Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

procesor amd phenom 955 4x 3,2ghz

23 Cze 2011 12:43 4079 24
  • Poziom 8  
    Komputer nowy, problemy zaczynają się po instalacji windowsa 7 (x64)

    Sprzęt:
    gigabyte 880GA-UDH3H
    procesor amd phenom 955 4x 3,2ghz (chłodzenie z boxa - czy jak to sie nazywa:)
    4gb ram
    radeon 5670 1gb asus
    zasilacz modecom 500W


    Po zwiększonej pracy procesora, komuter resetuje się, zjawiskiem poprzedzajacym restarty sa dziwne paski na ekranie. Po kilku restartach plyta zaczyna pipczec (dlugi sygnal- powtarzajacy sie). Problem z plyta znika po zdjeciu radiatora, z tym ze, przy ponownym "uzyciu procesora" sytuacja z restartami sie powtarza.

    Komputer oczywiscie za pierwszym razem trafil do serwisu. Wymienili mi plyte glowna!! na nowa. Jak mozna sie domyslic problem nie zniknal.

    Restarty mam przy ustawieniach domyslnych biosa. Sterowniki i bios mam zaktualizowane. Natomiast po wylaczeniu dwoch opcji w biosie komp chodzi w miare dobrze, te opcje to:

    -AMD K8 cool&quiet control
    - hardware thermal control

    Prosze o rade co mozna z tym zrobic (zanim znowu nawiedze serwis).

    Mam tez pytania odnosnie wiatraka procesora:
    1. Czy on musi być taki głośny?:)
    2. Czy obroty ok 3000 Rpm przy nic nie robieniu w windowsie sa normalne?

    zalaczam tez podglad temp. i obrotow wiatraczka zaraz po wylaczeniu wymagajacej gry

    Przepraszam za słownictwo itd.

    Windows instalowany byl 2 razy 1- win 7 64 ultimate 2-win 7 64 pro


    https://obrazki.elektroda.pl/9101743200_1308825645.jpg
  • Poziom 38  
    Cool&Quiet zostaw włączone.
    Komputer chodzi dobrze, bo wyłączasz sprzętowe zarządzanie temperaturą, więc nie wyłącza się po przekroczeniu progu alarmowego.

    Nie zdejmuj radiatora z procesora o TDP ponad 100W, chyba, że chcesz się z nim pożegnać trwale.

    Sprawdź w BIOSie na zakładce H/W Monitor napięcie rdzenia procesora (VCore, Core VID, jakoś tak).

    Sprawdź palcem temperaturę mostka północnego na płycie głównej oraz radiatora na CPU, oba powinny być ciepłe.
    Czy zakładając radiator na CPU użyłeś pasty termoprzewodzącej?

    Chłodzenie BOXowe z PIIx4 jest znane z braku kultury pracy, dlatego zawsze polecając komukolwiek ten procesor informuję o konieczności zakupu alternatywnego chłodzenia.
    Najtańsze, sensowne i krajowej firmy to SilentiumPC Spartan.

    Temperatura 45° płyty głównej (System) to dużo, jaką masz obudowę i jakie w niej chłodzenie? Przydałoby się zdjęcie od boku wnętrzności, o ile nie masz plomby.

    Kolejnym krokiem będzie sprawdzenie na innym zasilaczu lub pomierzenie napięć tego.
  • Poziom 8  
    Wiem, że cool&quiet powinno być włączone, ale gdy tak jest komp mi sie resetuje (myslalam ze to info moze pomoc w odgadnieciu przyczyny tej awarii:( ).

