Się wystraszyłem bo mam stałe zasilanie tuszu CISS i były by koszty, tak kupił bym po prostu nową :)
    PS. wiem wiem ze nie na temat bo to S22 ale może komuś się przyda :)
    PS2 Ustawiłem dla mojej S22 model me320, dest: esp me, port wybrałem ręcznie USB 001 (Epson Stylus S22)
    wojtekflis
    Level 19  
    Witam. Czy ktoś już zresetowął pampersa w PX720WD? Pozdrawiam
    zbyniot
    Level 1  
    Mam Epsona PX700W i robię tak jak napisał green_crown i po raz drugi resetowałem pampersa. Ważna rzecz to tylko przez kabel USB i drukarka musi być włączona. Ja pampersa zlikwidowałem całkowicie i podłączyłem mały zbiorniczek i z wymianą mam spokój.
    pfal
    Level 13  
    mil101 wrote:
    Ja do mojego Epsona S 22 gdy wywaliło "Okres eksploatacji poduszek wchłaniających tusz dobiegł końca. Proszę skontaktować się z pomocą techniczną firmy Epson" ożywiłem darmowym programem AdjProg i klikłem waste pad counter i w następnym oknie o ile pamiętam klikałem inicjuj i mam na nowo 0 % a drukarka dalej drukuje. Się wystraszyłem bo mam stałe zasilanie tuszu CISS i były by koszty, tak kupił bym po prostu nową :)
    PS. wiem wiem ze nie na temat bo to S22 ale może komuś się przyda :)
    PS2 Ustawiłem dla mojej S22 model me320, dest: esp me, port wybrałem ręcznie USB 001 (Epson Stylus S22)

A jaką wersję AdjProg użyłeś?
    hegemnon
    Level 1  
    Po wielu godzinach walki zrobiłem reset na mojej PX 720 WD za darmo. Za free. Po prostu jest wiele wersji programu AdjProg.exe
    Podaje link do właściwej wersji która działa
    //trouble.pcingredient.com/epson-stylus-tx720wd-artisan-725-reset/
    (nie mogłem wstawić linka z powodu zbyt małej ilości punktów na forum ale wystarczy skopiować i wkleić do paska adresu)
    W razie czego użyć WicReset v.3.50.0000 Aug 12 2013. Tam funkcja resetowania jest płatna ale darmowo można zmienić nazwę drukarki i użyć odpowiedniego darmowego AdjProg. Powodzenia!
    kam223
    Level 20  
    j23a wrote:
    jacekdeejay wrote:

Witam

Z tego co mi wiadomo to wyłącznie przez USB (PX720WD), ale nie udało mi się nawiązać komunikacji. a testowałem wiele programów (np: Adjustment Program 1.3.7 TX720WD).

Też jestem posiadaczem PX720WD wydrukowane tylko ok 1300 stron.
    Problemem był zasychający tusz czarny (CISS z tuszem INK Mate) z powodu rzadkiego używania drukarki (mam też laserową cz-b)

Dzisiaj drukarka mi podziękowała za współpracę, więc za 9,99$ zresetowałem licznik programem WIC Reset Utility v 2.20.

Może ma ktoś pomysł jak przeczyścić w połowie zaschniętą głowicę w Epsonie ponieważ przez wielokrotne czyszczenie głowicy/dysz osiągnąłem 50 resetów i musiałem wykonać w/w reset.

Może jakiś specyfik z allegro, który płyn Panowie polecacie ?

Sprawdź skład tuszu i na podstawie tego dobierz do niego jakiś rozpuszczalnik. Głowica może sporo przetrwać, ważne, żeby nie dostały się do niej jakieś paprochy itd., które ją zatkają.

Ogólnie drukarki Epson NIE TOLERUJĄ zamienników. Taka ich uroda. Nie znam przypadku drukarki, która by wytrzymała chociaż 2 komplety zamienników. Z reguły padają przy pierwszym komplecie tuszy.
    Tudem
    Level 1  
    Witam
    Ja poradziłem sobie tym sposobem:
    .
    Otwieramy AdjProg.exe
    Klikamy Accept
    Klikamy Select i wybieramy naszą drukarkę
    Klikamy OK

Klikamy Sequential adjustment mode
    Po prawej, pod Cassette Unit powinno byc Lower Paper Guide Waste Ink Pad Assy
    Wybieramy tam Replacement
    Klikamy OK na górze
    W nowym oknie
    -> Check
    -> Wybieramy Main... i Platen...
    -> Klikamy Initialization
    -> Klikamy OK
    -> Wyłaczamy drukarkę
    -> Klikamy OK
    -> Klikamy OK
    -> Włączamy drukarkę
    -> Klikamy Check, OK,