Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung LCD LE40A451 zbyt ciemny obraz

21 Cze 2011 15:19 7657 5

  • Poziom 23  
    Trudno opisać a na zdjęciach nic by to też nie dało.
    Obraz ze studia niby na pierwszy rzut oka jest ok, ale jednak jakby w studio było zbyt ciemno, pierwszy plan w miarę ale wszystko z tyłu ciemne a najlepiej ten problem widać było na filmie "Czarne chmury" wszystko jakby w nocy się działo trudno rozpoznać twarze, rozjaśnienie nic nie daje bo ta szarość i czerń też się rozjaśnia. Napisy na linku np TVP3 jakby rozmyte, gdy nadawana była panorama to drży napis Panorama w dolnym rogu. TXT i menu wyraźne i czyste. Bez znaczenia czy sygnał jest z anteny czy podany przez AV. Usterka podobna jak bywało w kineskopowych coś nie tak z luminancją czy pcz.
    Zasilacz napięcia daje prawidłowe. Reset fabryczny w trybach nic daje. Podejrzewam T-con ale nie mam do podstawienia albo może coś w sygnałówce analogowej. Może ktoś się spotkał z tą usterką?
  • Spec od monitorów
    Jak matryca?
    Jeśli T400XW01 V5 to T-con :AUO-T400HW01 VO CTRL BD 07A01-1A

    Odepnij po kolei (najpierw jeden i zobacz ) potem drugi i zobacz z kabli lvds

    Ale chyba masz problem w wsadzie na T-con w 24c64 (U6)

    Cytat:
    Inne spotykane to
    T400HW01 ,8BIT,40INCH,16.7M,16: AA05,AA06
    LTA400HT-L06,40FHD,8BIT,40INCH SS03,SS04
    T400HW01 V1,8BIT,40INCH,16.7M, AC07,AC08
    LTA400HT-L06,40FHD,8BIT,40INCH SX09,SX10


    Wrzuc test pasów /lub opasy szarośći zrób foto

    Zobacz w service menu : "PANEL", podopcja "TI MODE" (LVDS mode option)

  • Poziom 23  
    Jest T400XW01 V5 Crtl BD.
    Po odpięciu J3 cały ekran jest bardzo jasny, lewa połowa z treścią.
    Po odpięciu J4, lewa połowa zupełnie ciemna, prawa szara bez treści tylko jakieś ledwo widoczne nieregularne pasy pionowe.
    Na T-con niema U6 24C64

    Nie znajduj takiej opcji "Panel", w opcji test pasów i barw nie wykazuje żadnych widocznych błędów.
  • Poziom 11  
    Podobne objawy miałem przy uszkodzeniu FAN7530 w zasilaczu, napięcie na kondensatorze filtru sieciowego było w czasie pracy niższe od 320v.

  • Poziom 23  
    T-con podstawiony i jest bez zmian. Nie sadzę aby zasilacz był przyczyną, napięcia prawidłowe bez tętnień dostawiłem nawet na wyjściach elektrolity
    Raczej podejrzewam że to wina bloku sygnałowego. Teraz jak dobrze się przyjrzałem zauważyłem że obraz jakby trochę rozmyty i kontury postrzępione, prosty włos na głowie jest jakby sprężynka, napisy na banerach z lekką poświatą . Jest to model "Coral"
  • Poziom 40  
    Blok sygnałowy nie wystawi sterowania gdy jest coś z nim nie tak, przed tym ma swoje zabezpieczenia, raczej coś jest z matrycą.