Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

antena zbiorcza (TV+radio)

rasiu666 21 Jun 2011 17:39 2814 1
    rasiu666
    Level 1  
    Witam.

Mam następujący problem: po wakacjach zamierzam zaopatrzyć się w tuner radiowy do wynajmowaneog mieszkania i moje pytanie dot. anteny radiowej. W mieszkaniu jest dziura w scianie z której wychodzą 2 kable (z anteny zbiorczej?). Jeden mam podłączony do telewizora, natomiast drugi chciałbym podłączyć do tunera radiowego i tutaj moje pytanie. Ponieważ w mieszkaniu nie ma żadnej instalacji telewizji kablowej (dowiadywałem się w tej sprawie), w TV mam tylko TVP1, TVP2, POLSAT, zapewne jest to telewizja naziemna (sorry za trywialne pytania). Czy bedzie możliwość złapania sygnału radiowego? I drugie pytanie: z drugiego kabla, ktory nie jest podłączony do TV sygnał jest b. słaby. Da sie oglądać TV ale obraz snieży itp. Czy jest jakas możlwość rozdzielenia sygnału z tego "lepszego" kabla? I czy pogorszy to jakość sygnału TV/radiowego?
    andy127
    Level 30  
    Witam.
    Jeśli to jest instalacja zbiorcza tzw. AZART, to nie powinno być dziury w ścianie i 2 kabli, tylko gniazdo i podłączone do niego (od tyłu kable).
    Przypuszczam, że ktoś zdemontował gniazdo i zostały kable.
    Jeden z kabli może być przychodzący (i na nim masz sygnał), a drugi odchodzący dalej (ślady sygnału).
    Jeśli tak to i radio i TV podłączasz pod ten na którym masz sygnał TV.
    Powinien tam być też sygnał radiowy (jeśli instalacja działa).
    Normalnie do podłączenia powinny być kable z filtrami. Na próbę możesz podłączyć bez.
    Andrzej