    Radiator zdjeli mi w serwisie, zalozyli ponownie i dopiero plyta ruszyla po tym pikaniu.
    Pytałam czy smarowali, odpowiedzieli, że nie.. Wiec stwierdziłam, że skoro nowy to pewnie nie trzeba? trzeba?:)

    Napiecie rdzenia: ~`1,39 (widać na załączonym screenie jak i w biosie - sa na auto)

    napiecia:
    https://obrazki.elektroda.pl/5716735300_1308836933.jpg



    Nie mam wiatraka systemowego, jest tylko na procesorze, graficznej i w zasilaczu.
    Sprawdzam temperatury, normalnie po uruchomieniu komputera/systemu okolo 40 stopni, to i tak dużo?



    fotka boku, przepraszam za jakosc
    https://obrazki.elektroda.pl/3213393000_1308836305.jpg

    obudowa to logic (miała być przewiewna:/ )
    radiator cieply, mostka nie sprawdze bo nie chce nic zdejmowac
    za to gorąca jest ta niebieska blaszka z napisem "turbo3d" pod procesorem..
  • Poziom 30  
    Po screenie widać że procesor ma podłączone zasilanie tylko 4pin, a powinno być 8, podłącz i sprawdź czy dalej będą występować resety, pozdrawiam.
  • Spec od komputerów
    Zmierz miernikiem napięcia zasilacza. Podaj typ zasilacza.
  • Poziom 8  
    nie mam miernika:D i w dodatku jestem prawie blondynka;)
    zasilacz
    MODECOM FEEL III-500ATX ATX 12v 2.2
  • Spec od komputerów
    Bardzo prawdopodobne że przyczyną takiego stanu rzeczy jest właśnie zasilacz. Jak masz możliwość pożycz od kogoś mocniejszy, firmowy i sprawdź jak się komputer zachowa.
  • Poziom 8  
    hmm modecom to nie firmowy?
    czyli mam opier.. sklep za to co mi sprzedali?
  • Spec od komputerów
    Na forum jest ranking zasilaczy, możesz sobie przeczytać.
  • Poziom 8  
    rakingu nie znalazłam..
    uważasz, że jest za słaby to tego zestawu?
  • Poziom 25  
    Zapytanie do autora tematu: czy to komputer z alledrogo ?
  • Spec od komputerów
    Modecom z serii MC to jeszcze, ale nie z serii FEEL. Tak jak napisałem, pożycz prawdziwy zasilacz i sprawdź.
  • Poziom 8  
    zobaczymy jutro w serwisie... (5 wizyta w ciagu tygodnia)
  • Poziom 17  
    farea napisał:
    ... zjawiskiem poprzedzajacym restarty sa dziwne paski na ekranie. Po kilku restartach plyta zaczyna pipczec...

    Witam,
    Mam dokładnie taki sam "efekt" po przesadnym podkręceniu procesora. Tyle że u mnie dzieje się to sporadycznie, i po paskach dostaje komunikat, że sterownik graficzny odzyskał sprawność po awarii... i nadal można na komputerze pracować.
    By go ustabilizować, podniosłem wszystkie napięcia okolic CPU, NB, HTT, PCIE o 0,15V. Po takim zabiegu pracował komputer stabilnie. Zmiany zasilacza (modecom carbon 620W -> chieftec 1200W), ustawień mnożników NB, HTT, DDR3 itd nie dawało takiego efektu.

    Mylące dla mnie były te paski na ekranie przed przycięciem systemu i sądziłem że to coś z kartą graficzną, częstotliwością szyny PCIE a jednak to był problem wyłącznie CPU.

    Wrzuć proszę zrzuty ekranu z cpu-z z pierwszej zakładki i z zakładki pamięci ram.

    Moim zdaniem trafiłeś na kiepski egzemplarz procesora który nie daje rady na defaultowych ustawieniach, ewentualnie się on przegrzewa. Boxowe coolery AMD słynne są z bylejakości.

    Włączone funkcje o których wspominasz w pierwszym poście zwalniają procesor do około 1Ghz oraz obniżają jego napięcie do około 0,9V - kiedy nie jest maksymalnie obciążony co zaobserwujesz w cpu-z.
    Właśnie wtedy mój egzemplarz się wysypuje - tyle, że podkręcony +1Ghz, a dokładniej z ATHLON 2 620 (4x2,6Ghz) - bez cache L3 na 3,6-3,8Ghz z L3 cache, na płycie gigabyte GA-MA770T-UD3.

