Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Magnetowid Panasonic NV-FJ632 - zakłócenia obrazu - trzaski (odczyt)

r.soltys 23 Jun 2011 14:42 3321 6
  • #1
    r.soltys
    Level 2  
    Witam Szanownych Użytkowników forum

    Mam na VHS cenne nagrania rodzinne, więc wciąż trzymam magnetowid Panasonic NV-FJ632, a poza tym - bardzo mi się podoba ta konstrukcja.

    Niestety, od dłuższego już czasu na wszystkich nagraniach (również fabrycznych) występują dokuczliwe zakłócenia obrazu, które mógłbym zdefiniować jako "trzaski". - Widoczne podczas odczytu - równomiernie, na całym ekranie (zdj.1), a nasilające się na stop-klatce u góry obrazu (zdj.2). Na zał. zdjęciu z odczytu udało się uchwycić pojedyncze zakłócenia, jednak dla oka efekt jest dużo silniejszy.



    Magnetowid Panasonic NV-FJ632 - zakłócenia obrazu - trzaski (odczyt) Magnetowid Panasonic NV-FJ632 - zakłócenia obrazu - trzaski (odczyt)

    Wyczyściłem głowicę za pomocą kasety czyszczącej, a potem ręcznie, spirytusem, po otwarciu obudowy.

    Bardzo proszę o wskazówki. Z góry dziękuję za pomoc.

    Radek
  • #2
    alltech2
    Level 21  
    sprawdz głowicę za łapką obok głowicy od dzwięku to jest ta pionowa przed rolką docisku .
  • #3
    r.soltys
    Level 2  
    alltech2 wrote:
    sprawdz głowicę za łapką obok głowicy od dzwięku to jest ta pionowa przed rolką docisku .


    Dziękuję za tak szybką odpowiedź - chodzi jak rozumiem o tę zespoloną/"podwójną" głowicę między rolką a gł. wideo - jest tu płytka połączona taśmą z płytą główną. - Przepraszam, ale nie mam większego doświadczenia serwisowego - mam sprawdzić połączenia elektryczne, luty itp, czy chodzi o jakiś inny test?
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    r.soltys
    Level 2  
    Hm, wyczyściłem ponownie, sprawdziłem, pomierzyłem połączenia i rezystancje widziane od str. płyty głównej - odpowiednio: 1-2: ok. 0,5 Ohm, 3-4: 350 Ohm, 5-6: 385 Ohm.

    Obraz - bez mian ("pociski smugowe" na całym ekranie). Po odłączeniu taśmy - stopniowa de-synchronizacja.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Aha, kilkakrotnie odłączyłem też i podłączyłem taśmę przewodzącą po obu stronach dla przeczyszczenia styków. Poruszanie taśmą podczas odtwarzania nie wpływa na obraz.
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    r.soltys
    Level 2  
    Ok, odrobiłem lekcje - początkowo czyściłem wacikiem, ale teraz zrobiłem to grubym papierem drukarkowym, od początku używałem płynu z zestawu do czyszczenia wideo (a nie spirytusu - jak mi się wcześniej napisało) - za każdym razem b. ostrożnie (mechanika precyzyjna nie jest mi obca).
    Jednak to nie to!
    Podłączyłem magnetowid w drugim pokoju, na starym telewizorze i - voila! Obraz bez smug!
    Mam wrażenie, że zakłócenia wchodzą przez zasilacz - czy można temu zaradzić?

    Dodano po 9 [minuty]:

    Na stop-klatce wciąż smuży potężnie u góry ekranu - przypuszczam, że przyczyna jest tu całkiem inna i że można-by to wyregulować, jednak na razie chciałbym zrobić porządek z odtwarzaniem w normalnym trybie. Będę wdzięczny za sugestie.