Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Prostownik BK 120615 6/12V przegrzał się i wyłączył.

Pabcio 22 Cze 2011 21:42 7246 4
  • #1 22 Cze 2011 21:42
    Pabcio
    Poziom 15  

    Witam,

    Ostatnio ładowałem takim oto prostownikiem:
    Zdjęcie skasowałem. [retrofood]
    akumulator 6V 190Ah od ciągnika prądem 5A. Po jakiś 5 minutach ładowania zobaczyłem, że z bezpiecznika 20A iskrzy się, a następnie prostownik wyłączył się. Odłączyłem wszystko i bezpiecznik był gorący. Okazało się, że pewna osoba owinęła przepalony bezpiecznik drutem "na sztywno". Co może być powodem tego, że prostownikowi coś niepasowało?

    Nie jest to jednak główne pytanie. Rozkręciłem prostownik i zauważyłem, że dwa przewody od trafa po stronie uzwojenia pierwotnego są "luzem" w powietrzu naciągnięte takimi kapturkami. Czy możliwe, że się odłączyły od siebie?

    Prostownik BK 120615 6/12V przegrzał się i wyłączył. Prostownik BK 120615 6/12V przegrzał się i wyłączył.

    Przepraszam za badziewną jakość zdjęć.

    Zasady dodawania zdjęć są tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1491634.html
    [retrofood]

    0 4
  • #2 22 Cze 2011 21:58
    sigaris
    Poziom 15  

    Ciężko z tych zdjęć cokolwiek wywnioskować przyznam szczerze :(

    Mam rozumieć,że uzwojenie pierwotne transformatora, to te 2 białek kable, czy te zielone ( 1 luzem, a 2 podłączony do białego) ???

    0
  • #3 22 Cze 2011 22:12
    Pabcio
    Poziom 15  

    Po prawej stronie z trafa (zdjęcie jest odwrócone) wychodzą 3 druty - jeden żółty jest połączony z cieńszym miedzianym, drugi żółty połączony jest z białym (ten u góry). Po lewej stronie trafa jest jeden biały który jest podłączony do potencjometru. Wszystkie są z tego uzwojenia o cieńszym drucie i większej liczbie zwojów.

    Prostownik BK 120615 6/12V przegrzał się i wyłączył.

    0
  • #4 07 Lip 2011 21:13
    gordon_22
    Poziom 9  

    Posiadam taki prostownik. tam nic nie musisz lutować to jest uzwojenie pierwotne. Jedyną przyczyną jaka mogła wyniknąć z tego że bezpiecznik sie palił to jest odwrotne podłączenie biegunów lub ewentualnie jest jakaś dioda walnięta.

    0
  • #5 08 Lip 2011 18:14
    Pabcio
    Poziom 15  

    Wiem, złożyłem wcześniej do kupy wszystko i działa. Niemniej dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia.

    0