    Pozdrawiam i powodzenia
  • Poziom 43  
    @farea
    Wrzuć fotkę wnętrza obudowy, chodzi mi o jej przód, tam w okolicach dysku. Oprócz ewentualnych problemów z nieciekawym zasilaczem komputer się przegrzewa ze względu na słaby obieg powietrza w obudowie. Wentylator na procesorze i w zasilaczu nie daje rady zbić temp. stąd takie wysokie obroty.

    Dodano po 7 [minuty]:

    Kup wentylator i zamontuj go w miejscu zaznaczonym na czerwono, tak aby wyciągał gorące powietrze. Rozmiar to 9,2x9,2cm lub 12x12cm - zmierz odległość dziurek montażowych, żeby się upewnić, wymiary podałem na oko. Przydałby się jeszcze jeden z przodu obudowy, przed dyskiem, ale nie wiem, czy tam jest wolne miejsce. Uzyskasz w ten sposób niższe obroty went. na procesorze i niższe temp. w obudowie.

    Wystarczy:
    http://www.cooling.pl/silentiumpc-zephyr-120-136-dba,produkt,550802.html
    lub
    http://www.cooling.pl/arctic-cooling-fan-f12-pro,produkt,551706.html?from_category=30_67

    procesor amd phenom 955 4x 3,2ghz

    Dodano po 11 [minuty]:

    Spróbuj się też dogadać ze sklepem, w którym kupiłaś(eś) zestaw, żeby wymienili Ci zasilacz na inny, za dopłatą. Polecane marki to OCZ, Corsair, Fortron, Seasonic, Delta, Chieftec, Tagan. Jeśli się nie zgodzą to sprzedaj swój na Allegro, dorzuć trochę i kup inny, nowy. Ten, który masz nie grzeszy jakością i jak już koledzy pisali może być przyczyną problemów, jeśli nawet nie teraz, to w przyszłości. Szkoda tego zestawu.
  • Poziom 8  
    slimax dzieki za rade przedstawie Twoje sugestie w serwisie, teraz jestem w pracy i nie mam mozliwosci podejrzenia ekranu. Napiecia ustawiona mam na pewno na auto.

    jurek.adam raczej nie mam miejsca na wiatrak z przodu, wszystko zabudowane:
    http://www.morele.net/obudowa-modecom-logic-b23-black-logic-500-279378/

    Dzisiaj pojade do serwisu to moze cos w koncu ustalimy, jak trzeba bedzie lepszy zasilacz to na pewno wymienie.
  • Poziom 43  
    To kup choć jeden dodatkowy wentylator, bez tego nie poprawisz obiegu powietrza w budzie i nie zbijesz temp. Możesz poprosić, żeby w serwisie Ci taki zamontowali, może być jakikolwiek, choć lepiej kupić coś cichego i sprawdzonego.
  • Poziom 11  
    Witam. A czy te restarty nie sa spowodowane barkiem wpięcia w płyte 2x p4 eps?
    Procesor nie ma za mało mocy dostarczanej...
    Pozdrawiam
  • Poziom 17  
    wietrz czym tylko się da i sprawdź czy to coś pomaga
  • Poziom 43  
    dziuba20 napisał:
    A czy te restarty nie sa spowodowane barkiem wpięcia w płyte 2x p4 eps?
    Ta płyta może pracować z 1 wpiętą 4-pinową wtyczką. Byle zasilacz był sprawny i trzymał parametry.
  • Poziom 17  
    jurek.adam napisał:
    Ta płyta może pracować z 1 wpiętą 4-pinową wtyczką. Byle zasilacz był sprawny i trzymał parametry.


    True,
    moja konfiguracja wcześniej wspomniana pracuje dokładnie tak samo stabilnie na obu zasilaczach, czyli w przypadku CARBON'a na pojedynczej wtyczce P4 również.
    TPD 125W dla dwóch par przewodów i 12V nie stanowi problemu.
  • Poziom 8  
    Problematyczny okazał sie procesor, jego chłodzenie lub czujnik temepratury <?> W każdym razie mam nowy i wszystko śmiga. Procesor teraz chłodzi się w zaskakującym (dla mnie) tempie, najwyraźniej poprzedni był uszkodzony.

    Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.